Főoldal > PSZICHÉ > Hogyan bocsáss meg magadnak – és lépj tovább!

Hogyan bocsáss meg magadnak – és lépj tovább!

bocsánatbűntudatlélekpsziché
0

Írta: and

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Nem csak rólad van szó Az első dolog, amit tudatosítanod kell, hogy az önmarcangol&

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Nem csak rólad van szó

Az első dolog, amit tudatosítanod kell, hogy az önmarcangolással nem csak magadnak ártasz. Képzeld el a körülötted lévők helyzetét: ők már régen túlléptek volna azon, ami történt, de te nem hagyod, mert „úgysem érthetik”, milyen szörnyű alak vagy. De bizony, megértették, és mivel szeretnek, és fontos volt nekik a történet, haragudtak is rád miatta, és mivel szeretnek, meg is bocsátottak. Micsoda elbizakodottság azt hinni ezek után, hogy neked jogod van utálni magad, ha ők már nem teszik, nem igaz? Arról a nem elhanyagolható tényezőről nem is beszélve, hogy az önmarcangolás hosszú távon magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri problémákhoz és depresszióhoz vezethet, szóval hagyj föl vele!

Vizsgáld meg a problémát

Amikor mardossa az önvád, az ember ritkán tud józanul gondolkodni, pedig a szakértők szerint éppen ez az egyik alappillére a megbocsátásnak: hogy tisztán lásd a „bűnödet”, és pontosan fel tudd mérni a súlyát. Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

– Nem tettem meg mindent, hogy sikerrel járjak valamiben?
– Megbántottam valaki mást azzal, amit tettem?
– Magamat bántottam meg (például csalódtam magamban)?
– Elmulasztottam valamit, amit meg kellett volna tennem?

Válaszolj rájuk őszintén, és miután a kép kitisztul, a bocsánatkérés és a megbocsátás is könnyebben megy majd, hiszen egy pillanatra képes voltál hátralépni, és hideg fejjel, kívülről szemlélni a helyzetet. Hidd el, segíteni fog!

buntudat2.jpg ()Fogalmazd meg pontosan, amit érzel

…akár a bocsánatkérés közben. Ha mondjuk egy veszekedés során igazságtalan voltál a párodhoz, gyónd meg neki, mi vezetett idáig: egyébként is fáradt voltál aznap, egy bizonyos megjegyzése nagyon betalált, valaki az irodában felidegesített, és otthon robbantál – vagy akár azt is, ha komolyabb indok rejtőzik a háttérben. A megsértett fél hálás lesz az őszinteségért, és te is sokkal közelebb jutsz ahhoz, hogy feloldozd magad.

Légy tisztában azzal, meddig terjed a hatalmad

Sajnos a legjobb szándék ellenére is létezik olyan, hogy valaki nem bocsát meg neked, vagy nem azonnal. Ez a szíve joga, emiatt nem tisztességes haragudnod rá, hiszen lehet, hogy neki több időbe telik feldolgozni a történteket, vagy tényleg nagyon nagyot csalódott most benned. Azonban ilyenkor is fontos, hogy te megbocsáss magadnak, mert senkinek nem lesz jobb, ha te is szenvedsz, meg ő is. Ha elutasít, tartsd tiszteletben, de magadban zárd rövidre a dolgot: te mindent megtettél, érzelmileg és szóban is levezekelted a magadét, a többi már az ő dolga. Lépj tovább, és ne zaklasd további bocsánatkérésekkel: ha elég fontos vagy neki és eltelik az idő, amire szüksége van, valószínűleg jelentkezik majd.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X