Főoldal > EGÉSZSÉG > Fájdalmas és az ülőmunkát végzőket veszélyezteti – mi az?

Fájdalmas és az ülőmunkát végzőket veszélyezteti – mi az?

betegségegészséglábülőmunkavisszér
0

Írta:

Ilyen többek között a visszértágulat is, ami kezdetben inkább csak esztétikailag zavarja az embert, &aacute

Ilyen többek között a visszértágulat is, ami kezdetben inkább csak esztétikailag zavarja az embert, ám egy idő után fájdalmassá is válik. Dr. Nyiredy Géza érsebész főorvos elárulja, mi mindent lehet tenni ilyenkor.

Kezdetben nem okoz panaszt

Sokan, amikor megjelennek a lábaikon a kitüremkedő visszerek, nem tesznek semmit, gondolván, hogy ami nem fáj, azzal nem kell mit kezdeni. Sajnos ez a hozzáállás azonban az idő folyamán megbosszulhatja magát, ugyanis kezeletlen esetben viszonylag rövid időn belül megnehezíti az ember mindennapjait.

Eleinte csupán annyi gondot okoz, hogy a nap végére úgynevezett nehézláb érzés jelentkezik, és jól esik felpolcolni őket. Később ezt felváltja egy erősebb fájdalom, feszülő érzés, ami akár már napközben is felléphet, főleg hosszabb ülés során, így az irodában akár a munkavégzést is megnehezítheti, hiszen a furcsa érzés és a trombózistól való rettegés elterelheti a figyelmet az aznapi dolgokról. Ez főleg a nyári időszakra igaz, viszont akinek már előrehaladottabb állapotban vannak a visszerei, azok akár még a téli hónapokban is panaszkodhatnak a végtagjaikra. De vajon mit lehet tenni, hogy csökkenjen, vagy végérvényesen megszűnjön a fájdalom?

lab2.jpg ()Kompressziós kezeléstől a műtétig

Bár a patikákban be lehet szerezni hűsítő visszérkrémeket, azonban ezek csak ideig-óráig nyújtanak – ha nyújtanak némi enyhülést. Éppen ezért már a visszerek megjelenése idején érdemes szakembert felkeresni, aki az erek állapotát pontosan felmérve tanácsot tud adni a lehetséges kezelésekről. „Van, hogy elég a kompressziós kezelés, amit el lehet végezni vagy gyógyharisnyával, vagy rugalmas pólyával, azonban ha ez nem elég, akkor ajánlott a visszérműtétet számításba venni. Segítségével akár végérvényesen megszabadulhatsz a kidudorodó erektől és a fájdalomtól egyaránt, ráadásul így megelőzheted az olyan szövődmények kialakulását, mint a lábszárfekély, a tágult visszerek gyulladása, illetve a következményes mélyvénás trombózis” mondja dr. Nyiredy Géza.

További tippek a visszerek okozta fájdalom ellen

Bár önmagukban nem okoznak tartós javulást, azonban a kezelést kiegészítheted az alábbi praktikákkal, melyek segítségével lassíthatod az erek állapotának romlását.

– hideg-meleg lábzuhany
– amikor csak tudod, polcold fel a lábad
– végezz értornát
– add le a súlyfelesleged

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X