Főoldal > PSZICHÉ > Élj a mának! – Lehetséges?

Élj a mának! – Lehetséges?

agyjelenjövőmamúlt
0

Írta: and

Minták a múltból Gyakran érzed azt, hogy sokadszor lépsz ugyanabba a folyóba, és mindig megfogadod,

Minták a múltból

Gyakran érzed azt, hogy sokadszor lépsz ugyanabba a folyóba, és mindig megfogadod, hogy ezúttal másképp oldod majd meg a helyzetet? Persze, hiszen a jövőbeni döntéseinket a múltbeli tapasztalataink alapján hozzuk meg. Éppen ezért lehetetlen a „carpe diem”, hiszen a belső életünk, a lelkivilágunk sokkal gazdagabb és rétegzettebb annál, hogy egy csapásra ki tudnánk törölni a múltban történt hasonló helyzeteket, amikor döntést kell hoznunk valamiről. Ez a folyamat szükségszerű, a múltba nézés egyfajta kódrendszer: a döntés során le tudjuk vezetni, milyen következményekkel járt eddigi életünkben, ha az egyik, és milyen, ha a másik irányba indultunk. Az agy az emberi élet egészén át folyamatosan követi a döntések és az eredmények láncolatát, erre szükség van ahhoz, hogy maga a gondolkodás folyamatos lehessen, hiszen eredendően viszonyítás-alapú.

jelen2.jpg ()Az agy munkamemóriája

A kutatók az ezzel kapcsolatos vizsgálatok során különálló idegsejteket vettek górcső alá három területen: a frontális szemmozgató mezőben, a dorsolaterális prefrontális kéregben (a motoros tervezésért, a szervezésért és szabályozásért felel), valamint a kiegészítő szemmozgató mezőben. A gyanújuk ugyanis, amit a vizsgálatok később megerősítettek, az volt, hogy az emlékek az agy egyik olyan területén raktározódnak, ami a látással és a szemmozgással is összefügg. A kísérletek során az alanyok vizuális döntéshozási feladatokat végeztek, amelyekben véletlenzerűen felvillanó fények és domináns fények elhelyezkedését kellett meghatározni. A vizsgálatok eredménye szerint a döntések és a tippek összekapcsolása kizárólag a szemmozgató mezőben volt kimutatható – tehát gyakorlatilag szó szerint is „megszemlélünk” egy problémát az agyunkkal, mielőtt döntést hoznánk.

A jóra várva

És hogy miért éppen ez a terület aktivizálódik? Meg fogsz lepődni: mert első körben mindig a jóra számítunk, és az agyunknak ez a része a viselkedés motivációs aspektusaival függ össze. Tehát ha úgy gondoljuk, a döntésünkkel valami jóhoz jutunk, az aktivitás kifejezetten magas ezen a területen. Ennek az az oka, hogy mindig a jóra vágyunk, arra törekszünk, és ehhez az kell, hogy a összehasonlítsuk a jelenleg zajló dolgokat a múltbeli döntésekkel – hiszen igyekszünk a lehetőségekhez mérten legjobban kijönni a szituációból. Ezért van, hogy egy egészséges ember képtelen folyamatosan a pillanatnak élni, mert már tisztában van a cselekedetei várható következményeivel. Azért egy-egy pillanatra meg lehet próbálni, hiszen néha mindenki követhet el őrültségeket, nem igaz?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X