Sok minden befolyásolja, hogy mennyire vagyunk jókedvűek, de azt jó tudni, hogy ha a következő ételeket fogyasztjuk nagyobb az esélyünk rá, hogy boldogabban telik a napunk. Reggeli: Facsarj ki, majd igyál meg 3 dl C-vitaminban gazdag narancslevet és fogyassz mellé teljes kiőrlésű gabonából készült terméket. Nem is gondolnád, hogy milyen sokat tettél azért, hogy jól […]
Sok minden befolyásolja, hogy mennyire vagyunk jókedvűek, de azt jó tudni, hogy ha a következő ételeket fogyasztjuk nagyobb az esélyünk rá, hogy boldogabban telik a napunk.
Reggeli:
Facsarj ki, majd igyál meg 3 dl C-vitaminban gazdag narancslevet és fogyassz mellé teljes kiőrlésű gabonából készült terméket. Nem is gondolnád, hogy milyen sokat tettél azért, hogy jól induljon a reggel. A narancslé felfrissít, fokozza az agyműködést, míg a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek amellett, hogy kellő energiát és lendületet adnak, serkentik a boldogsághormonok termelését. Ennek köszönhetően kiegyensúlyozottabbnak, nyugodtabbnak érezzük magunkat.
Tízórai/uzsonna:
A feketeáfonya számos jó tulajdonsága mellett – erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, javítja a memóriát – a pillanatnyi hangulatunkat is képes befolyásolni, fokozza ugyanis a jó hangulatért felelős enzimeket az agyban. Eheted magában, vagy készíts belőle turmixot (adj hozzá joghurtot, egy kevés zöld teát és mézet). Laktat, de nem növeli a kalóriákat.
Ebéd:
A borsó- és bablevesben nem csalódhatsz. Nemcsak finomak, de kitűnő B-vitamin és folsav forrás mindkettő. Ezek a tápanyagok jelentősen befolyásolják hangulatunkat és tettrekészségünket. Főételnek a halat ajánljuk, amely nemcsak a memóriát javítja hatékonyan, de depresszió ellen is nagyon hatásos. Utóbbira jó példa, hogy azoknál a népeknél, ahol magas a halfogyasztás, kevesebb a depressziós ember.
Vacsora:
Bár sokan nem szeretik, a spenót – vagy ahogy még az oviban hívtuk: zöld trutyi – tele van antioxidánssal. Ennek köszönhető, hogy megvédi sejthártyákat a szabad gyökök káros hatásaitól. Emellett sok folsavat és B-vitamint is tartalmaz, melyek a depresszió megelőzésére és a fáradtságérzet csökkentésére hatékonyak. Szerencsére ma már nemcsak főzelékként, de salátában és tészták töltelékeként is találkozhatunk vele.
Vacsora után:
Ha fokozni szeretnénk a jókedvünket és szeretnénk egy jót aludni, akkor pár szem meggyel nem lőhetünk mellé. Antioxidánsai mellett növeli a melatonin szintjét, ami segíti a jobb alvást, a benne lévő szénhidrátok pedig a szerotonin szintet növelik, így minden esélyed megvan rá, hogy boldogan ébredsz reggel.