Főoldal > PSZICHÉ > Kikészít? Hagyd a munkahelyeden a munkát!

Kikészít? Hagyd a munkahelyeden a munkát!

időmagánéletmelómunkaszabadság
0

Írta: and

Érezted már úgy, hogy a munkád foglya vagy, mert míg a többiek kirándulnak az erdőben, vagy csobbannak a vízben, te a laptopodat szorongatva rágódsz az elmúlt nap ténykedésein, vagy épp a holnapi teendőkön görcsölsz? Az emberek mintegy 50 %-a viszi haza rendszeresen a munkáját, ezzel stresszelve magát tovább a munkahelyén kívül is – derül ki […]

Érezted már úgy, hogy a munkád foglya vagy, mert míg a többiek kirándulnak az erdőben, vagy csobbannak a vízben, te a laptopodat szorongatva rágódsz az elmúlt nap ténykedésein, vagy épp a holnapi teendőkön görcsölsz? Az emberek mintegy 50 %-a viszi haza rendszeresen a munkáját, ezzel stresszelve magát tovább a munkahelyén kívül is – derül ki egy csaknem kétezer amerikai munkavállaló adatait összegző felmérésből. A felmérésben résztvevő szociológusok kiderítették, hogy a válaszadók többségének problémát jelent a munka és a magánélet egyensúlyba hozatalával, ami pedig közismerten káros az egészségre.

5 fontos felfedezés

1. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők több esetben érzik úgy, hogy zavarja a munka a magánéletüket, mint a középfokú végzettségűek.

2. A diplomások munkája gyakrabban összefolyik a magánéletükkel, mint a diplomával nem rendelkezőké.

3. Ott, ahol több személyes munkahelyi konfliktus van, bizonytalan az emberek állása, állandó a környezeti ártalom, a stresszes helyzet, sokkal többször kúszik be a munka a magánéletbe. Ezzel szemben, ha valaki maga osztja be a munkáját, enyhíthet a negatív hatásokon.

haza2.jpg ()4. Zavaró tényező lehet még a felelős beosztás, illetve az, hogy mit várnak el a főnöktől és mindezt mennyiért. Vigyázz tehát, ha főnök akarsz lenni. Sok előnnyel járhat ugyan, de rámehet a magánéleted is!

5. A hosszú munkaidő (heti ötven óránál több) jobban zavarja a magánéletet. Próbálj kevesebbet vállalni.

Mit tegyél, hogy a kecske is jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon?

1. Mivel az életednek rólad kell szólnia, határozd meg, mettől meddig dolgozol és tartsd is be az időhatárokat. Így nem leszel te magad a munka!

2. Mivel nem könnyű elszakadni a melótól, keress olyan elfoglaltságot munka után, ami teljesen kikapcsol, mert teljesen belemerülsz, és csak arra tudsz figyelni. (Egy egyszerű tanács: ha laptoppal dolgozol, menj olyan helyre, pl. egy konditermi edzésre, ahová nem tudod elvinni a gépet, de a fáradt gőzt ki tudod adni magadból.)

3. Kellő gyakorlással elsajátítható, hogy ne a munkát akard elnyomni magadban, hanem a hobbidra akarj odafigyelni maximálisan. Épp ezért nem az számít, mivel foglalkozol, hanem, hogy arra figyelj, amit csinálsz. Ha teljesen leszívott a munkahelyed, ne rohanj haza. Kell az átmenet a munka és a magánélet között. Iktass be sétát, vásárlást, barátnőzést, kertészkedést, vagy épp zenehallgatást. (Ám vigyázz, ha feszült vagy, ne lassú, relaxációs kazettát hallgass, hanem tombolós zenét, amire akár énekelhetsz és táncolhatsz is egyben. Kiváló oldó hatása van.) 

4. Légy a munkahelyeden is egyensúlyban, azaz, tarts rendszeresen egy-két perces szünetet munkád közben is. (Jót tesz, és nem is tűnik fel, ha iszol egy pohár vizet, váltasz pár szót valakivel, stb.. Légy kreatív a tárházad kialakításában.)

5. Soha ne tunyulj el! Fejleszd magad a saját szakmádban, hogy bármikor, ha kell, tovább tudj lépni, és a saját lábadra tudj állni.

6. Ha tanulsz, azzal tudásod gyarapodik, többet érsz a munkaerőpiacon. Egyre több bevételhez juthatsz, egyre kevesebb munkával, és egyre több idő jut magadra.

7. Meg kell tanulnod, hogy nem a munka jellemez. Nem attól vagy valaki, amilyen a munkád, hanem attól, ha megtalálod valódi önmagad. Ekkor olyan szabadságot élsz meg, ami megfizethetetlen.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Látványos loknik könnyen és gyorsan


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X