Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 hasznos tipp, hogy ne legyél depressziós

5 hasznos tipp, hogy ne legyél depressziós

boldogságdepresszióegészségléleklelki egészségpszichészomorúság
0

Írta:

Hidd el, nincs komoly probléma veled, mindannyian esünk át nehéz időszakokon, még a szakképzett pszichoterapeuták is. A középsúlyos depresszió leggyakoribb tünetei a krónikus fáradtság, és az önmagunkat is szinte őrületbe kergető, állandó agyalás. Ilyenkor a negatív gondolatok veszik át a hatalmat életünk felett.

Szeretnéd tudni, hogy mivel zökkentheted ki magad ebből a lelkiállapotból? A pszichológusok önmaguk is esküsznek a mindfulnessre, életük nehezebb szakaszaiban a meditációt hívják segítségül. Csendes helyen igyekeznek kiüríteni gondolataikat, így a hála és a pozitív érzések veszik át az elégedetlenség és a szomorúság helyét. Kezdőknek leginkább a vezetett meditációkat ajánlják, ahol elleshetik azt is, hogyan űzzék el a cikázó gondolatokat. Kíváncsi vagy, hogy létezik-e más gyógyír az enyhe és a középsúlyos depresszió leküzdésére? Természetesen az alábbiak nem helyettesítik a terápiát, de sokat segíthetnek a borús napokon.

Nevess!

A humor és a nevetés az egyik legjobb eszköze az önmagunkról való gondoskodásnak. Fontos, hogy rossz időszakainkban is megtaláljuk azt, ami, ha csak időszakosan is, de fel tud minket deríteni, lehet ez egy baráti sztorizás, egy vicces macskás videó vagy egy stand-up comedy. A nevetés, és ezáltal az élet könnyedebb dolgaihoz való fordulás, a kutatások szerint is remek gyógyír a depresszióra és a szorongásra.

Iktasd be a testmozgást!

Az edzések nemcsak testünkre, hanem lelkünkre is nagyszerű hatással vannak. A mozgás, a nevetéshez hasonlóan, képes elűzni a rosszkedvet, hatása pedig még tartósabb. Válassz olyan mozgásformát, ahol teljesen ki tudsz kapcsolni, hogy átéld a flow élményt. Lehet ez aerobic csoportos óra, futás, biciklizés, vagy bármi, ami felgyorsítja a szívverést és endorfint termel. Nehezen tudsz ilyenkor is kikapcsolni? A szakemberek azt tanácsolják, hogy a testmozgás első felében ne tegyél erőszakot magadon, nyugodtan hagyd, hogy az aggasztó dolgok járjanak a fejedben. A második részében pedig engedd el ezeket, és csak az adott mozgásra koncentrálj.

Éld ki a kreativitásod!

A kreatív tevékenységek nagyszerűen képesek kikapcsolni a negatív, állandóan visszatérő gondolatokat. A kutatások szerint a kreativitás remek hangulatjavító, és segítségével könnyebben kontrollálhatjuk gondolatainkat is. Mindegy, hogy a festés, a zene vagy a tánc az a terület, amelyben ki tudsz bontakozni, a lényeg, hogy élvezettel csináld. Ha nincs nagy kézügyességed és két ballábas vagy, akkor se add fel, próbáld ki a felnőtt színezőket!

38856779 - girl listening to music streaming with headphones in summer on a meadow

Mozdulj ki!

Tudjuk, hogy ilyenkor leginkább egy lakatlan szigetre vonulnál, de a barátokkal, ismerősökkel töltött idő remek hatással van a hangulatra. Már egy könnyed baráti beszélgetés is képes csökkenteni a vérnyomást, és elűzni a szorongást. A közösségi média vitatott fórum, a szakemberek inkább a személyes közös élményeket ajánlják. Nézzetek ki egy színdarabot vagy egy koncertet!

Étkezz egészségesen!

A sanyargató diéták csak tovább rontanak az enyhe és középsúlyos depresszión, azonban az egészségesen összeállított étrend jelentős javulást eredményezhet. Ilyenkor próbáld meg különösen kerülni a cukrot és a koffeint, mert ezek, bár elsőre jó ötletnek tűnnek, valójában csak ártanak. Keresd a teljes értékű táplálékokat, mint a színes zöldségek és gyümölcsök, illetve a teljes kiőrlésű szénhidrátok. Gondoskodj a megfelelő hidratációról is, fogyassz minél több ásványvizet, ugyanis már az enyhe dehidratáció is jelentősen képes rontani a hangulaton.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X