Főoldal > PSZICHÉ > Így vészeld át a tél utolsó hónapját!

Így vészeld át a tél utolsó hónapját!

fogadalomhidegjógatél
0

Írta: and

Nem csoda, ha most már tényleg eleged van a rövid nappalokból, a hosszú éjszakákból, és a hideg időből, de ezt a hónapot még valahogy ki kell bírni! Szerencsére van néhány tippünk, amivel túlélheted ezt az időszakot, és lelkileg felkészülhetsz a várva várt tavaszra. Tégy a fogadalmaidért! Egy tanulmány komoly összefüggéseket fedezett fel az egészséges szokások […]

Nem csoda, ha most már tényleg eleged van a rövid nappalokból, a hosszú éjszakákból, és a hideg időből, de ezt a hónapot még valahogy ki kell bírni! Szerencsére van néhány tippünk, amivel túlélheted ezt az időszakot, és lelkileg felkészülhetsz a várva várt tavaszra.

Tégy a fogadalmaidért!

Egy tanulmány komoly összefüggéseket fedezett fel az egészséges szokások és a depresszió között. Azok a nők, akik egyre egészségesebb életmódot kezdtek folytatni (rászánták magukat a rendszeres mozogásra, letették a cigarettát) a vizsgált napokon kevésbé bizonyultak szomorúnak és lehangoltnak, mint azok, akik nem változtattak az életstílusokon, és továbbra is egészségtelenül éltek. Ha szilveszterkor az egészségeddel kapcsolatos fogadalmakat is tettél, ám érdemi lépések nem történtek a megvalósulás érdekében, akkor nosza, a február tökéletes arra, hogy nekiveselkedj az életmódváltásnak.

Kényeztesd magad klassz programokkal!

Ha van konkrét program, amit örömmel vársz, az bizony egy jó adag lelkesedéssel is feltölt. A tél néha már-már végeláthatatlannak tűnik, de ha rendszeresen tervezel és szervezel, azzal a hangulatod is javítod, hiszen a felkészülés is rengeteg élvezetet rejt magában, hát még amikor végre átélheted a várt programot. Találj ki izgalmas időtöltéseket – egy hétvégi kirándulást, egy fergeteges bulit, vagy egy rendhagyó estét, például amikor csak társasjátékoztok, de összehozhatsz egy csajos találkát is.

joga1.jpg ()Lazíts!

Szinte ki sem látszol a feladatok alól. Rengeteg munka, esetleg egy kemény vizsgaidőszak a hátad mögött (vagy mindkettő), emellett ott a család, a barátok – még ha élvezed is a pörgést, a tél végére úgy kifáradhatsz, hogy  a tavaszi fáradtság nem csak egy gyorsan múló állapot lesz. Ne félj nemet mondani az „extra lehetőségekre” (például nem kell mindig igent mondani a kollégád már sokadik helyettesítésére, és valószínűleg nem te vagy az egyetlen anyuka, aki az osztályfarsangon elláthatja a gyerekeket finomságokkal). Mindennap próbálj meg néhány percet csak semmittevéssel tölteni. Olvass könyvet, lapozgass magazinokat, hétvégén engedd meg magadnak a délutáni szunyókálást is, és sajátíts el meditációs technikákat, vagy járj el jógázni. A relaxáció, különösen a jóga során megvalósuló ellazult állapot, enyhíti a stresszt és nyugodt energiákkal tölt fel. A mentális gyakorlatok, mint a meditáció és a pozitív gondolkodás, a télvégi depressziót az első tavaszi napsugarakig biztosan sakkban tartja.

Mozgasd meg magad!

Télen az emberek hajlamosak a túláradó lustaságra, esténként kényelmesen elnyúlnak a kanapén, és a tévézésen, nassoláson kívül mást nem nagyon tesznek. Aztán tavasszal kétségbeesetten keresik a nagyszámú mínusz kilókkal kecsegtető diétát, csak hogy a lengébb ruhákban valamelyest jól mutassanak. Ezért kell időben cselekedni. Ha eddig nem tetted, februártól kezdve tényleg járj le az edzőterembe és alaposan izzaszd meg magad. A mozgás felpörgeti a vérkeringésed és már egy órányi edzés után teljesen új erőre kapsz majd.

Dekorálj!

Ha kint még szürke az idő, akkor bent legyen minden színes! Csempéssz egy kis életteli színt az otthonodba színes lámpabúrákkal és párnákkal. Ha nem rettensz meg a radikális változásoktól sem, akkor fesd át a falakat sárgára – ez a szín igazi instant boldogság-fokozó árnyalat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X