Főoldal > DIÉTA > 6 étel, amely jobban felpörget, mint a kávé

6 étel, amely jobban felpörget, mint a kávé

alvásavokádóbanáncéklaédesburgonya
0

Írta:

Szinte csak kávét, teát, kólát és energiaitalt innál, hogy bírd a napokat energiával? A krónikus fáradtságra nem feltétlenül a megemelt koffeinbevitel a legjobb válasz, érdemes inkább az elegendő alvás mellett a jól összeállított étrendre helyezni a hangsúlyt.

Az étel ugyanis elsődleges energiaforrás, a bevitt kalóriák nagy részét a szervezeted üzemanyagként használja fel. Az alábbi élelmiszerek fogyasztásával garantáltan pörögni fogsz, akkor is, ha elhagyod a kávét.

Avokádó

Ha úgy érzed, fogytán az energiád, adj az aktuális étkezésedhez egy adag avokádót. A benne található pantoténsav (B5-vitamin) hatékonyan támogatja a sejteket, hogy energiává alakítsák a bevitt táplálékokat. Egészséges zsírsavai pedig segítik a tápanyagok jobb felszívódását, míg rostjai gondoskodnak a vércukorszint stabilizálásáról. Ne vidd azonban túlzásba a zsírok fogyasztását sem, napi kalóriabevitelednek maximum 30%-át fedezd ebből a makrotápanyagból.

Édesburgonya

Bármit is mond a ketogén diéta, ne száműzd teljesen az étrendedből a szénhidrátokat! Ezek ugyanis nem mások, mint az elsődleges energiaforrásaid. A fehér liszt és a cukor helyett azonban kizárólag teljes kiőrlésű, rostban gazdag szénhidrátokat egyél. Az édesburgonya is kiváló választás, hiszen komplex szénhidrátjai és magas rosttartalma által sokáig szolgáltat energiát. A benne található mangán pedig számos olyan enzim működéshez kiemelten fontos, amely az energiaátalakításhoz szükséges.

Banán

A másik kedvenc szénhidrátod legyen a banán, amely szintén dúskál mangánban. Emellett a benne található kálium is kulcsszerepet játszik az éberség fenntartásában. Ráadásul kiváló választás edzés előtt, amikor gyors energiára van szükséged, fitokemikáliái pedig gondoskodnak edzés után az izmok regenerációjáról.

banana drink and fresh banana on a table

Étcsokoládé

A cukor villámgyors energialöketet ad, azonban hamarosan még fáradtabb leszel tőle, mint korábban. Ha édességgel szeretnél túllendülni a fárasztó napokon, kizárólag a 75% kakaótartalom feletti étcsokoládé mellé tedd a voksodat. Viszonylag kevés cukor található benne, ugyanakkor magas koffein- és teobromin-tartalma garanciát jelent a kirobbanó energiaszintre és közérzetre.

Zöld leveles zöldségek

A kávéban található koffein pár darab kockacukorral kombinálva igazi energiabomba, hatása azonban sajnos csak rövidtávú. Ha szeretnél hosszabb időre gondoskodni a lendületről, válaszd inkább a tápanyagdús zöld leveles zöldségeket, bármilyen különösen is hangzik a csere elsőre. Tele vannak A-, C-, E-, K-vitaminnal, vassal, folsavval, kalciummal, magnéziummal és rosttal, ugyanakkor igen alacsony a kalóriatartalmuk. A bennük található C-vitamin és vas segít megelőzni a vérszegénységet, amely sok esetben a fáradtság fő okozója, különösen nők esetén. Mindegy, hogy salátaként vagy smoothie-ként fogyasztod őket, az energiaszinted hamarosan soha nem látott magasságokba repül.

Cékla

A cékla a téli időszak legértékesebb zöldsége, éppolyan tápanyag-, mint színdús. Ha prémium üzemanyagra van szükséged, hogy feltöltsd a lemerült tankodat, a cékla tökéletes választás. A benne rejlő természetes nitrátok és antioxidánsok ellátják az agyat és az izmokat oxigénnel. Tele van érétkes mikrotápanyagokkal, amelyek hiánya esetén a szervezeted képes komolyan lemerülni. Egy kutatás során egyenesen azt találták, hogy azon sportolók, akik sok sült céklát fogyasztottak futás előtt, sokkal jobb teljesítményt értek el. Édeskés íze mellé ráadásul alacsony kalóriatartalom társul.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X