Főoldal > PSZICHÉ > Tuti tippek tavaszi fáradtság ellen

Tuti tippek tavaszi fáradtság ellen

egészségfáradtság
0

Írta: and

Tél végére teljesen kimerülünk, felborul a szervezetünk természetes egyensúlya. Régóta

Tél végére teljesen kimerülünk, felborul a szervezetünk természetes egyensúlya. Régóta nagyon vártuk a tavaszt, ám azt érezzük, most még sincs elég energiánk arra, hogy élvezzük a nap első sugarait. Ha te is állandóan fáradtnak, gyengének és lelassultnak érzed magad, próbáld ki az alábbi hatékony trükköket!

Hús helyett válaszd a halat

A hús emésztése rengeteg energiát vesz el a szervezettől, nem is gondolnád, de akár 8-9 órába is telhet. A tradicionális magyar konyha viszont húsfogyasztáson alapul, ráadásul az ünnepek töltött káposztára, kacsára, pörköltre, bárányra és a húsvéti sonkára csábítanak. Tavasszal válaszd inkább a halat, amit jóval könnyebb megemészteni és telített helyett telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

Étkezz minél színesebben
   
Ne csak az új, színes ruhatáraddal dobd fel magad, a konyhádat is töltsd fel színes ételekkel. A raktáraid télen teljesen lemerültek, így természetes vitaminforrásokra van szükséged. Válaszd a magas vitamin- és ásványi anyag tartalmú idényzöldségeket, –fűszereket és –gyümölcsöket! Egyél sok káposztát, fejes salátát, újhagymát, medvehagymát, retket, répát, spenótot, koriandert, borsikafűt, édesköményt, bazsalikomot, almát, rebarbarát és epret. Ezek nemcsak a télen lerakódott pluszkilóidra, hanem a lelkedre és az energiaszintedre is jótékony hatással lesznek.

faradtsag2.jpg ()Találd meg a számodra megfelelő alvásmennyiséget

A tavaszi fáradtság miatt legszívesebben egész nap ágyban maradnánk, ráadásul az óraátállítás hatását is sokáig megérezzük. Mi mégis azt tanácsoljuk, hogy ne aludd túl magad, ugyanis, ha többet alszol, mint amire a szervezetednek szüksége van, az nem frissebbé tesz, hanem bágyadtabbá. Keresd meg azt az alvásmennyiséget, amivel frissen ébredsz. Ez személyenként és életkoronként változó, de átlagosan napi 7-8 óra alvás szükséges ahhoz, hogy kipihend magad és egész napra feltöltődj energiával.

Méregteleníts gyógyteával

Nem muszáj kemény léböjtkúrába kezdened, elegendő, ha kúraszerűen salaktalanító és méregtelenítő teákat iszol. A csalán, a borsmenta, a bodza, a gyermekláncfű és a nyírfalevél mind-mind remek választás. Készíts belőlük keveréket, és fogyassz el egy bögrével éhgyomorra. Meglátod, sokkal lendületesebb leszel egész nap!

Relaxálj és töltődj fel

A sötét, négy fal közt töltött napok után valószínűleg pörgésre vágysz, de ha úgy érzed, kimerült a szervezeted, akkor valójában inkább relaxációra van szükséged.  Munka vagy tanulás után menj el szaunázni, fizesd be magad egy masszázsra, vagy csak ülj ki a parkba csodálni a napsütést, miközben lecsendesíted az elméd és kiűzöd a cikázó gondolatokat. Meglátod, a testednek és a lelkednek pont erre van ilyenkor szüksége.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X