Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért érzed magad rosszul ősszel

Ezért érzed magad rosszul ősszel

alvásdepresszióegészséghangulatlehangoltságmelatoninnyugalomőszrosszkedvstressz
0

Írta:

Ősszel és télen akkor is lehangolt lehetsz, ha egyébként nem jellemző rád a rosszkedv. Keresd a kiutat, mielőtt súlyosabb depresszió fenyegetne!

Ahogyan rövidülnek a napfényes órák, úgy válhat hangulatod egyre letargikusabbá. Azt veszed észre, hogy nincs kedved reggel felkelni, este pedig semmilyen kikapcsolódásban nem leled örömödet. A magyarázat a szervezet hormonális működésében rejlik.

Aludnál, mint a medvék?

Az ébrenlét és alvás ciklusait két hormon, a szerotonin és a melatonin szabályozzák. Ha egyensúlyuk felborul, kedélyváltozások következnek be. A sötétség hatására a tobozmirigy több melatonint termel – ez lelassítja az anyagcserét, a testhőmérsékletet, az aktivitási szintünket. Télen már délután megövekszik a melatonin-termelés, és reggel később hagy alább, mint eddig. Ezért úgy érezzük magunkat, mint a téli álmot alvó medve. Csakhogy míg ő megteheti, hogy semmit ne csináljon tavaszig, tőlünk a világ ugyanolyan tevékenységeket vár, mint nyáron. Ez sokaknál levertséget, frusztrációt, hangulatzavart vált ki. Ezzel egy időben csökken a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin mennyisége. Vannak, akiknek fel sem tűnik ez a változás, míg az érzékenyebbek előre rettegnek az őszi-téli hónapoktól.

Milyen jelekre figyelj?

Ha téged is érint a szezonális affektív zavarnak is nevezett jelenség, ezeket a tüneteket tapasztalhatod:

  • megnövekedett étvágy
  • fokozott szénhidrát-kívánás
  • a megszokottnál több alvás
  • fáradtság elegendő alvás mellett is
  • borús hangulat
  • kedvetlenség
  • érdektelenség

Főként akkor gyanakodhatsz szezonális depresszióra, ha több egymást követő évben, a késő őszi hónapokban tör rád a rosszkedv – a tavasz érkezésekor viszont enyhülnek a panaszok.

Depressed and sad lonely woman is lying in her bed

Terápia és természetes megoldások

Ha úgy érzed, az őszi-téli lehangoltság eluralkodott rajtad, és mindennapi tevékenységeidhez sem érzel elég erőt magadban, legjobb, ha szakemberhez fordulsz. Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha pszichológus, esetleg pszichiáter segítségét kéred. A terápia állhat beszélgetésből, de egyes esetekben átmeneti gyógyszeres kezelés is szóba jöhet.

Ha orvosod egyetért, a természetes módszerekkel is megpróbálkozhatsz. Ezt ne akkor kezdd, amikor már maga alá gyűrt a depresszió, hanem még a legsötétebb hónapok előtt! A spirulina alga étrendkiegészítő olyan aminosavakban gazdag, melyek serkentik a szerotonin és dopamin termelését – így jobb hangulatba kerülsz. A fényterápia nálunk is elérhető, de otthon azt is kipróbálhatod, hogy hideg fényt árasztó fénycsövek és izzók helyett meleg fényforrásokat használsz.

Az orbáncfű tea és tabletta enyhébb hangulatzavarok esetekben segít.

Talán furcsán hangzik, hogy szedj melatonin tablettát, hiszen épp ez a hormon áll kapcsolatban a téli lelassulással. Viszont sok esetben nem melatonin-többlet okozza a depressziót, hanem a hormon termelődésének zavara. Ha elalvás előtt szeded, helyreáll a természetes ritmus. Reggel pedig igyál rozmaring teát, melyet melegítő fűszerekkel – fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal ízesíts. Végül ne feledd, hogy a szabadban történő mozgás az egyik leghatékonyabb megelőző módszer a szezonális depresszió ellen!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X