Főoldal > EGÉSZSÉG > Használj kurkumát a depresszió ellen

Használj kurkumát a depresszió ellen

boldogságdepresszióegészségétkezésfűszerhangulatkurkuma
0

Írta:

A kurkumát jól ismerik azok, akik jártasak az ázsiai konyhában. Ez az élénk sárga fűszer izgalmas ízvilágot nyújt, és nem csak különleges, hanem egészséges is!

Amellett, hogy a kurkuma egy különleges finom fűszer, még a hangulatunkra és akár a depresszióra is jó hatással lehet. Számos kutatás is alátámasztja, hogy a kurkuma sok egészségügyi problémára lehet gyógyír, de legalább is javíthat a tüneteken, köztük a depresszión is.

Hogyan segít a depressziós betegeken?

A szervezetbe jutó oxigénmolekulák a sejtjeinkkel reakcióba lépnek, melynek melléktermékeként szabadgyökök képződnek, ezt hívjuk oxidatív stressznek. A kurkumában lévő antioxidánsok viszont megszabadítanak a gyomorban gyulladást okozó baktériumoktól, ezzel csökkentve az esetleges gyulladást. Több orvosi vizsgálat is rámutatott a gyulladás és a depresszió kialakulása közötti kapcsolatra.

Egy 2015-ben készült tanulmány azt vizsgálta, hogy az antidepresszánsok jobb működésében is segíthet, méghozzá úgy, hogy felerősítheti a gyógyszer hatását a kurkuma. Ha otthon kísérleteznél vele, előbb mindenképpen beszélj a kezelőorvosoddal.

Étrendkiegészítőként is szedhető

Számos boltban és webshopban is kapható kurkumakivonat. Azonban figyelj oda, hogy olyat kiegészítőt válassz, ami nagy százalékban tartalmaz kurkumát (legalább 95%-ban). Amire nincs ráírva, hogy mennyi a kurkumatartalma, azt inkább ne vásárold meg.

27358954 - natural herbal tumeric capsules with fresh herb leaves and dry curcumin in paper

Kurkuma a konyhában

Ha ételeidet lehetőség szerint kurkumával ízesíted – mondjuk mindennap fogyasztasz egy teáskanállal belőle – akkor hamarosan érezni fogod jótékony hatásait. Tedd például a lattédba!

Ne feledd a piperint

A piperin egy olyan vegyület, amely a fekete borsban is megtalálható. Egyik előnye, hogy fokozza a vegyületek felszívódását az emésztés során. Ha a kurkumával vegyíted, sokkal hatásosabb az eredmény, mint önmagában: adj a kurkumával fűszerezett ételeid mellé fekete borsot is a jobb ízhatás és a jobb hangulat érdekében.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X