Főoldal > EGÉSZSÉG > 13 tipp, hogy könnyebb legyen a reggeli ébredés

13 tipp, hogy könnyebb legyen a reggeli ébredés

agyébredéskávéreggel
0

Írta:

Mindenki érezte már, hogy alig tud kimászni az ágyból. Még akkor is, ha elméletileg elegendő időt töltött alvással. Ilyenkor legtöbben kávéval (akár többel is) próbálják felpörgetni magukat.

Pedig számos koffeinmentes megoldás is létezik a valódi ébredésre. Ilyen nehéz reggelekre ajánlunk néhány könnyen betartható, jól alkalmazható megoldást.

1. Ne használd a szundit

A telefon vagy a vekker szundi gombja komoly csábítás. A szakemberek szerint viszont a szétaprózott alvás többet árt, mint amennyit használ. Csak akkor maradj az ágyban, ha legalább 90 percet még tényleg alvással tölthetsz.

2. Először igyál egy pohár vizet

A dehidratáció tipikus tünete a fáradtság. A víz hiánya még enyhe esetben is okozhat álmosságot, gyengülő figyelmet és hangulati változásokat. Hagyd, hogy egy pohár víz felfrissítsen.

3. Mozgasd át a tested

Nem véletlen, hogy ébredés után olyan jól esik nyújtózkodni. Az alvás ideje alatt ugyanis az izmaid sem dolgoznak. Legjobb, ha óvatosan, például jógával alaposan átmozgatod az egész tested.

4. Mosd meg az arcod

Állítólag a teljes test hideg vizes zuhanyzása még hatásosabb, de talán túlságosan sokkoló élmény. Elég, ha az arcodat megmosod, akár az ágy mellé előző este odakészített palackból.

5. Használd ki a reggeli étkezés előnyeit

A kutatók szerint negatív hatással van rád, ha kihagyod a reggelit. Egyél sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket és alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsöket, amelyek órákra ellátnak energiával.

65842593 - sleepy tired girl with a bad wake up stirring coffee with the phone sitting in the kitchen at home

6. Vigyázz a vércukorszintedre

A tipikus reggeli enni- és innivalók többségében sok cukor lehet. Ilyenek a kávéfélék, a sütemények, pékáruk, amelyek alaposan megdobhatják a vércukorszintedet. Próbáld meg ezek fogyasztását legalább mérsékelni.

7. Igyál kevesebb kávét

Nem azt mondjuk, hogy teljesen mondj le róla. Csak igyekezz csökkenteni a mennyiséget. Bár sok előnye is van, a túlzott kávé– és koffeinmennyiség hozzájárulhat ahhoz, hogy később fáradtnak érezd magad.

8. Természetes módon aktiváld az agyad

Kutatások bizonyítják, hogy a napfény jó hatású a szervezet szerotonin szintjére, vagyis boldogabbnak érezzük magunkat tőle. Ha kint nincs időd sétálni, mozogni, legalább a függönyt húzd el, hogy bekukucskáljanak a napsugarak.

9. Pörögj fel reggeli kardióval

Ha az ágyadba szeretnél visszabújni, akkor lehet, hogy hallani sem akarsz egy kis edzésről. Pedig a testednek lehet, hogy éppen erre lenne szüksége. Próbáld ki, hogy jobban érezed-e magad egy kis séta vagy kerékpározás után?

10. Figyelj a stresszhelyzetekre

Lehet, hogy nem is fizikai, hanem inkább lelki okai vannak a fáradtságnak. Elképzelhető, hogy a nehéz helyzeteket nem tudod egyik napról a másikra megoldani. Vigyázz, hogy reggel ne kezdődjön máris idegeskedéssel.

38776042 - sleepy brunette woman waking up and rubbing her eyes.

11. Jutalmazd meg magadat

A reggeli fáradtságot akár azzal is elűzheted, ha valami jutalmat tűzöl ki magad elé. Ez lehet akár egy kis szabadtéri sétával egybekötött, délutáni csevegés az egyik barátoddal.

12. Fordulj szakemberhez

Ha a reggeli fáradtság krónikus probléma, akkor depresszió vagy szorongás jele is lehet. Ilyenkor a legjobb megoldás, a szakemberhez fordulsz a probléma kivizsgálása érdekében.

13. Biztosíts jó alvási körülményeket

Próbálj meg esti rutint kialakítani, ami hozzásegít a pihentető alváshoz. Ilyenek például, hogy jóval a lefekvés előtt kapcsold ki magad körül a képernyőket, igyekezz mindennap ugyanakkor ágyba kerülni és legyen kényelmes az fekhelyed.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X