Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért fogyassz kurkumát, ha sokat ülsz!

Ezért fogyassz kurkumát, ha sokat ülsz!

érérrendszerfűszerfűszernövénygyógynövényirodai munkakeringéskurkumakurkuminszívülő munka
0

Írta:

Tényleg segít a kurkuma az irodai dolgozóknak?

Egy átlagos ember az élete nagy részét ülve tölti. Ez a tény sajnálatos módon megnöveli a halálozási kockázatot, és még azokra is kihat, akik aktív életet élnek, edzeni járnak az egész napos munka után. A sok ülés megduplázhatja a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát, miközben jelentősen lerövidíti az várható élettartamot. Még azokra is igaz ez, akik napi 6 óra ülés mellett legalább 1 órát futnak, úsznak.

Miért van ez? Amiért ez bekövetkezhet, hogy a vérerek lazábbá válnak, ezt hívjuk érelmeszesedésnek. Ez olyan, mint amikor az izmok elkezdenek sorvadni ha nem használod őket, elvesztik funkciójukat. A fokozott véráramlás viszont segít az artériákat ruganyosan tartani, mert elősegíti az endothl termelést. Az endothel egy olyan anyag, mely központi szerepet játszik az értónus ruganyosságának szabályozásában.

Már segíteni tudunk az ereink állapotán, ha ülés helyett állva dolgozunk. Számos tanulmány bizonyította már, hogy az állva dolgozás sokkal jobb a hátnak, a lábnak, az általános egészségnek, miközben semmilyen minőségbeli romlással nem jár.

De mi történik, ha az irodában nem lehet állva dolgozni, illetve nincs lehetőség gyakori sétára?

Csupán egyetlen ülve töltött óra után a vér elkezd összesűrűsödni, a véráramlás pedig stagnál. Olyan gyakran tarts szünetet, amilyen gyakran csak lehet. Nem kell hosszúnak lennie, csupán az is elég, ha felállsz és kidobsz valamit a szemetesbe, a lényeg, hogy kicsit megmozgasd magad.

Bizonyos ételek kifejezetten jó hatással vannak az endothel termelésre és annak egészségére, például a tojás, a dió, vagy az étcsokoládé. A kutatók újabban a kurkumin hatását vizsgálták, ami a kurkumának a sárga színét is adja.

A kutatások bebizonyították, hogy a kurkumin annyira jó hatással van az endothel termelésre, mint 1 órányi aktív edzés. Akkor egész nap ülhetünk a kanapén, ha egy kis kurkumás chipset rágcsálunk közben, minden rendben lesz? Nem, a kurkumin és a mozgás kombinációja együtt működhet, de külön-külön nem érjük el a kellő hatást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X