Főoldal > PSZICHÉ > Lovas terápiával a kiegyensúlyozottabb életért

Lovas terápiával a kiegyensúlyozottabb életért

betegségterápia
0

Írta:

Több olyan betegség is van, amit az orvosok egyedül nem képesek orvosolni. Ilyenkor egyre gyakoribb, hogy állatokat h&

Több olyan betegség is van, amit az orvosok egyedül nem képesek orvosolni. Ilyenkor egyre gyakoribb, hogy állatokat hívnak segítségül, hiszen sokszor a puszta jelenlétükkel is lényegesen javítanak a gyógyulni vágyók állapotán. Legtöbbször pszichés és magatartásbeli problémák esetén vonják be kedvenceinket a kezelésbe, de ugyanolyan eredményes lehet mozgásszervi gondok orvoslására, illetve fogyatékkal élők esetében is.

Az állatterápiának több formája ismert, attól függően, hogy milyen fajta élőlénnyel és hogy milyen célból végzik. Leggyakrabban kutyákkal és macskákkal dolgoznak együtt a szakemberek, de egyre inkább elterjedőben van a lovakkal való foglalkozás is, köszönhetően egyedi mozgásuknak és nyugodt, emberbarát természetüknek.

A ló, mint másodlagos pszichoterapeuta

Gyakori jelenség – főleg a gyerekek esetében , hogy nagyobb bizalommal fordulnak a lovak, mint az orvosok felé. Hogy miért? Egyrészt azért, mert biztonságot és erőt sugároznak, valamint sokkal inkább magukra vonják és megtartják a figyelmet, mint bármely más szakember. Természetesen a ló nem konkrétan a terapeuta, viszont segít abban, hogy kialakuljon a kapocs a beteg és az orvos között. Jelenlétében könnyebb feloldódni, így a terápia lényegesen hatékonyabbá válik.

Érdekes módon a legtöbb emberből erőteljes érzelmeket vált ki ez a gyönyörű állat, például nagyfokú örömöt, szabadságérzést, magabiztosságot, amit a kezelésben résztvevők csak igen ritkán tapasztalnak meg az életben. Azok, akik igénybe veszik ezt a fajta terápiát, sokszor olyan problémákkal küzdenek, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy maximálisan beilleszkedjenek a társadalomba, így folyamatos segítségre szorulnak. Azonban a ló hátán ezek megszűnnek, így megtanulhatják, milyen is önállónak lenni.

lovas2.jpg ()Kezdetben természetesen a beteget meg kell ismertetni az állattal, fel kell hívni a figyelmét a veszélyforrásokra, megmutatni, hogyan kell közeledni hozzájuk és gondozni őket. Ez pár alkalmat igénybe vehet, és csak utána kezdődhet el maga a lovaglás, valamint a hátán történő gyakorlatok elvégzése.  A terápiának több területe ismert, attól függően, milyen problémát szeretnénk orvosolni. Eszerint megkülönböztetjük a gyógypedagógiai lovaglást, a hippoterápiát, a lovas pszichoterápiát, valamint a parasportot.

Milyen problémák esetén ajánlott a lovas terápia?

–    fogyatékkal élőknek (pl. autistáknak, Down-kórosoknak)
–    figyelem- és tanulási zavarral küzdőknek
–    mozgásszervi problémák
–    hiperaktivitás
–    mentális zavarok
–    depresszió esetén

Lovakkal a mentális zavarral élőkért

A lovas terápia igen nagy segítséget nyújt azoknak, akik pszichiátriai, illetve lelki problémákkal küzdenek. Nagyszerű kiegészítő kezelése lehet többek között az autistákkal való foglalkozásnak, mivel egy állat sokszor nagyobb hatással van rájuk, mint a többi ember. A ló nem csupán egy eszköz a beteg fejlődésében, hanem egy társ is, aki tökéletesen rá tud hangolódni a vele dolgozókra.

Az értelmi fogyatékosok esetében leggyakrabban a gyógypedagógiai lovaglást ajánlják, míg a lovas pszichoterápiát az olyan lelki eredetű problémák esetén javasolják, mint a depresszió, a szorongás, illetve a viselkedészavarok. Az állatokkal való munka azért is fontos, mert általuk pontos képet kaphatunk a beteg fejlődéséről, mivel hűen tükrözik a körülöttük lévők állapotát. A foglalkozás során olyan gyakorlatokra helyeződik a hangsúly, ami visszaadja a paciens biztonságérzetét és bizalmát mások iránt, valamint növeli a világ felé való nyitottságát. Külön öröm a résztvevők számára, hogy egy idő után különleges kapcsolat jön létre köztük és a ló között, valamint hatalmas büszkeséggel tölti el őket az, hogy egy ekkora állattal együtt tudnak dolgozni és képesek azokat irányítani.

Hippoterápia, a mozgásszervi gondokra

A hippoterápia lényegében egy neurofiziológiai gyógytorna, mely a ló mozgását használja fel mozgásszervi problémák, egyensúlyzavarok, illetve központi idegrendszeri eredetű bénulások esetén. Ekkor olyan mozgásimpulzusok jönnek létre, mely az állatról átáramlik az emberre, így a két test mintha eggyé válna. Érdekesség, hogy a lovak mozgásképe megegyezik a miénkkel, így anélkül tudjuk stimulálni az izmainkat, hogy az komolyabb erőfeszítést igényelne. Hogy miért hatékonyabb a hippoterápia, a többi gyógytorna gyakorlatnál? Egyrészt azért, mert vannak olyan esetek, amikor a beteg mozgása olyannyira korlátozottá válik, hogy magától már képtelen megmozdítani az adott testrészt, másrészt azért, mert így kb. 2000 élettani impulzust közvetíthetünk, míg a tornával és masszázzsal ennél lényegesen kevesebbet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X