Főoldal > PSZICHÉ > 7 tuti tipp, hogy a legjobbat hozd ki magadból a munkában

7 tuti tipp, hogy a legjobbat hozd ki magadból a munkában

álláshétköznapmunkapszichéstressz
0

Írta: and

Ha annyira szereted a munkád, hogy teljesen elképzelhetetlennek tartod a felmondásod, sőt hétvégenként is

Ha annyira szereted a munkád, hogy teljesen elképzelhetetlennek tartod a felmondásod, sőt hétvégenként is csak a hétfőket várod, akkor ez a cikk most nem neked szól. A népesség 99%-a azonban közömbösen tekint a munkájára, a napi szokásaik pedig egyáltalán nem segítik őket abban, hogy megtalálják a munkájukban a boldogságukat.

Sokan ezen a téren is kizárólag a tökéletességre törekszenek, a tökéletes munkanapot vagy a tökéletes állást várják. Ha a tökéletesség a cél, az sajnos eleve a sikertelenség lehetőségét rejti magában. Állj inkább úgy neki a munkanapnak, hogy kihozod magadból a legtöbbet, mert ez a siker alapja, a life coach-ok szerint is. A felkeléstől egészen az iroda elhagyásáig adunk most tippeket, hogy tényleg a maximumon teljesíthess. 

Ébredéskor

A bajnokok reggelije? A dietetikusok szerint a legjobb, ha a reggelid tele van fehérjével. Egyél reggelente 30 grammnyit, ennyit könnyedén magadhoz vehetsz egy pohár görög joghurtból és egy maréknyi aprított mandulából. Így lesz elegendő energiád a naphoz, tele leszel, és kevésbé fogod túlenni magad, mintha kevés fehérjét tartalmazó reggelit ennél, vagy ami még rosszabb, kihagynád a nap első étkezését.

Ingázás folyamán

A kutatások egyértelműen kimutatták, hogy az ingázás stresszesebbé teszi a nőket, mint a férfiakat, de bármilyen meglepő, egy egészséges adag pesszimizmus segít, hogy kevésbé viseljen meg a rengeteg utazással töltött idő. Te is úgy kezded a reggeleket, hogy azt hiszed, nem lesz forgalom, építkezés, vagy rossz idő? Ez nem a legjobb hozzáállás, mert magában hordozza a csalódás lehetőségét. Ha úgy indulsz útnak, hogy a rossz közlekedés általános, és tényleg dugó lesz, akkor nem borít majd ki, hiszen készültél rá. Építsd be a hosszú utazást a napirendedbe, és ha már látod, valami váratlan dolog miatt mégis kifutsz az időből, akkor hívd fel rögtön az irodát. Miután értesítetted őket, máris nyugodtabban folytatod az utad.

Érkezéskor

Állj ellen a belső kényszernek, és ne írj listát a napi teendőkről! Ahelyett, hogy 10-20 dolgot is összeírnál aznapra, fejben rögzíts egy-két nélkülözhetetlen dolgot. Amint megállapítottad, mi a legfontosabb aznapra, gondold át, mi az első lépés, hogy végrehajtsd. A tervezés segít a fókuszálásban és hatékonnyá tesz. Amikor valami félbeszakít, gondold át, melyik a fontosabb, ami közbejött, vagy ami eleve prioritást élvezett.

munka2.jpg ()Prezentáció előtt

Hiába készültél rá napokig, hallgatóság elé állni valóban ijesztő. Megnyugtatunk, az ilyenkor érzett stressz nem feltétlenül rossz. Egyszerűen gondolj az ideges energiákra úgy, mint a szervezeted természetes (sőt hasznos) válaszára, hogy csökkentse a benned felgyülemlett szorongást. Másik tippünk: ahelyett, hogy aggódnál a kritikus hallgatóság miatt, koncentrálj arra a tényre, hogy értékes és új információt osztasz meg velük. Ez a szemléletváltás elveszi a hangsúlyt azokról az emberekről, akik téged figyelnek, és áttolja rád, aki rendelkezik az átadandó tudással.

Ebédkor

Ha az idő és a környezet engedi, fogyaszd el az ebéded kint, a zöldben. Friss kutatások szerint nemcsak elűzi a stresszt és növeli a boldogságérzetet, de eredményesebbé is tesz. Ha természetes környezetben ebédelsz, az 20%-kal javítja a memóriát és a figyelmet a nap további szakaszában. Ha hideg van, vagy szakad az eső, egyszerűen csak menj távol a számítógéptől. Ha az íróasztalodnál eszel, az árt a teljesítőképességednek és túlevésre ösztönöz. 

Amikor összpontosítani kell

A csörgő telefonok, vagy a körülötted sertepertélő kollégák nyilvánvalóan zavaró külső tényezők, de a belső nyugtalanság is árt a teljesítményednek. Nyomd el őket egy igen egyszerű trükkel: állítsd be a telefonod időzítőjét 20-30 percenként, majd térj vissza a munkához. Ha az időzítő megszólal, tudatosítsd, hogy mi tereli el a figyelmed a munkáról: a facebook értesítések, vagy épp a pároddal történt tegnap esti veszekedés. Az időzítő segít, hogy tudatosan figyelj a saját viselkedésedre és a környezetedre, illetve, hogy ki tudd dolgozni a technikát, amivel el tudod kerülni a zavaró tényezőket.

Mielőtt elmész

Ha mégis volt tennivaló listád, valószínű, hogy nem tudtál mindent kipipálni rajta, de ez még egyáltalán nem azt jelenti, hogy eredménytelen napod volt. Gyakran megtörténik, hogy olyan feladat válik fontossá, ami eredetileg nem is szerepelt a listán. Közbejöhetett akár egy hiányzó kolléga helyettesítése vagy egy nem várt ügyfélkérés teljesítése. Legtöbbször több mindent elvégzel egy nap, mint ami tudatosul benned. A tennivalók listája helyett inkább nap végén gondold át az elvégzett munkákat, hogy rájöjj, mennyire rutinos és hatékony voltál. Sose lehetsz elég öreg ahhoz, hogy egy magadnak adott hatalmas csillaggal vagy piros ponttal térj haza a munkából.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X