Főoldal > EGÉSZSÉG > Turbózd fel az immunrendszered kurkumával

Turbózd fel az immunrendszered kurkumával

fogyásfűszergyógyuláskurkuma
0

Írta:

Csodaszerként érkezhet a konyhádba, ha ismered. A jellemző az, hogy magyar háziasszonyok körében még nem igazán elterjedt, a keleti éttermekben annál inkább. A kurkuma nem csak egy fűszer, hanem egy gyógyító őserő.

Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára. Az egyik elnevezése – indiai sáfrány – is innen ered. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. A görögök már gyógyítottak is vele nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik sárga gyömbérnek is.

Gyógyító fűszer

Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész is már használta. Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen alkalmazták. Ennek oka, hogy két fő hatóanyag, két kurkumin-származék (demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin) nagyon erős. A kurkumin az, amely a kurkuma sárga színét adja. Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, sőt segíti a már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét is.

Gyulladás, láz, emésztés

A kurkuma gyulladásgátló is, mivel gátolja a gyulladáskeltő leukotrién anyag képződését, ezért javulást hoz különböző gyulladásos betegségeknél, allergiánál, hasnyálmirigy-gyulladásnál, nemi szervi gyulladásos betegségeknél, reumás és egyéb ízületi betegségeknél. Hatásos láz és egyéb kisebb-nagyobb fertőző betegségek esetén is, bizonyított emésztési zavarok esetén is bevethető.

, Image: 10364504, License: Rights-managed, Restrictions: 0, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Immunvédelem

Hatalmas előnye, hogy már nagyon kis adag fogyasztása is serkenti az immunrendszeri védelmet. Kiváló antioxidáns, hatékony a sejteket károsító szabadgyökök ellen. Antioxidáns tulajdonsága csaknem olyan erős, mint a C- vagy az E-vitaminé. Nem véletlen, hogy nagy reményeket fűznek a kurkumin daganatellenes hatásához is, mert a kísérletek azt mutatták, hogy laborkörülmények között gátolta a ráksejtek osztódását és szétvándorlását. A fűszer csökkenti a kemoterápiát rossz és nehezen viselhető hatásait is.

Felhasználás

Ha a „hókuszpókuszokat” elkerülve egyszerű ételízesítőként akarnád használni, akkor érdemes a húsoknak, leveseknek, vagy a különféle zöldséges ételeket, szószokat ízesíteni vele. Egyre figyelj: nem szabad túladagolni, mert keserűvé teheti az ételt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X