Főoldal > PSZICHÉ > Így töltődj fel gyorsan az íróasztal mögött

Így töltődj fel gyorsan az íróasztal mögött

munkahelypihenésstressz
0

Írta: and

Nagy nyomás nehezedik rád a munkahelyeden? Sokat túlórázol? Sosem érsz a feladataid végére? &

Nagy nyomás nehezedik rád a munkahelyeden? Sokat túlórázol? Sosem érsz a feladataid végére? Így nem könnyű megőrizni a testi-lelki egészségedet. Pedig már apró trükkökkel is szakíthatsz egy kis időd magadra. Ez elsősorban döntés kérdése. Ha úgy érzed, képtelen vagy pihenni, leállni a munkahelyi pörgésben, az is megér egy misét: ilyenkor tedd fel magadnak a kérdést, hogy miről szól a munkába fordulásod? Vajon miért nehéz leállni és kitekinteni a világba? A kis pihenőszigetek beiktatásával ezekre a kérdésekre is könnyebben megtalálhatod a választ.

Miért kellenek a szünetek?

Míg a stresszreakció pillanatok alatt bekövetkezik, addig az ellazulásért felelős rendszernek sokkal több időre van szüksége ahhoz, hogy kifejtse hatását. Az állandó pörgésben a lazításért felelős „csapatoknak” nincs idejük kibontakozni. Vagyis ha folyamatos feszültségben élsz, már természetes velejáróként tekintesz a stresszre.  Csak te találhatod meg az egyensúlyt a kötelezettségek és a pihenés, a hajtás és a lazítás között.

A megoldás? Napi néhány alkalommal néhány percnyi nyugalom, apró békeszigetek, amelyek ellenállóbbá tesznek a mindennapokban. Ezek beiktatásával koncentráltabban, hatékonyabban végezheted a feladataidat, és csökkentheted a túlóráid számát!

munkahely2.jpg ()Fantáziautazás indul!

Ha az irodából álló nap nem szakadhatsz ki, alakítsd ki saját kikapcsolódás-szigeted! Ha már nagyon fáradtnak érzed magad, dőlj hátra, hunyd be a szemed és vetíts magad elé egy olyan helyszínt, ahol mindig fel tudsz töltekezni. Lásd részleteiben, és fürdőzz a látványban, az érzésben, majd néhány mély levegővétel után lassan nyisd ki a szemed és térj vissza a munkához.

Használj fejhallgatót!

A ma divatos egyterű irodákban nem könnyű nyugodt munkakörülményeket teremteni. Szerezz be egy fülhallgatót, és töltsd fel a kedvenc zenéidet a gépre vagy a telefonodra. A fülhallgató nem csak a lármát tartja távol, de azokat a kollégákat is, akik folyton megzavarnak munka közben.

Befejezett feladatért jár a jutalom!

A legjobb, ha a párperces szüneteket az elmélyült munkafázisok közé illeszted. Önbizalad a végrehajtott tettekből táplálkozik? Gondold át a rövid pihenőd alatt, miben haladtál előre az aktív órákban. Ugyanakkor ne hagyd, hogy elhatalmasodjon rajtad az érzés, miszerint pillanatnyilag semmi hasznosat nem teszel. Dehogynem: töltekezel a hátralévő feladatokhoz és ez a néhány percnyi önmagadra fordított figyelem lesz a legjobb befektetésed!

Figyeld a tested!

Gyors ellazulást biztosít, ha félredobva a tollat vagy a billentyűzetet minden lélegzési ciklusnál más-más testrészedre irányítod a figyelmedet és megvizsgálod,  milyen változások mennek ott végbe a levegővétel következtében. Vizsgáld meg a mellkasod emelkedését és süllyedését, a hasad mozgását, a levegő ki és beáramlását az orrlyukakon. Ez segít az ellazulásban, a gondolatok tisztázásában, a fáradtság elűzésében.

Rakj rendet az asztalon!

Minden nap hosszú perceket töltesz keresgéléssel? Ideje felszámolnod a káoszt, mert a zsúfolt asztal is eltereli a figyelmedet és további stresszforrásként szolgálhat. Napvégén mindig rakj rendet az asztalodon, meglátod, másnap sokkal motiváltabban kezdesz neki a feladataidnak!

Ebédelj nyugodtan!

Az étkezés valóban étkezés legyen, ne az asztalnál történő gyors ebéd közben próbáld behozni magad. Legalább 10-15 percet szakíts ki arra, hogy nyugodtan megebédelj, és lehetőleg mindez ne az irodában történjen. Menj ki a konyhába, ülj ki egy padra, csak távolodj el egy kicsit a helyedtől, és amíg eszel, valóban a táplálkozásra koncentrálj! Ha még egészséges fogásról is gondoskodsz, nyugtázd magadban, milyen jót teszel a testeddel!

Légy hálás!

Egy feszültségektől terhes napon nehéz arra gondolni, mennyi jó dolognak vagy a birtokában, mégis jól teszed, ha ezeket időről időre felidézed. Minden este mondj köszönetet három dologért, ez segít a pozitív gondolkodás kialakításában.

A pihenőkkel még fogyhatsz is!

Ha néhány kiló mínusznak is örülnél, akkor van egy jó hírem! A napodba beiktatott rövid pihenők a súlycsökkentésnek is kedveznek, ugyanis reálisabban méred fel a tested jelzéseit – például nem kevered össze az éhséget a szomjúsággal – és nem hagyod majd, hogy a stressz a nassolásba hajszoljon!

Nehezen találod az egyensúlyt? Jelentkezz szakértőnk szakmai önismereti (szupervíziós) tréningjére: http://eletmodtervezes.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X