Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp, hogy ne legyél depressziós ősszel és télen

5 tipp, hogy ne legyél depressziós ősszel és télen

affektív zavardepresszióhangulatősztél
0

Írta:

Így győzd le a szezonális affektív zavart

Ha szezonális affektív zavarban szenvedsz, ne aggódj, nem vagy egyedül. Rengeteg embert érinti ez betegség minden egyes évben. Amikor az ősz, majd a tél elkezdődik, a tünetek megjelennek, a szomorúság és depresszió szinte maga alá temet. Ha szenvedsz a szomorúságtól, vagy csak keresed a kiutat a téli kilátástalanságból, van néhány tippünk!

1. Pótold a D-vitamint

A test a D-vitamint természetes úton a napsugarakból nyeri. De most, hogy a nappalok rövidebbek és a napsugarak is gyengébbek, nagy eséllyel hiányban szenved. Hogy pótold a D-vitamint, próbálj meg olyan ételeket fogyasztani, melyeknek magas a D-vitamin-tartalma, de gondolkozz a joghurton és tejen túl. A leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, spenót, akárcsak az olajos halak, kiváló D-vitamin-forrásként funkcionálnak. Emellett segíthet a D-vitamint tartalmazó készítmény is.

2. Keresd a napfényt

A kevesebb világos óra a nap folyamán nem jelenti azt, hogy neked teljesen el kell kerülnöd a napfényt. A fény, főleg a természetes nagyon sokat segít a depresszió leküzdésén, mivel növeli a szerotonin szintet és feltölt D-vitaminnal is. A reggeli napsugarak felbecsülhetetlen értékűek, ezért még munka előtt próbálj meg kijutni például egy sétára vagy kocogásra, de akár 2-3 megállóval hamarabb is leszállhatsz a buszról és sétálhatsz is munkába.

Young sad betrothed woman sitting on the bed in a bright room, Image: 138451709, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

3. Végezz több örömöt okozó tevékenységet

A hideg és sötét tél alatt igazán könnyű megfeledkezni azokról a programokról, amik boldoggá tesznek házon kívül. A leggyorsabb módja a depresszióba esésnek, ha nem hagysz elég időt azokra a dolgokra, amik feldobnak. Teljesen mindegy, hogy mi az, ami téged boldoggá tesz, legyen az a testedzés vagy az olvasás. Örök érvényű megállapítás, hogy amikor jól nézel ki, jól is érzed magad, tegyél az ügy érdekében akár egy új frizurával, akár egy új farmerral vagy cipővel.

4. Mozogj rendszeresen

Az egyik legkönnyebb módja a boldogsághormonok termelésének, ha edzel egy jót. Már 30 perc sétával is jelentős mértékű endorfint termel a szervezet, amitől sokkal jobban fogod magad érezni. S micsoda remek lehetőség, feldob, formálja a tested és még D-vitaminhoz is nagyobb eséllyel juthatsz.

5. Válassz az alternatív megoldások közül

Van egy működő megoldás a depresszió, szomorúság és szorongás leküzdésére: virágesszencia. Legyen szó munkahelyi nyomásról vagy családon belüli stresszhelyzetről, a kutatások szerint a virágok esszenciája segíthet. A célja ennek a terápiának, hogy a negatív energiákat és gondolatokat pozitívra cseréld. A legjobb, ha virágot nevelsz az otthonodban, munkahelyeden, de ha gyorsabb megoldásra van szükséged, illóolajokkal is próbálkozhatsz.

Ne hagyd, hogy a hosszú hideg tél elvegye az energiáid és jókedved, csupán arra lesz szükséged, hogy egy kicsit máshogy állj hozzá a dolgokhoz. És soha ne feledd, egyszer a télnek is vége lesz egyszer és csodás tavasz vár rád.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X