Főoldal > DIÉTA > Árthat az agynak a nem megfelelő étrend

Árthat az agynak a nem megfelelő étrend

agybetegségboldogságegészség
0

Írta:

Töröd magad a különféle diétákkal, mégsem fogysz le? Lehet, hogy elég csak „boldogság-diétára” fognod magad és megoldódik minden.

Diéta, másképp

Azt gyakorlatilag már mindenki tudja, hogy a mai, amerikaiaktól másolt, modern étrend nem tesz jót az ember fizikai állapotának: ezek a feldolgozott élelmiszerek ugyanis rengeteg cukrot és toxint tartalmaznak. Ez pedig számos olyan, a világot fenyegető betegségnek a kiváltója, mint amilyen az elhízás is. Az azonban már kevésbé ismert tény, hogy ez a fajta helytelen táplálkozás kihat agyi állapotunkra is, a depresszió járványszerű terjedését okozva – legalábbis ezt állítja Drew Ramsey, a The Happiness Diet című könyv társszerzője. A pszichiáter szerint számos kutatás igazolja, hogy az elhízott emberek agya gyorsabban öregszik, mint normál súlyú társaiké. Sőt az is begazolódott, hogy hosszú távon a túlsúly a demenciával is összefüggést mutat.  

„A Boldogság diéta azonban a jobb mentális egészség figyelembevételével, az agy szempontjából veszi figyelembe a tápanyagbevitelt. Bár fogyás is elérhető ezzel az étrenddel, az elsődleges cél az agy növekedése – nyilatkozta Ramsey.” Szerzőtársával, Tyler Graham egészségügyi újságíróval közösen kidolgozott diétájuk a boldogság létfontosságú elemeire alapoz. Így étrendjük középpontjába kerül például a B12 vitamin, amely az agysejtek termelődésében játszik szerepet, valamint a magnézium, a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak, amelyek a memóriát javítják, ellensúlyozzák a szezonális depressziót, és fokozzák a neuronok erejét. A könyv írója úgy véli ugyanis, hogy a táplálkozás kulcsszerepet játszik az elsődleges megelőzésben a pszichiátria terén, amit az is bizonyít, hogyha valaki nem fogyaszt például elég kalóriát, lehangolttá és ingerlékennyé válhat. Mindezen azonban a helyes étrenddel változtatni lehet.

Hogyan edd magad boldogra?

Szerencsére a Boldogság diéta olyan ételekre épül, melyeket ismerünk és fogyasztunk. Javarészt növényi alapú étrendből áll, ám a hús is fontos része ennek a táplálkozásnak. Amire ügyelni kell, hogy a felhasznált zöldségek mind bio alapanyagúak legyenek, mert ezek őrzik meg a szakember szerint a vitamintartalmukat. Az új diéta legjobb energianövelő élelmiszereiként Ramsey megemlíti a kevert salátát, a kávét, a csokoládét, a diót, a vörös babot és a burgonyát. Hangulatjavítóként sorolja a vadlazacot, a rákot, a görögdinnyét, a csilipaprikát, a céklát és a fokhagymát, míg a koncentrációt javító élelmiszerek között említi a tojást, a legeltetett marha húsát, a bio teljes tejet, a grapefruitot, a különféle bogyós gyümölcsöket és a kelbimbót. Ráadásul nem meglepő, hogy az egészséges élelmiszerekből álló étrend kevesebb zsírt és nátriumot tartalmaz.

Bár sokan húzzák a szájukat arra hivatkozva, hogy a bio élelmiszerek méregdrágák, ám Ramsey úgy véli, hogy a káros, félkész, modern étrenden élők hosszú távon rengeteg pénzt kénytelenek költeni a különböző egészségügyi ellátásaikra. Márpedig ezekhez képest az egészséges ételek költségei eltörpülnek, ráadásul a „Boldogság diétára tekinthetünk úgy is, mint jó egy befektetésre az agyunk egészségéért” – fogalmaz a szakértő.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X