Főoldal > PSZICHÉ > Legyél te a takarékosabb!

Legyél te a takarékosabb!

férfiköltekezéspénzspóroltakarékosság
0

Írta: and

A pénzügyek pszichológiája és a női takarékosság A női takarékosság evolúciós alapjai adottak. A nők a gyűjtögetők, a felhalmozók és az összegyűjtött javak – legyen az termény vagy pénz – a család biztonságát jelentik számukra.A két nem pénzhez való viszonya igen eltérő. A legtöbb férfi számára a „vadászat”, a jövedelem megszerzése egyfajta dominanciát, hatékonyságot, férfi […]

A pénzügyek pszichológiája és a női takarékosság

A női takarékosság evolúciós alapjai adottak. A nők a gyűjtögetők, a felhalmozók és az összegyűjtött javak – legyen az termény vagy pénz – a család biztonságát jelentik számukra.
A két nem pénzhez való viszonya igen eltérő. A legtöbb férfi számára a „vadászat”, a jövedelem megszerzése egyfajta dominanciát, hatékonyságot, férfi mivoltuk bizonyítását jelenti. Így ők szívesebben választják takarékoskodás helyett a látványos, úgynevezett „presztizs beruházásokat” vagy a pénzzel való „ügyeskedést”, takarékoskodás helyett.
A nők számára a pénz elsősorban biztonságot jelent, valamint eszközt, amit szeretteikkel megoszthatnak. Így mi nők hajlamosabbak vagyunk takarékoskodni, saját és utódaink biztonsága érdekében.

A pénzhez való viszony

Pénzhez való viszonyodat családodból hozott értékrended is befolyásolja. A kutatások három féle alapstratégiát állapítottak meg, amikor a pénz szerepét vizsgálták az emberek hétköznapjaiban.

1. Költekezés, felélés: A pénz arra való, hogy elköltsük, élvezzük. „Az a tiéd, amit megveszel”.

2. Spórolás, takarékosság: Az anyagi biztonság elsődleges, akár a hétköznapi szükségletek rovására is.

3. A pénz arra való, hogy megosszuk szeretteinkkel: a pénz a hozzátartozók jóllétét, örömét kell, hogy szolgálja.

takarekoscikk.jpg ()Így lehetsz te a takarékosabb

Nőként a családodból hozott értékrended alapján, a takarékosság, az anyagi biztonság fontos lehet számodra. Egyes kutatások szerint pont a pénzhez fűződő viszonyuk miatt a nők kisebb összegekből is képesek többet megtakarítani. Ha komoly párkapcsolatban élsz, ami egyúttal gazdasági egységet is jelent, lehetséges, hogy meggyőzési stratégiára lesz szükséged, amivel párodat ráveheted az ésszerűbb költekezésre.

Járj elől jó példával. Jól teszed, ha először saját jövedelmedből kezdesz megtakarítani, ahelyett, hogy partneredét osztanád be.

Célszerű eldöntened, hogy mik a teljesen felesleges beruházások életedben. A takarékosság, nem a megvehető „örömökről” való lemondást, hanem egyfajta ésszerű beosztást jelent.

A megtakarítandó összeget már hónap elején különítsd el.

Ne vállald túl magad a spórolásban, sokszor a rendszeresen félretett kisebb összeg tartósabb megtakarítást jelent.

Bizonyos emberek számára célkitűzés szükséges, a takarékossághoz. Gondolj arra, hogy a pénzhez való viszonyod javításával érettebb, felnőttebb életvezetést tehetsz lehetővé önmagad és partnered számára.

Formásabb alak, lépésről lépésre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X