Főoldal > SZÉPSÉG > Tudod, mit kensz magadra? Ezeket az anyagokat kerüld!

Tudod, mit kensz magadra? Ezeket az anyagokat kerüld!

bőrdezodorkollagénpórus
0

Írta: and

Minden nő álma, hogy gyönyörű és kívánatos legyen, ezért mindent megvesz, amitől szebbnek érezheti magát. Jobb esetben a ráncok kisimulnak, a pattanások eltűnnek, a bőr üdévé válik. A kérdés csupán az, hogy mennyi veszélyt rejt magában mindez… Sok nőben ugyanaz a mantra szólal meg újra és újra: Szépség bármi áron! De tényleg bármi áron? A […]

Minden nő álma, hogy gyönyörű és kívánatos legyen, ezért mindent megvesz, amitől szebbnek érezheti magát. Jobb esetben a ráncok kisimulnak, a pattanások eltűnnek, a bőr üdévé válik. A kérdés csupán az, hogy mennyi veszélyt rejt magában mindez…

Sok nőben ugyanaz a mantra szólal meg újra és újra: Szépség bármi áron! De tényleg bármi áron? A jó külső érdekében a legtöbb ember pipereszekrénye roskadásig tele van drágábbnál drágább kozmetikai termékekkel, melyektől a ragyogó bőrt, valamint a férfimágnes illatot remélik. Sajnos csak kevesen vannak azok, akik veszik a fáradságot, és utánanéznek, mégis mi is az, amit nap mint nap magukra kennek. A legtöbb készítmény ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz egészségre káros anyagokat, melyek allergizálhatnak, sőt, a rák kialakulásának kockázatát is megnövelhetik.

Paraffinum liquidum

Azért, hogy hangzatosabb legyen, ásványi olajnak is szokták nevezni. A testápolók 95%-ban megtalálható ez az anyag, nem hiába. Ez a kőolaj származék ugyanis nem tud tökéletesen felszívódni, ezért eltömíti a pórusokat, valamint megakadályozza, hogy a bőr saját maga termeljen zsírt és olajokat, így az rövid időn belül kiszárad. És mit teszünk ekkor? Újra bekenjük magunkat vastagon testápolóval, mivel már szinte elviselhetetlen a bőrünk húzódása. Amellett, hogy „függőséget” okoz, olcsó is, tehát a krémek gyakori adalékanyaga, és ha megnézzük az összetevőknél, a víz (aqua) után rögtön ez szerepel a felsorolásban: ami annyit tesz, hogy a paraffinum liquidum a második, amiből a legtöbbet tartalmazza a „csodaszer”. Jobb esetben zsír-és vízhiányt okoz a bőrben, rossz esetben erős allergiát, illetve ekcémát.

kozmcikk.jpg ()Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

A legtöbb kozmetikumban megtalálható, mégis az egyik legallergizálóbb anyag. Samponok és tusfürdők gyakori alkotója. Gyorsan felszívódik, és maradandó károsodásokat okozhat. Patkányokon való tesztelések során arra derült fény, hogy nagy dózisban halálos (!) volt az SLS, embereknél pedig allergizáló hatású. Elkeserítő, hogy a magzatra is káros, tehát a várandós nők még inkább ki vannak téve a veszélynek. Emellett csökkenti a szervezet ellenállóképességét, a gyógyulási folyamatok meghosszabbodnak, valamint szembe kerülve – ez főként a samponoknál rizikós – szürkehályogot és egyéb szemészeti problémákat okozhat. Az alkoholos változata, a Sodium Laureth Sulfate (SLES), ennek enyhébb változata, bár sokak szerint rákkeltő anyagokat képezhet a szervezetben.

Alumínium származékok

Pórusösszehúzó és izzadásgátló szerekben fordul elő a leggyakrabban. Való igaz, nem fogunk verejtékezni tőle, de az miért is jó nekünk? Nem hiába van annyi verejtékmirigy a hónaljban, a méreganyagoknak ugyanis valahol távozniuk kell. Ha ezt megakadályozzuk, akkor bizony mindez bennünk marad, sok testi problémát okozva ezzel. Kutatások során bebizonyították, hogy a 24 órás dezodorokat használó nők körében sokkal könnyebben és hamarabb alakul ki a mellrák. A legjobb, amit tehetünk az az, ha hagyjuk, hogy a testünk végezze a dolgát, mi pedig próbáljunk meg inkább a szagtalanításra fókuszálni.

Kollagén

Őrölt csirkeláb – valószínű, hogy nem ez az összetevő jut eszünkbe a reklámokból jól ismert anyagról. Pedig a mesterséges kollagént bizony gyakran ebből állítják elő. Az, ami a testünkben eleve megtalálható, természetesen nem káros, sőt, nagy szükség is van rá a puha, rugalmas bőr érdekében, de a kozmetikaipar külsőleg sajnos nem tudja pótolni. Az arcra felkent kollagén ugyanis nem szívódik fel maximálisan, így a pórusokat elzárja, ami dehidratációhoz és allergiás reakcióhoz vezethet. Emellett úgy vélik, rendszeres használatával csökken a bőr természetes kollagéntermelése.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Kavard fel a port és nevess!

Fedezd fel a powerfruit erejét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X