Főoldal > DIÉTA > Így a legegészségesebb a zöldség!

Így a legegészségesebb a zöldség!

diétaétkezésfőzéspárolástáplálkozászöldség
0

Írta:

A dolgok változnak. Egy darabig terjedt egy e-mail, melyben az állt, hogy a mikrohullámú sütő kivonja a zöldségekből a tápanyagokat. Azóta kiderült, hogy a mikrohullámú sütőben való készítés lehet a legjobb módja a zöldségek elkészítésének.

 

Egy felmérés szerint egy átlagos szakács 10 vagy annál több percig főzi a brokkolit. Ezalatt a 10 perc alatt azonban tönkremegy a brokkoli méregtelenítő hatását biztosító glükorafanin. Annak érdekében, hogy ez a hatóanyag megmaradjon, a brokkolit 3-5 percig szabad főzni. A brokkoli, akár a legtöbb zöldség, megtartja a tápanyagait, ha rövid ideig főzzük. Hogyan lehetséges 3 perc alatt megfőzni valamit? Nos, igen, a válasz: a mikróban!

Ellentétben a sütéssel és a főzéssel, amik felmelegítik az étel körülötti levegőt, a mikrohullámok csak az élelmiszer molekuláit érik. A mikrohullámú sütő egyfajta elektromágneses sugárzást termel, áthalad a műanyagon és üvegen, a vízmolekulák rezgését okozza. Ez a rezgés termel hőt, de az élelmiszereket egyben tartja.

mikro2.jpg ()

A mikrohullámú sütőben készült ételek mindezek mellett kevesebb vitamint vesztenek. Például ha egy krumplit szeretnél főzni, amely remek C-vitamin-forrás, számolnod kell azzal, hogy a vízben feloldódhat a C-vitamin egy része. Ha sütöd, akkor pedig a hosszú sütési idő fogja károsítani a C-vitamint, mely nagyon érzékeny a hőmérsékletre. Ha azonban megszúrod néhány helyen és bedobod a mikróba, néhány perc alatt kész is a puha, vitaminban gazdag és finom krumpli.

Természetesen van néhány olyan kivétel (béta-karotin, likopin, polifenolok), melyek főzés közben egyre jobban hasznosulnak. Az azonban tény, hogy a kutatók kijelentették: a mikrohullámú sütőben való főzés a legjobb.

Abban azért minden szakértő egyet ért, hogy ha teljes értékű és egészséges zöldségeket választasz, tulajdonképpen teljesen mindegy, hogyan készíted el. A kiegyensúlyozott és változatos étrend mellett nincs szükség szőrszálhasogatásra.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X