Főoldal > PSZICHÉ > Így lopj magadnak egy kis szundiidőt a munkahelyeden!

Így lopj magadnak egy kis szundiidőt a munkahelyeden!

alvásmunkahelyszundiszunyókálás
0

Írta: and

Ebéd utáni teljes agyzárlat. Úgy érzed, mintha a szemhéjadat két 16 kilós kettlebell húzná lefelé, az összpontosítás pedig legalább annyira megy, mint egy másnapos muslicának? „Akárhogy is, inkább szundítsunk pár percet, ahelyett, hogy a kávésbögrénk után nyúlnánk” – mondja Dr. David Neubauer, a Johns Hopkins Kórház alvási rendellenességek osztályának társigazgatója. És valljuk be, mindannyian örülnénk […]

Ebéd utáni teljes agyzárlat. Úgy érzed, mintha a szemhéjadat két 16 kilós kettlebell húzná lefelé, az összpontosítás pedig legalább annyira megy, mint egy másnapos muslicának? Akárhogy is, inkább szundítsunk pár percet, ahelyett, hogy a kávésbögrénk után nyúlnánk – mondja Dr. David Neubauer, a Johns Hopkins Kórház alvási rendellenességek osztályának társigazgatója. És valljuk be, mindannyian örülnénk némi pluszórának, amit alvással tölthetünk. A Nemzeti Alvás Alapítvány 2012-es felméréséből kiderült, hogy tíz amerikaiból egy annyira fáradt, hogy előfordulhat, hogy a legalkalmatlanabb pillanatban és helyszínen, például egy munkahelyi megbeszélés alatt vagy vezetés közben szenderül mély álomba. Ha nem pihenünk eleget, az persze nem csak a munkahelyi teljesítményünkre van hatással, hanem olyan egészségügyi kockázatokat is rejt, mint a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a depresszió.

A tökéletes terv

„Egy rövid bóbiskolás nagyobb éberséget eredményez, növeli a pontosságot és a teljesítményt” – mondja Dr. Neubauer. Vagyis egy kis szundi sokkal kellemesebbé és hatékonyabbá teheti a délutánunkat. Íme Dr. Neubauer tippjei, hogy hogyan lopjunk magunknak egy rövidke, jól megérdemelt pihenőt.

szundi2.jpg ()Helyszín. Keress egy csendes zugot, ahol egyedül lehetsz és relaxálhatsz. Ha szerencsés vagy és saját irodád van, zárd be az ajtót, és rakj ki egy „15 perc múlva jövök” cetlit. Kereshetsz egy szabad tárgyalót is, ahol épp nem tartanak meetinget, vagy lemehetsz a kocsidhoz is egy kis időre, ahol senki nem zaklat.

Időzíts jól. A délutáni bóbiskolás titka abban rejlik, hogy mikorra időzíted. „Érdemes koradélutánra időzíteni, ilyenkor ugyanis kevésbé esélyes, hogy belealszol a rövidke pihenődbe” – tanácsolja a szakértő. Legtöbbünk belső órája szerint az „álmos periódus” délután 1 és 4 óra közé esik, ezért vedd célba ezt az időszakot.

Teremtsd meg a hangulatot. Hogy könnyebben kikapcsold az agyad, legyen az irodádban valami, amiről az alvásra asszociálsz – lehet ez a kedvenc párnád, egy levendulás szemmaszk, egy puha zokni, vagy egy megnyugtató szám az iPod-odon.

Nem a hosszúság a lényeg. Ugye, a legutolsó dolog, amit szeretnél, hogy miután felébredsz, úgy érezd magad, mint akin átment az úthenger? Magyarán fáradtabb és nyomottabb legyél, mint a szundi előtt. Éppen ezért a legideálisabb, ha 10, maximum 20 percet szunyókálsz. Állítsd be a telefonodon az ébresztőt, így még véletlenül sem alszod át a teljes munkaidőt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X