Főoldal > DIÉTA > Táplálkozási mítoszok – ezektől hízol!

Táplálkozási mítoszok – ezektől hízol!

ételétkezésfogyásfogyókúrahízás
0

Írta:

Felejtsd el ezeket a táplálkozási mítoszokat!

1. mítosz: Ha vegetáriánus leszel, fogyni fogsz

Ha hirtelen elhatározásból leszel vegetáriánus, az könnyen visszafelé sülhet el. Amennyiben nem táplálkozol tudatosan, rengeteg létfontosságú vitamin, tápanyag és fehérje hiányozhat az étrendedből, ami energiát ad és az anyagcseréd megfelelő működését is elősegíti. Sok kezdő vegetáriánus esik abba a csapdába, hogy rengeteg feldolgozott ételt kezd el enni, mint amilyen a keksz, a chips vagy a fagylalt, így pedig gyorsan felkúsznak a pluszkilók.

Mégis vega szeretnél lenni? Állíts össze tudatosan egy egészséges étrendet! A cél az, hogy az elfogyasztott kalóriák 10-20 százalékát fehérjéből nyerd (1 gramm / kg-nyi fehérjét kell enned egy nap a testsúlyodnak megfelelően). Az állati fehérjét helyettesítsd növényi fehérjével, ami a babban, a hüvelyesekben, a tojásban, a magvakban, az alacsony zsírtartalmú tejtermékekben és a szójában is megtalálható. Valamint akár vegetáriánus vagy, akár nem, egyél rengeteg leveles zöldséget, ezáltal sokat teszel az egészségedért és a derékbőségedért egyaránt.

2. mítosz: Egyáltalán ne egyél szénhidrátot, hogy megszabadulj a kilóktól

A szervezetednek szüksége van a szénhidrátokra, ugyanis ebből nyer energiát, és fontos vitaminokat, tápanyagokat és élelmi rostokat tartalmaznak. A szénhidrátok által tovább jóllakott maradsz, és jobban teljesítesz az edzéseken is. Ha teljesen kiiktatod őket az étrendedből, a tested gyorsan megérzi a hiányállapotot (kiváló B-vitamin és rostforrásoktól esel el), levert és rosszkedvű leszel, és sokkal kevesebb energiád lesz.

mitoszos2.jpg ()

Bármilyen táplálkozási csoportot vonsz ki maradéktalanul az étrendedből, csak még jobban sóvárogni fogsz utána, és egy gyenge pillanatodban két zacskó chips között találod majd magad. A keményítő és a szénhidrátok valójában fontos eszközök az ideális testsúly kialakításában. A laktató rostokat tartalmazó összetett szénhidrátok ellátnak egész napra elegendő energiával, és serkentik a szervezetedben a szerotonin-termelést (a hangulatodat szabályozó neurotranszmittert) is. Táplálkozz egészségesen és fogyj a feldolgozott szénhidrátok kiiktatásával, azonban egyél rengeteg rostban gazdag gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát.

3. mítosz: A diétás italok segítenek a fogyókúrádban

Lehet, azt hiszed, hogy szívességet teszel magadnak azzal, ha nullakalóriás, édesítőszerrel ízesített italokat kortyolgatsz, azonban a kutatások kimutatták, hogy így csak még jobban vágysz a valódi édességekre. A “hamis” cukor édes ízével átveri a szervezetünket, azonban nem biztosítja a valódi cukrot, így sóvárogni kezdünk utána. Ha éjjel-nappal light italokat iszol, előbb-utóbb muszáj lesz csillapítanod a cukor iránti vágyadat némi édességgel (amiből általában óriási mennyiség lesz).

Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen  (naponta több mint két alkalommal) fogyasztanak diétás italokat, 70 százalékkal nagyobb derékbőséggel rendelkeznek, mint azok, akik nem. Arról nem is beszélve, hogy a diétás üdítők tele vannak adalékanyagokkal (pl. karamell színezékkel), ezek pedig egészségkárosító hatásukról ismertek. Legközelebb, ha megkívánod a light colát, igyál helyette egy pohár szénsavas ásványvizet frissen csavart citrom, vagy lime levével.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X