Főoldal > PSZICHÉ > 5 mítosz a boldogságról, aminek te is bedőltél

5 mítosz a boldogságról, aminek te is bedőltél

boldogságélemtódmítosz
0

Írta:

Tényleg boldogabbá tenne az előreléptetés, a fizetésemelés, a kacsalábon forgó palota vagy a tökéletesnek hitt partner? A legújabb kutatások szerint nem, illetve nem feltétlenül…

Mítosz: A házasságtól boldogabb leszel

Igazság: A tudomány szerint a házasságkötés miatti boldogság nem tart tovább két évnél – utána a kapcsolat boldogságszintje visszaesik „átlagosra”, mely az eljegyzés előtti időszakokra datálható. Pszichológusok szerint a házasságban nemcsak az intimitás, az őszinteség és a bizalom a legfontosabb tulajdonságok, hanem az is sokat nyom a latban, hogyan reagálsz a párod önálló élményeire és lehetőségeire.

Mítosz: Az álommunkád boldogabbá fog tenni, mint a jelenlegi munkád

Igazság: Csak ideig-óráig, amíg az álommunkával járó élmények és kihívások újdonságnak fognak számítani. Nagyjából egy évbe telik, míg mindehhez hozzászoksz, utána újból egy másik poszt után fogsz vágyakozni – legalábbis ezt mondja a tudomány. Szakértők szerint könnyebbé teheted a dolgod, ha azokat a negatív munkahelyi faktorokat próbálod kiszűrni a posztodból, melyeket a leginkább utálsz (pl. hosszú túlórák, hétvégi munka, kevés fizetés), a kondíciók változásával pedig a jelenlegi munkád is lehet álommunka.

Mítosz: Minél többet keresel, annál boldogabb leszel

Igazság: Nem az számít, hogy mennyit keresel, hanem, hogy a körülötted lévők mennyit keresnek. Egy friss kutatás ugyanis bebizonyította, hogy szívesebben töltjük olyan emberekkel az időnket, akik kevesebbet keresnek, mint mi. A teszt azt is megállapította, hogy „időspórolásra” költjük a legszívesebben a pénzünket (pl. takarítónőt fogadunk a házhoz, magántanárhoz járatjuk a gyerekünket, kocsival utazunk a munkahelyig), mert a fent maradó időnket arra fordíthatjuk, amit saját magunk szeretnénk csinálni.

Mítosz: Egy nagy házban boldogabb leszel, mint most a kis lakásban

Igazság: Hiába fogsz reggelenként egy kacsalábon forgó palotában ébredni, ha azt csak hitellel engedhetted meg magadnak, a törlesztő részlet olyan terhet fog a válladra rakni, mely miatt nem fogod tudni kiélvezni a nagy ház nyújtotta örömöket. A kutatások szerint egy-egy negatív élmény elkerülése háromszor-ötször több dopamin boldogsághormont termel, mint egy pozitív élmény megélése – ezért inkább csak akkor költözz el egy nagyobb házba, ha meg is engedheted azt magadnak!

Mítosz: A céljaid elérése után boldogabb leszel

Igazság: Ez egy nagy tévedés! A kutatások azt igazolják, hogy az álmaink beteljesülése után sokszor depresszióba süllyedünk, a magatehetetlenség pedig unalommal fog párosulni – ez sajnos a testi-lelki egészség rovására is mehet. Nem hiába mondják, hogy „csak az út a fontos”! Törekedj rá, hogy egy cél elérése után már legyen is a fejedben egy másik vágyálom, melyre teljes erőből koncentrálhatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X