Főoldal > EGÉSZSÉG > Az ülőmunka veszélyei – tippek a megszüntetésükhöz

Az ülőmunka veszélyei – tippek a megszüntetésükhöz

fájdalomhátízületnyakreuma
0

Írta: and

Már egész kisgyermekkorban ki vagyunk téve a veszélynek, hogy később hát- és nyakbántalmakkal küzdjünk: a súlyos iskolatáska, a kényelmetlen, merev székek és a kevés testnevelés óra mind-mind rombolják csontjainkat és ízületeinket. Sok esetben mindez az iskolapadból való kikerüléssel sem oldódik meg, mivel a szék, a hanyag tartás és a fájdalom marad, csak a környezet változik. […]

Már egész kisgyermekkorban ki vagyunk téve a veszélynek, hogy később hát- és nyakbántalmakkal küzdjünk: a súlyos iskolatáska, a kényelmetlen, merev székek és a kevés testnevelés óra mind-mind rombolják csontjainkat és ízületeinket. Sok esetben mindez az iskolapadból való kikerüléssel sem oldódik meg, mivel a szék, a hanyag tartás és a fájdalom marad, csak a környezet változik. Nem meglepő hát, hogy már a fiatal felnőttek is gyakori vendégei a reumatológiai központoknak, ahol sajgó tagjaikra keresnek megoldást.

Az ülőmunka veszélyei

A folyamatos számítógép előtt görnyedés számtalan veszélyt rejteget, ezek közül a leggyakoribbak mégis a hát- és a nyaki panaszok, valamint az ezekből adódó kellemetlenségek, mint pl. az állandó fejfájás. Eleinte természetesen csak enyhébb tünetek jelentkeznek, viszont az idő múlásával a mindennapi feladataink is egyre nehezebbé válhatnak, ilyenkor pedig nem érdemes húzni-halasztani a dolgot, tenni kell valamit.

Sajnos, ha huzamosabb ideig fennáll ez a helyzet, és nem próbálsz meg belőle kievickélni, előfordulhat, hogy komolyabb bajok kerekednek az egyszerű hátfájásnak induló problémából. Ha már a csontállomány is károsodik, onnan nincs visszaút, maximum a fájdalmat lehet csillapítani szakszerű kezelésekkel.

ulomunka2.jpg ()RSI szindróma

A folyamatos gépelés gyakran elviselhetetlen fájdalmat okozhat, amiből már külön betegség nőtte ki magát. A gyors és apró ujjmozdulatok rendkívül megterhelik az inakat, valamint az idegeket, ezért vissza-visszatérő éles fájdalommal jelez a testünk, hogy „elég volt!”. Eleinte csak ritkán nyilall belénk, majd egyre gyakrabban, végül a panaszok akár állandósulhatnak is, ami a munkavégzést is könnyen veszélyeztetheti.  Ez több, mint egy szimpla ínhüvely gyulladás, mivel az viszonylag rövid időn belül elmúlik, viszont ebben az esetben erről nincs szó. Ezért fontos az, hogy tarts néha szünetet a gépelésben, mivel ha a kiváltó tényezőt nem szűnteted meg, akkor akár az állásod is elveszítheted.

Törvénybe foglalt szabályok

Mivel se a dolgozónak, se a munkáltatónak nem érdeke az, hogy munkakiesés legyen a hatalmas fájdalmak miatt, ezért pár óvintézkedést gyorsan törvénybe iktattak. Ilyen például az, hogy óránként 10 perc szünetet biztosítani kell, hogy a számítógép elől felkelhessünk és kinyújtózhassunk egy kicsit, valamint napi 6 órában maximalizálták a monitornézéssel eltöltött időt. 

Ezen kívül érdemes a helyiséget megfelelően párásítani, mivel a képernyő előtt automatikusan kevesebbet pislogunk, így szemünk hamar kiszáradhat, ami súlyosabb problémákhoz vezethet. Ha te is hajlamos vagy a szemszárazságra, mindeneképp legyen a táskádban szemcsepp, hogy még idejében orvosolhasd a panaszt.

Praktikus tanácsok a könnyebb mozgásért

– állítsd be megfelelően a monitort! Elkerülheted a nyak és a vállak feszülését, ha a képernyő felső széle szemmagasságban van. Döntsd hátra kb. 20 fokos szögben, valamint 50 cm távolságból nézd, így kevésbé terheled a szemed.

– telefonálgatás helyett inkább menj a kollegákhoz személyesen! Így pluszban be tudsz magadnak iktatni egy kis mozgást, főleg, ha a lift helyett inkább a lépcsőt használod.

– a székedre tegyél egy jobb minőségű gyógypárnát, vagy szerezz be egy fittballt, mivel ekkor akaratlanul is kihúzod magad.

– ne helyezd a testsúlyod egyik feledre sem! Próbálj meg egyenesen ülni úgy, hogy ne billentsd semerre se magad.

– ne legyen se túl magasan, se túl alacsonyan a billentyűzet! Tedd oda, ahol lazán leengedve tudod tartani a válladat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X