Főoldal > PSZICHÉ > Veszélyben a férfiak!

Veszélyben a férfiak!

férfihormonkutatásnemi szerv
0

Írta: and

Ideje megkongatni a vészharangot Hányszor döbbensz meg a strandon, amikor fiatal férfiakat, szinte nőket megszégyenítő cicikkel látsz? Ilyenkor eltűnődsz azon, hogy az erősebb nem legtöbb tagjának sem ártana a mellre gyúrás. Gondoltál már arra, hogy lehet, hogy nem is bennük van a hiba? A brit környezetvédelmi szervezet, a Chem Trust munkatársai igen. Egyik vizsgálatukban kimutatták, […]

Ideje megkongatni a vészharangot

Hányszor döbbensz meg a strandon, amikor fiatal férfiakat, szinte nőket megszégyenítő cicikkel látsz? Ilyenkor eltűnődsz azon, hogy az erősebb nem legtöbb tagjának sem ártana a mellre gyúrás. Gondoltál már arra, hogy lehet, hogy nem is bennük van a hiba? A brit környezetvédelmi szervezet, a Chem Trust munkatársai igen. Egyik vizsgálatukban kimutatták, hogy az anyaméhben történő fejlődés alatt a férfi nemi szervek sokkal érzékenyebben reagálnak a különböző vegyi anyagokra, – így például a növényvédő szerekre -, mint a nőiek. A tudósok úgy látják, az elnőiesedés fő okai a külső hatások.

A tendencia azt mutatja, hogy a hímnemű lények (halak, emlősök egyaránt) nőies vonásokkal ruházódnak fel, illetve jóval kisebb nemi szerveik fejlődnek. A beszámolóhoz a világ összes részéről származó, mintegy 250 tanulmányt vettek alapul. Így, egyebek mellett azt az amerikai vizsgálatot is, mely kimutatta, hogy azok az újszülött fiúk, akiknek a várandós édesanyja különböző kemikáliák hatásainak volt kitéve, kisebb pénisszel és nőies jegyekkel fejlődtek, volt vaginájuk, klitoriszuk és akár így is jöttek világra, de a nemi szerv és a végbélnyílás közötti távolság is rövidebb volt, ami szintén női nemi sajátosság.

ferfiak2.jpg ()Túltengő női hormonok

A tanulmány alapján a kutatók úgy látják, veszélybe került a férfiak legfőbb ékessége is. Több százezer alapvető nemi jegyeket elferdítő hatású anyagot azonosítottak, a növényvédő-, a gyomirtó-, a permetszerekben, az élelmiszercsomagolásoknál, a kozmetikumokban, a babapúdereknél használt lágyítókban, a rákkeltő, mérgező PCB, azaz a poliklórozott bifenil mellett, melyet elvileg több mint tíz éve az egész világon betiltottak. Ezek mindegyike felborítja a hormonháztartást, növelve a női hormon, az ösztrogén, ezzel párhuzamosan csökkentve a férfihormon, a tesztoszteron szintjét.

Bajban az állatok is

A tendenciát az állatvilágban is megfigyelték a tudósok. Anglia egyes folyami hím halainak heréjében ikrát találtak, míg, egy szintén Angliában honos varangyfaj negyven százalékánál állapították meg, hogy hím- és nőstény ivarszervekkel egyaránt rendelkezik. Amerikában ugyanakkor azt találták, hogy a Florida egyes vidékein élő aligátoroknak a növényvédő szerek hatására megváltozott a női hormonszintjük, heréjük abnormálissá vált és kisebb lett a péniszük, de sok terméketlen egyedet is befogtak. Alaszkában az egyik szarvasfaj kétharmadánál figyeltek meg agancstorzulást és herenagyobbodást. Dél-Afrikában bizonyos antilopfajoknál ugyanakkor a herekárosodás jelent gondot, míg egy egérfaj hímjeinél a hímivarsejt-termelés állt le. Ám olyan jegesmedvéket is azonosítottak a kutatók, melyeknek pénisze és vaginája van, ezért a hímtag mérete erősen csökkent, a spermatermelés pedig visszaesett. Mindezek alapján a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ha, az állatvilágban ilyen súlyos tüneteket okoznak a vegyszerek, az emberek sincsenek biztonságban a környezet káros hatásitól.  

Elfogynak a hímivarsejtek?

Ezt támasztja alá az a felmérés is, amely kimutatta, hogy Japánban és az Egyesült Államokban összesen kétszázötvenezer olyan lánygyermek született, melyeknek tulajdonképpen fiúnak kellett volna lenniük. A vegyszerek hatása ezeknél a csecsemőknél befolyásolta a nemi szervek fejlődését az anyaméhben, azaz a fiú nemi jellegeket elnyomták a dominánsabb nőiek. Hasonló szülési statisztikai adatok láttak napvilágot Kanadában, Olaszországban és Oroszországban is. A hímivarsejt-csökkenés világméretűvé vált. Egy húsz országban végzett tanulmány szerint, a 150 millió/ml-es spermaszám az utóbbi ötven évben 60 millió/ml-re csökkent.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X