Főoldal > PSZICHÉ > A legfurcsább ok, amiért szingli vagy

A legfurcsább ok, amiért szingli vagy

alvásegyedülállóéjszakapárkapcsolatszingli
0

Írta: and

Eleged van már belőle, hogy mindig egyedül ébredsz? Kiderült, hogy amikor felkelsz, illetve, amikor lefekszel, az té

Eleged van már belőle, hogy mindig egyedül ébredsz? Kiderült, hogy amikor felkelsz, illetve, amikor lefekszel, az ténylegesen meghatározza a párkapcsolati státuszod. Az éjszakai baglyok hajlamosabbak az egyedüllétre és a rövid távú kapcsolatokra, szemben a reggeli pacsirtákkal, az Evolutionary Psychology legfrissebb tanulmánya szerint.

A kísérletbe a Chicagói Egyetem 501 hallgatóját vonták be, 348 férfit és 153 nőt. A diákok kockázattal járó játékban vettek részt, és a játék előtt, illetve után nyálmintából mérték a hormonszintjüket. Emellett rákérdeztek a kockázatviselési hajlandóságukra, a családi állapotukra, a szexuális partnereiknek számára és az általános egészségügyi állapotukra is. 201 hallgatónál azt is megtudakolták, hogy éjszakai bagolynak vagy reggeli pacsirtának tartják-e magukat.

Szomorú hírünk van az alvási zavarokkal küzdőknek és a késő éjszakáig tévézőknek: az éjszakai baglyok közül a nőknek 37%-a, a férfiaknak pedig 38%-a volt egyedülálló. A korai órákban ébredőknél ezzel szemben csak a nők 22%-a volt szingli, a férfiaknak pedig 24%-a. A kutatók is meglepődtek, hogy az alvási szokások sokkal erősebb befolyással vannak a kapcsolati állapotra, mint a kockázatvállaló magatartás vagy akár a hormonok.

Természetesen ezt nem azt jelenti, hogy változtatnod kell az alvási szokásaidon csak azért, hogy párt találj, mert akkor csak morcos lennél a nap folyamán, ami egyáltalán nem vonzó tulajdonság. Ráadásul a kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy attól, hogy valaki korán kell, még nem szükségszerűen szerencsés a szerelemben. Egy olyan tényező, mint amilyen a személyiség is, nyilván kapcsolatba hozható a kapcsolatteremtéssel.

alvas2.jpg ()Más tényezők is szerepet játszanak abban, hogy a párkapcsolatban élő emberek kevésbé hajlamosak sokáig fent maradni. Az egyik, hogy a párok alkalmazkodnak egymáshoz a lefekvés idejében is. Másrészt a párkapcsolatban élők ritkábban buliznak minden szombaton hajnalig, szemben az egyedülállókkal, akik tudatosan keresik az alkalmat arra, hogy megismerkedhessenek valakivel. Utolsó érvként, kevésbé töltjük tévénézéssel, videó játékkal vagy barátokkal való csevegéssel az éjszakát, ha valaki vár minket az ágyban.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X