Főoldal > PSZICHÉ > Így illeszkedj be az új munkahelyre!

Így illeszkedj be az új munkahelyre!

beilleszkedésmunkahely
0

Írta:

Első nap az új munkahelyen: végre elfoglalhatod az oly nehezen megszerzett széket. Az öröm, a lelkesedés &eacute

Első nap az új munkahelyen: végre elfoglalhatod az oly nehezen megszerzett széket. Az öröm, a lelkesedés és az izgalom keveredik benned, akár kisiskolásként, első alkalommal az osztályterembe lépve. Az iroda azonban annyiban más, hogy itt már egy összeszokott közösségbe csöppensz, amelybe egyenértékű tagként beilleszkedni nem mindig egyszerű feladat. Ráadásul az első percben a mélyvízbe dobnak, tehát nincs elég időd arra, hogy alaposabban megismerd a többieket. Ez az egész menet közben alakul ki, így előfordulhat, hogy akit kezdetben megkedveltél, arról később kiderül, hogy a csapat rosszakarója.

Az első nap

Első nap, mikor belépsz az irodába, menj körbe, és mutatkozz be egyesével mindenkinek. Próbáld meg megjegyezni a nevüket, hiszen figyelmetlenségről és érdektelenségről árulkodik, ha többször visszakérdezel. Légy mosolygós és nyitott, bármennyire is ideges vagy, mivel a magukba forduló embereket tüskésnek és zordnak titulálják, még akkor is, ha vajból van a szíve.

Miután megtetted az ismerkedés első lépését, foglald el a helyed, és láss neki a rád bízott munkának. Fontos, hogy az első nap kerüld a nagy feltűnést, ne légy a középpontban, ha mégis ilyen típus vagy, akkor is fogd vissza magad. Tudd, hogy egy erős személyiség sokszor szélsőséges érzelmeket vált ki másokból.

elsonap2.jpg ()Ebédszünet

Az ebédszünet egy tökéletes lehetőség arra, hogy jobban megismerj másokat. Mindenképp csatlakozz hozzájuk, hogy lássák, nem határolódsz el tőlük. Amennyiben odaülsz az asztalukhoz, szinte biztos, hogy „új hús” létedre alaposan ki fognak kérdezni. Előző munka, magánélet, család stb. Fontos, hogy ne add ki teljesen magad és ne traktáld őket a személyes gondjaiddal: ne ecseteld, hogy a pasik mennyire elbántak veled, milyen szemét volt a régi főnököd, vagy hogy szerinted melyik politikai pártnak kellene hatalmon lenni. Ha már komolyabb barátságok kötődtek, természetesen meg lehet az ilyen dolgokat is beszélni, de amíg “idegen” vagy, addig inkább általános témákról beszélgessetek.

Légy megfigyelő

Mint már említettük, nem féltétlenül az a jó, ha egyből a középpontba helyezed magad. Ez egyrészt a szélsőséges reakciók elkerülése miatt ajánlott, másrészt azért, mert így alaposabban szemügyre tudsz venni másokat. Megláthatod a belső erőviszonyokat, megtudhatod, kik azok, akikhez érdemes közelebb kerülnöd, és kik azok, akiktől jobb távol maradnod. Természetesen mindez inkább menet közben derül ki, mivel mindig vannak pozitív (és persze negatív) csalódások.

Tartsd be a határokat

Mivel az első nap mindenki a legjobb formáját akarja hozni, a legkedvesebb, a legsegítőkészebb oldalát veszi elő. Ezt persze a többiek tudják, de vannak sajnos olyanok, akik ez ki is használják, és rád hárítják az össze piszkos munkát. Egyszer-egyszer megteheted ezeket, de vigyázz, nehogy úgy könyveljenek el, mint akire mindent rá lehet sózni. Bármennyire is nehéz, van egy határ, amikor már kénytelen vagy nemet mondani, bármennyire is el szeretnéd nyerni mások szimpátiáját. Vívj ki magadnak tiszteletet, mert enélkül az ott töltött időd előbb-utóbb pokollá fog változni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X