Főoldal > EGÉSZSÉG > Az édesburgonya 5 fantasztikus tulajdonsága

Az édesburgonya 5 fantasztikus tulajdonsága

batátadiétaédesburgonyaétkezés
0

Írta:

Az utóbbi időszak egyik nagy kedvence az édesburgonya, amely sütve, főzve, pürésítve, de még chips formájában is nagyon finom. Megfizethető, könnyű elkészíteni, és sok jótékony hatása van.

Ha eddig még nem kóstoltad valami miatt ezt a gyökérzöldséget, akkor itt az ideje, hogy kicsit jobban megismerd, és meggyőződj arról, hogy érdemes kipróbálni és rendszeresen fogyasztani.

Jó, ha tisztában vagy az édesburgonya tápanyagtartalmával, így látni fogod, mennyi egészséges dolgot rejt ez a narancssárga zöldségféle. Egy közepes méretű édesburgonya 103 kalóriát tartalmaz, 2 g fehérjét, zsírtartalma nincs, 24 g szénhidrát (ebből 7 cukor), 4 g rost, 43 mg kalcium, 62 mg foszfor, 31 mg magnézium, 542 mg kálium, 21909 NE A-vitamin és 22 mg C-vitamin található meg benne.

Nézzünk 5 fontos és egészséges tényt az édesburgonya kapcsán.

1. Magas az A-vitamin tartalma

Egy átlagos édesburgonya biztosítja a szervezet számára szükséges napi adag 6-szorosát. Ez a vitamin elengedhetetlen a szem egészségéhez, a csontképzéshez és az immunrendszer működéséhez. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a test könnyebben felveszi, ha zsír van a környezetében. Ezért az édesburgonya mellé kevés olívaolajat, avokádót vagy valamilyen diófélét fogyassz, hogy a benne található A-vitamin hasznosulni tudjon.
Mielőtt megijednél az A-vitamin túladagolástól, jó, ha tudod, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben természetesen megtalálható vitamin elfogyasztása nem okoz problémát, ezzel szemben a mesterséges táplálékkiegészítőket ne vidd túlzásba.

2. Jó szénhidrátokban bővelkedik

Bár az édesburgonya szénhidráttartalma viszonylag magas, mégsem kell tőle félni. Ellentétben a fehér kenyérrel és a feldolgozott, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerekkel, az édesburgonya természetes és komplex szénhidrátokat tartalmaz, melyek emésztése és felszívódása hosszabb időt vesz igénybe, ezáltal hosszabb időn át képes energiát biztosítani a szervezeted számára. Az édesburgonyában található rostok pedig lassítják a glükóz felszabadulását és véráramba kerülését, ezáltal nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszinted sem.

3. Kiváló edzés előtti üzemanyag

Ha edzésre készülsz, akkor vesd be az édesburgonyát. Összetett és lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően tartósan képes energiát biztosítani a tested számára, ha valamilyen állóképességi sportot űzöl. Emellett káliumtartalmának köszönhetően elektrolitokat is juttatsz a testedbe, amelyek segítenek kiegyensúlyozottan tartani tested folyadékháztartását.

84055353 - baked batata on the old wooden table.

4. Jót tesz a beleidnek

Az édesburgonya rosttartalma segít fenntartani az egészséges testsúlyt, csökkenti az éhségérzetet, hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez is, valamint pozitívan változtathatja meg a bélbaktériumokat, ezzel pedig segít csökkenteni a szervezetben előforduló gyulladások mértékét.

5. Kiegyensúlyozza a vérnyomást

Az édesburgonyában található kálium segít ellensúlyozni a nátrium negatív hatásait. Ellazítja az érfalakat, ezzel segít a vérnyomás csökkentésében. A benne található magnézium is jótékony hatású, mert ez az ásványi anyag segíti a kálium eljutását a sejtekhez.

Édesburgonya vs. fehér burgonya

Nem érdemes kijelenteni, hogy egyik vagy másik egészségesebb. Míg az édesburgonya A-vitaminban és rostokban nyerő, addig a fehér burgonyában több a kálium, és kalóriatartalma sem magasabb, mint édes testvéréé. Mindkét burgonyaféle egészséges választás, ha jól készíted el őket! Fogyaszd őket felváltva, hogy mindkettő egészségügyi előnyeit élvezhesd.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X