Főoldal > PSZICHÉ > Így szerezd meg az első saját lakásod!

Így szerezd meg az első saját lakásod!

hitellakásvásárlás
0

Írta: and

A te baráti körödben is egyre többen panaszkodnak a megnövekedett hiteltörlesztésük miatt, és úgy gondolod, ez még távolabb repít téged attól az álmodtól, hogy a közeljövőben átvehesd életet első lakásának a kulcsát? Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de ha szerencséd van, áron alul is kifoghatsz egy szuper kéglit. Mi most minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a […]

A te baráti körödben is egyre többen panaszkodnak a megnövekedett hiteltörlesztésük miatt, és úgy gondolod, ez még távolabb repít téged attól az álmodtól, hogy a közeljövőben átvehesd életet első lakásának a kulcsát? Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de ha szerencséd van, áron alul is kifoghatsz egy szuper kéglit. Mi most minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a vágyad mihamarabb teljesüljön.

Ketten a pesti forgatagban

„Sokáig albérletben laktunk a párommal, de egy idő után nem szerettünk volna más lakására pénzt költeni – kezdi Pelle Móni, a 23 éves detki optikuslány, akinek azt is fontos volt, hogy a saját otthon már a fővárosban legyen. – Első körben azt néztük meg, milyen árakon hirdetik az eladó ingatlanokat, tudnunk kellett, hogy mire számítsunk. Még az első pár hétben leültünk beszélni egy pénzügyi tanácsadóval, és az ő segítségével könnyebben kikalkulálhattuk, mennyit tudunk rászánni a vásárlásra, milyen hitelt válasszunk, mekkora törlesztőrészlettel. Nagy szerencsénk volt abból a szempontból, hogy a hitel mellé a családtól kaptunk segítséget, így a végén 6,5 millió forintból gazdálkodhattunk. A lakásokat pontoztuk aszerint, hogy mekkorák (hiszen minél nagyobb, annál drágább), milyen állapotban vannak, és mennyi a rezsijük. Pluszpontot kapott, ami könnyen megközelíthető volt. Végül egy IX. kerületi egyszobás, nagy belmagasságú lakás győzött, pont megfelel a mostani igényeinknek. Sokat spóroltunk azzal, hogy nem akartunk túl nagyot, és nem feltétlenül a belvárosban, így a maradék pénzből szépen fel is tudtuk újítani. Galériázással még a teret is megnöveltük, így végül egyszerű egyszobásból fiatalos, otthonosan laza lakás lett” – meséli büszkén Móni.

lakascikk.jpg ()Maxima-tipp:

Kezdjetek el időben takarékoskodni: ha havonta rendszeresen befizettek valamennyit például a Lakáskasszába, ami egy államilag támogatott megtakarítási forma, akkor 4–10 év elteltével (ti választjátok az időtartamot) kedvező lakáscélú kölcsönt kaphattok. Számoljatok azzal, hogy Budapesten egy 40-50 négyzetméteres, 1-1,5 szobás lakás ára állapottól és kerülettől függően 8–18 millió forint között mozog.

Igazi vidéki romantika

„Mivel korábban mindketten panelban laktunk, a párommal régi nagy vágyunk volt a kertes ház – meséli Tímári Zita logisztikai menedzser, aki vőlegényével végül hét év takarékoskodás után vágott bele az építkezésbe. – Nem szerettünk volna a fővárosba költözni, mivel mindkettőnket Piliscsabára köt a munkánk. Óriási szerencsénk volt, hiszen a nagyszüleinktől örököltünk Csabán egy telket, amit, ha ma meg kellene vennünk, legalább 7, de inkább 9,5 millióba került volna, így már csak az építkezés költségei maradtak ránk. Amikor nekiálltunk számolgatni, kiderült, hogy a 7 év alatt spórolt pénzünk nem elég ahhoz, hogy a bank hitelt adjon nekünk. Végül a hiányzó összeget a párom szülei pótolták ki, és 10 millió forintos devizahitelt vettünk fel – akkor még kedvező árfolyamon, alacsony törlesztőrészlettel.

A következő fázisban megterveztettük a házat, beszereztük az építkezéshez szükséges alapanyagokat. Figyeltünk arra, hogy minőségi, mégis olcsó anyagokat vegyünk, ami elég sok utánajárást igényelt, de megérte.” Zita ma már boldogan mesél, és örül, hogy belevágtak az építkezésbe. „A két és fél szobás, tetőteres lakásunk három év alatt készült el. Néhány hete költöztünk be, és nagyon élvezzük. A hitelből végül csak arra futotta, hogy felépítsük a házat, benne az alapvetően szükséges dolgokkal, nem vettünk új bútorokat, és a régi háztartási eszközeinket használjuk, de valamelyikünk minden hónapban beszerez valami apróságot. Egyelőre ennyire futja, hogy csinosítgassuk, mert az utóbbi időszakban jelentősen megemelkedett a törlesztőrészletünk. Szerencsések vagyunk, mert mindkettőnknek van munkája, így még nem gond kifizetni, de félretenni már nem sokat tudunk.”

Maxima-tipp:

Minél több bankban érdeklődjetek, és devizaalapú lakáshitel helyett mindenképp forintalapút válasszatok. A bankok többféle lakáshitelt kínálnak: van, amelyiknél a vásárláshoz hosszú távra kaptok állami kamattámogatást, és olyan is, amelyet a lakás-takarékpénztári megtakarítás segítségével törleszthettek. Kérjétek meg, hogy vezessétek le, nektek melyik verzió lenne a legideálisabb. Ha kevés az önrészetek, és spórolni szeretnétek, nézzétek át a költségeiteket, hol folyik el a legtöbb pénz.

A cikk folytatását elolvashatod a Maxima magazin legfrissebb számában!

Kavard fel a port és nevess!

Fedezd fel a powerfruit erejét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X