Főoldal > SZÉPSÉG > Megéri? – A botox – kezelés előnyei és hátrányai

Megéri? – A botox – kezelés előnyei és hátrányai

botoxelőnyhátránykezeléskozmetika
0

Írta: and

A kezelésről A botulinum toxinnal, vagyis röviden botox-szal végzett kozmetikai beavatkozások hihetetlen népszerűségre tettek szert az utóbbi években. Olyannyira, hogy a folyamatosan megjelenő újabb és újabb szépészeti csodakezelések között szinte már hagyományos, klasszikus megoldásnak számít. Érdemes tehát jobban megismerni e népszerű kezelés előnyeit és hátrányait, illetve alapelveit. Bár a botox egészségügyi alkalmazása – elsősorban mozgásszervi […]

A kezelésről

A botulinum toxinnal, vagyis röviden botox-szal végzett kozmetikai beavatkozások hihetetlen népszerűségre tettek szert az utóbbi években. Olyannyira, hogy a folyamatosan megjelenő újabb és újabb szépészeti csodakezelések között szinte már hagyományos, klasszikus megoldásnak számít. Érdemes tehát jobban megismerni e népszerű kezelés előnyeit és hátrányait, illetve alapelveit.

Bár a botox egészségügyi alkalmazása – elsősorban mozgásszervi zavarok kezelésére – régóta elterjedt módszer, a hollywoodi sztároknak köszönhetően ma már szinte mindenki az esztétikai célú felhasználással azonosítja a botoxot. Népszerűsége pedig nem véletlen, a kezelés rendkívül egyszerű működési mechanizmuson alapul. Lényege, hogy az idegvégződésbe jutva a botox meggátolja az ingerület-átvitelt az izmok és az idegek között, így megbénítja a ráncképződést okozó izmokat. Kockázata – megfelelő szakemberrel végeztetve – gyakorlatilag nincs. A kezelés – mely egyébként allergiára hajlamos egyéneknek, terhes illetve szoptató kismamáknak nem ajánlott – alig néhány percet vesz igénybe. Az első kontroll két hét után esedékes, de már akár a második napon tapasztalhatjuk az eredményt, mely akár 6 hónapig is tarthat. Ezt követően azonban a kezelés ismétlése szükséges.

botoxcikk.jpg ()Az előnyökről

A kezelés talán legfontosabb előnye az azonnali, látványos eredmény, hiszen már a kezelést követő néhány napban örülhetünk újból kisimult, feszes arcbőrünknek. Szintén a botox mellett szól, hogy a kezelés jóval kevesebb sebészi beavatkozást igényel, mint mondjuk egy ráncfelvarrás vagy egyéb „operáció”, mégis szinte ugyanazt a hatást érhetjük el vele. Emellett nem kell számolnunk komoly mellékhatásokkal, szakszerűen végezve a beavatkozást ugyanis szinte semmilyen nem kívánt tünettől nem kell tartanunk. A kezelés esetleges nyomai pedig néhány nap alatt szintén eltűnnek. A botox tehát gyors, fájdalommentes, ám annál hatékonyabb módja a ráncok elleni harcnak.

A hátrányokról

Pozitív tulajdonságai ellenére számos érvet hozhatunk fel a botox ellen is, melyeket – főleg akkor, ha ilyen kezelésre vállalkoznánk – mindenképpen érdemes átgondolni. Az első, amit mindenképpen meg kell említeni a botox ellenében, az a mindössze néhány hónapra szóló, rövid távú hatás. A kezelés tehát nem ér véget az első beavatkozásnál, aki rászánja magát, annak folyamatosan időt – és nem utolsó sorban pénzt – kell majd áldoznia az elért hatás tartós fenntartására. Bár az előnyök között említettük, hogy a botox-kezelés kevésbé drasztikus beavatkozást igényel, a tűszúrások azért kifejezetten fájdalmasak, kellemetlenek lehetnek.

Szintén nem kerülhetjük el a kezelés helyén megjelenő véraláfutásokat, bár szerencsére ezek néhány nap alatt elhalványodnak, így nem kell sokáig szenvednünk tőlük. Mint minden rendszeresen használt szerhez, a botoxhoz is hozzászokhat szervezetünk, így sok esetben már csak a dózis emelésével érthetjük el ugyanazt a hatást. Bár a botox alapvetően olcsóbb, mint mondjuk egy komplett arcplasztika, az állandóan ismételt kezelések jelentős kiadást jelenthetnek. Na és érdemes felidézni a bulvármagazinok kedvelt témáját, a túlbotoxolt sztárok szinte már természetellenes arckifejezését, az izmok túlzott lebénítása ugyanis sok esetben ellenkező hatást ér el.  

A botox tehát adott esetben indokolt és gyors módja lehet a fiatal, sima bőr visszanyerésének, mielőtt azonban belevágunk a kezelésbe, a nyilvánvaló pozitívumok mellett mindenképpen gondoljuk át az ezzel járó nehézségeket is, és alaposan megfontolva hozzunk végleges döntést.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X