Főoldal > PSZICHÉ > A nosztalgia felmelegít

A nosztalgia felmelegít

betegségnosztalgia
0

Írta: and

A legújabb kutatások szerint a nosztalgikus emlékek segíthetnek, hogy melegebbnek érezd a hőmérsé

A legújabb kutatások szerint a nosztalgikus emlékek segíthetnek, hogy melegebbnek érezd a hőmérsékletet, mint amilyen valójában. Az Emotion című lapban publikált cikk szerint bizonyos érzelmek nagyon erős hatással lehetnek ránk.

A tesztalanyokat arra kérték, hogy öt különböző kísérletben vegyenek részt. Közben azt vizsgálták, a nosztalgia hogyan kapcsolódik a hideg vagy a meleg észleléséhez. Az egyik szakaszban a résztvevőket egy hideg szobába kísérték, s megkérték őket, hogy gondoljanak egy nosztalgikus vagy hétköznapi eseményre a múltjukból, majd próbálják meg kitalálni a helyiség hőmérsékletét. Végül arra az eredményre jutottak, hogy a nosztalgiázók melegebbnek érezték szobát.

A második részben az alanyoknak szintén hétköznapi eseményre vagy nosztalgikus dologra kellett emlékezniük, majd a kezüket jéghideg vízbe helyezték. Arra voltak kíváncsiak, hogy meddig tudnak ellenállni a fájdalomnak. Ezt már könnyű kitalálni: a szimpla eseményre gondolók rövidebb ideig állták a hideget. A másik három szakaszban is hasonló megállapításra jutottak: a nosztalgikus emlékek felmelegítik az embereket.

nosztalgia2.jpg ()A Southamptoni Egyetem adjunktusa, Tim Wildschut szerint ez a fajta érzékelés a testünk „mintha” visszacsatolása. Azaz, ha elég erősen élünk meg bizonyos érzelmeket, lényegében a szervezetünk képes rá, hogy olyan fizikai állapotot szimuláljon, mintha az a dolog a nosztalgiázáskor ténylegesen újra megtörténne és ettől fogunk kimelegedni.

Hogy milyen szentimentális emlékek segítenek leginkább a felmelegedésben? Az adjunktus a kellemes érzéseket javasolja. „Erős hangulatkiváltó és –fokozó lehet a zene és az illatok, de az is sokat segít, ha olyan barátokkal beszélgetünk, akik szintén ott voltak azon a helyen, abban az időben”- mondta Wildschut.

Próbáld ki te is! Végigtomboltál egy szuper koncertet a nyáron? A következő alkalommal, amikor nagyon fázol, hallgass meg egy dalt az akkori repertoárból, és hagyd, hogy a dallam visszaröpítsen az időben. Pillanatok alatt előtörnek majd a nosztalgikus emlékek, és hamarosan azt veszed majd észre, hogy már nem fázol.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X