Főoldal > SZÉPSÉG > Így dönts hatékonyan!

Így dönts hatékonyan!

döntéshelyzetmegérzés
0

Írta: and

Bizonyos emberek egyszerűbben, míg mások nagyobb körültekintéssel hoznak döntéseket. Személyiségfüggő a döntési helyzetekben való viselkedés: van, aki optimistább, határozottabb, kockázatvállalóbb, kihívásnak érzi, ha döntenie kell. Míg mások aggodalmaskodóak, óvatosak, kevéssé kockázatvállalóak, és irtóznak a döntési helyzetektől. Határozz így vagy úgy, jobb, ha tudod, hogy a passzivitás, a döntés hiánya is egyfajta döntés. Élj hát a […]

Bizonyos emberek egyszerűbben, míg mások nagyobb körültekintéssel hoznak döntéseket. Személyiségfüggő a döntési helyzetekben való viselkedés: van, aki optimistább, határozottabb, kockázatvállalóbb, kihívásnak érzi, ha döntenie kell. Míg mások aggodalmaskodóak, óvatosak, kevéssé kockázatvállalóak, és irtóznak a döntési helyzetektől.

Határozz így vagy úgy, jobb, ha tudod, hogy a passzivitás, a döntés hiánya is egyfajta döntés. Élj hát a szabad választás lehetőségével, és gyakorold a tudatos döntéshozatalt.

1. Felejtsd el a görcsösséget, nincs jó vagy rossz döntés. Gondolj arra, hogy egyszerűen alternatívák között választasz.

2. Stressztől kíméled meg magad, ha egyszerű dolgokban gyorsan döntesz (pl. hol ebédelj vagy megvásárolj-e egy ruhát stb. ) Nagyobb, érzelmileg fontos döntésekre szánj több időt, az alternatívák végiggondolásával (pl. munkahelyváltás, költözés stb.)

3. Választásaid mérlegeléséhez az előnyök – hátrányok felsorolásánál hasznos a SWOT analízis. Ha elemzed a megoldások által előálló helyzetek erősségeit – gyengeségeit – lehetőségeit – veszélyeit, az világosabbá teszi számodra a döntést.

4. A problémák „felszeletelése”, lépésről lépésre való megoldása világosabb választásokat tesz lehetővé.

5. Ha döntésed több emberre befolyással van, akkor beszélj velük is. Minden helyzetben hasznos és hatékony az információgyűjtés a megoldás meghozatalához.

6. Ha végre döntöttél, ragaszkodj a választott alternatívához, kivéve ha alapos okod van változtatni.

7. Akkor hiteles a döntésed, ha tudod érte vállalni a felelősséget. Nem kell, hogy szégyenkezz vagy feszengj miatta. Legyél büszke, és vállald elhatározásod.

8. Teljesen racionális döntés nincs. Minden döntésünknek érzelmi színezete is van. Így az alternatívák elképzelésekor figyelj tested jelzéseire (pl. megnyugszol, vagy aggódsz a döntés hatására előálló helyzet elképzelésekor?) Bízz a megérzéseidben!

9. Bízz önmagadban és döntéshozó képességedben! A szorongás beszűkíti figyelmed, és rontja a tisztánlátásod.

10. Ha átgondoltad az alternatívákat, összegyűjtötted az információkat, tisztában vagy a lehetséges kockázatokkal, és a céljaiddal is, csak jól határozhatsz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X