Főoldal > PSZICHÉ > (Tényleg) boldog karácsonyt – tuti tippek az ünnepi stressz kivédésére

(Tényleg) boldog karácsonyt – tuti tippek az ünnepi stressz kivédésére

boldogD-vitaminkarácsonynapfénystressz
0

Írta: and

Engedd be a napfényt Nem sok napsütéses nap van mostanában, de ha mégis sikerül kifogni egyet, ne maradj a szob&

Engedd be a napfényt

Nem sok napsütéses nap van mostanában, de ha mégis sikerül kifogni egyet, ne maradj a szobában a hideg ellenére sem. A napfényben található D-vitamin fokozza a szervezet szerotonin-termelését, így kisebb a depresszió és a rossz hangulat esélye. Ha nem süt a nap, néhány percnyi szoláriumot vagy szaunát is kipróbálhatsz, az eredmény hasonló lesz.

Jókedv citrusillattal

Megvan az az érzés, amikor elkezdesz bontani egy narancsot, és az egész szobát mosolyogtató illat lepi be? Bizony, nem csalás, nem ámítás: a citrusfélék illata hatékony módszer a rossz hangulat ellen. Egy citromos tea, egy narancsos illatgyertya, de akár egy mézédes mandarin is azonnal kirángat a téli szomorúságból!

Sétálj el a gondok elől

A séta nem csupán a combodnak és a popsidnak válik hasznára, hanem a lelkednek is: napi 20 perc gyaloglás szinte új embert varázsol belőled. Ha már úgy érzed, beleőrülsz az online ajándékrendelésbe, állj fel a gép elől, és irány a kristálytiszta , friss levegő!

Kezedben a megoldás

Méghozzá a hüvelyk- és a mutatóujjad között: az itt található lágy rész rejti az úgynevezett hoku-pontot, ami a kínai akupunktúra szerint a testedben lévő stressz- és nyomásmennyiségért felelős. Vedd a két ujjad közé ezt a területet, és nyomd finoman 30 másodpercig, miközben mélyeket lélegzel – döbbenetes a hatás.

boldog2.jpg ()Ügyelj a pihenésre

Hiszen végül is ezért van a szünidő, nem? Ha viszont a karácsony előtti szabid nagy részét azokkal a bosszantó napi apróságokkal töltöd, amikre máskor nincs időd, például szervizbe viszed a kocsit vagy a fogorvosnál várakozol, akkor épp a szünet lényege vész el, ráadásul úgy festesz majd a karácsonyfa mellett, mint a saját nagymamád. Próbálj a pihenőidőd alatt igazán pihenni!

Nevess sokat

Banálisan hangzik, de a felszabadult nevetés valóban a legegyszerűbb stresszoldó. Ne feledd, az ünnep azért van, hogy élvezzük, így ilyenkor megengedheted magadnak azt is, hogy mondjuk vacsora után ne ess neki a mosatlannak, inkább maradj még az asztal mellett a szeretteiddel, és nevessetek nagyokat! Már csak az egészségetekért is.

Légy egy kicsit elérhetetlen

A készülődés alatt nem kell naponta száz telefont fogadnod és ötven e-mailre válaszolnod, hiszen az advent az elcsendesedés ideje is, ráadásul az elektroszmog az egyik legaktívabb stresszforrás manapság. Lépj ki kicsit a technika világából, és helyette figyelj azokra, akik melletted vannak.

Ne akarj tökéletes lenni

De komolyan! Nem, nem dől össze a világ, ha nem minden úgy sül el, ahogy előre elterveztétek, valaki leeszi az ünnepi abroszt vagy eltörik a csúcsdísz. Találtok másik terítőt a szekrényben, a csúcsra pedig egy sima dísz is kerülhet – a lényeg, hogy jól érezzétek magatokat együtt, és akkor mindenre találtok megoldást.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X