Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a dehidratáltság jelei

Ezek a dehidratáltság jelei

dehidratáltságfolyadékfolyadékbevitelhidratáltságivásszomjúságvíz
0

Írta:

A folyadék hiánya már egy-két nap alatt is végzetes lehet, míg táplálék nélkül akár egy hétig is kibírjuk mi, emberek. Ebből is látszik, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele mennyire fontos a szervezet számára. Ha mégsem iszol elegendőt, azt tested jelezni fogja, ismerd fel, hogyan!

A kiszáradásig még csak el sem kell jutni ahhoz, hogy szervezeted megfelelő működésében zavar keletkezzen. Elég, ha csak néhány decivel iszol kevesebbet az ajánlott mennyiségnél. Mivel az emberi test 2/3-a víz, talán magyarázni sem kell a folyamatos folyadékpótlás fontosságát.

Sötét vizelet

A szomjúságérzet után ez a második tünete annak, hogy keveset ittál. A sötétsárga színű vizelet a csökkent vízkiválasztás, azaz a fokozott vízmegtartás jele. Figyeld rendszeresen a vizeletedet, akkor jó, ha majdnem színtelent pisilsz.

Fejfájás

Elég gyakori tünete a dehidratáltságnak a fejfájás. Ha egy húzós napon vagy túl, amikor nem is igen tartottál pihenőt, mert folyamatosan pörögtek az események, bizony nagy eséllyel fordulhat elő, hogy egy kortyot sem ittál. Ennek egyenes következménye a fejfájás, amivel valószínűleg csak a nap végén szembesülsz. Hidd el, nem éri meg elhanyagolni a folyadékpótlást, és ráadásul az estédnek is lőttek.

Szájszárazság

A szélre fogod, hogy állandóan az ajakír után kotorászol a táskádban? Nem biztos, hogy ez az oka annak, hogy rendszeresen kiszárad a szád. Ha nem iszol elegendő mennyiségű folyadékot, nem csak a szád, de a szemed és bőröd is kiszáradhat. Az okot szüntesd meg, ne a tünetet kezeld.

Fáradtság

Ha minden ok nélkül már napközben húz az ágy, és az energiáidat sem tudod megfelelő mértékben aktivizálni, kezdd el figyelni és számolni, hogy egészen pontosan mennyi folyadékot is veszel magadhoz naponta. Persze a fáradtságnak ezer oka lehet, de az biztos, hogy a nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás is okozhat ilyen tünetet.

Szédülés

Ha keveset iszol, gyakran egyensúly-megtartási problémák is jelentkezhetnek. Oké, első körben valószínűleg te sem arra gyanakodsz, hogy ez a kevés folyadékbevitel miatt jelentkezik, de sokkal gyakoribb, mint azt gondolnád. És kinek hiányoznak az összetört csontok csak azért, mert elfelejtettél inni?

Kevés vizelet, ritkán ürítve

Ennél kézenfekvőbb tünet talán nem is kell a dehidratáltság bizonyítására. Aki 3-4 alkalomnál kevesebbet megy naponta a mosdóba, és olyankor is csak nagyon keveset pisil, szinte biztos, hogy nem iszik elegendőt. A szervezetedet, vesédet pedig csak így tudod a mérgektől megszabadítani. A legjobb, ha mindig van a kezed ügyében egy ásványvizes palack.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X