Főoldal > PSZICHÉ > 6 tipp a tél végi búskomorság ellen

6 tipp a tél végi búskomorság ellen

búskomorságrosszkedvszomorúság
0

Írta: and

Ne hagyd, hogy hatalmába kerítsen a melankólia, nem kell, hogy az egész telet depresszív hangulatban töltsd. Önsajnálat és „Mikor lesz már nyár?!” felkiáltások helyett vedd kezedbe az irányítást, és turbózd fel boldogsághormonjaid működést. Meglátod, amint jobb kedvre derülsz, közel se fog már annyira zavarni a sötétség és a fagyos hideg. Légy produktív! Keress magadnak olyan […]

Ne hagyd, hogy hatalmába kerítsen a melankólia, nem kell, hogy az egész telet depresszív hangulatban töltsd. Önsajnálat és „Mikor lesz már nyár?!” felkiáltások helyett vedd kezedbe az irányítást, és turbózd fel boldogsághormonjaid működést. Meglátod, amint jobb kedvre derülsz, közel se fog már annyira zavarni a sötétség és a fagyos hideg.

Légy produktív!

Keress magadnak olyan alkotó hobbit, amiben szabadjára engedheted fantáziádat. Természetesen először próbáld ne túl nagy fába vágni a fejszédet, hanem kezd valami aprósággal, például készíts gyöngyből egyszerű ékszereket, vagy önts gyertyát. Az, hogy valamit létrehoztál, és ráadásul sikerélményed is van benne, biztosan jókedvre derít majd.

Egyél csípőset!

Tudtad, hogy a csípős ételek növelik a boldogságszintedet? Erre a legjobb a chili, és minél erősebb, annál jobb hangulatba kerülsz majd tőle. Számos természetes antidepresszáns fő alkotója a paprikában található kapszaicin, ami serkenti az endorfin felszabadulását, csakúgy, mint a csokoládé. Hozzá kell tenni, hogy bizonyos embereknél olyan szélsőséges reakciót tud kiváltani ez az anyag, hogy eufórikus állapotba kerülhetnek tőle, amit az angol nyelv chili rush-nak nevez.

Lepj meg másokat!

Nem hiába mondják, hogy adni jobb, mint kapni, ezért olykor lepd meg ismerőseidet valamivel. Ne gondolj nagy dolgokra, elég például, ha szeretteidnél kedves üzeneteket rejtesz el. Lesd meg, ahogy megtalálják azokat. Az ő boldogságuk biztosan téged is jobb kedvre derít majd.

boldog2.jpg ()Szeretkezz!

Talán nem mondunk újat azzal, hogy a meghitt szerelmi együttléteknek mennyi pozitív hatásuk van a szervezetre, így a hangulatunkra is. A forró ölelések, az apró érintések mind növelik az oxitocinszintedet. Ráadásul az orgazmus pillanatában akkora mértékű endorfin is felszabadulhat, ami kihathat az egész napodra. Nem véletlen, hogy több kutatás is kimutatta, hogy a párkapcsolatban élő – vagy a sokat szeretkező – emberek boldogabbak, mint kevésbé szerencsés társaik.

Zene és tánc

Eleged van a munkádból, az emberekből, és legszívesebben elüvöltenéd magad? Természetesen ez is egy jó megoldás lehet, de ugyanolyan hatásos energialevezető a tánc is. Tedd be a kedvenc pörgős CD-et a lejátszóba, hangosítsd fel, majd kezdj el rá mozogni. Nem az a cél, hogy a tánctudásodat fejlesztd, ezért elég az is, ha úgy himbálod magad, ahogy jól esik (mellesleg erre több meditáció is épül). Hunyd le a szemed, hagyd, hogy átjárjon a zene, és ahogy mozogsz, engedd el a felgyülemlett feszültséget. Érezd, ahogy boldogságszinted az egekbe kúszik. Figyelem, ez csak abban az esetben működik, ha legalább 20 percig mozogsz, ugyanis csak akkor kezdenek beindulni a testi-lelki harmonizáló folyamatok!

Kacagj!

A nevetés gyógyító képességére a tudósok már évtizedek óta rájöttek. Akár a barátaiddal szervezel egy vidám estét, akár egy jó vígjátékot nézel a tévében, az az endorfin-termelődésre minkét esetben pozitív hatással van. Ha az utcán vagy, próbáld ki, hogy csak úgy rámosolyogsz az emberekre. Észre fogod venni, hogy a legtöbben visszamosolyognak, ami biztosan jó érzéssel fog eltölteni. Emellett a nevetésnek külön jó oldala, hogy a fájdalmat is csillapítja, nem véletlen, hogy olykor bohócok szórakoztatják a jobb kórházakban a beteg gyerekeket.

Nézd meg ezt a szupervidám flashmob videót!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X