Főoldal > SZÉPSÉG > Így barnulj és szépülj napfény nélkül, egészségesen

Így barnulj és szépülj napfény nélkül, egészségesen

napozásparadicsomrépaszépség
0

Írta: and

Bár tél van, igényelnénk mi továbbra is a nap sugarait, akár csak a D-vitaminért, akár a m&

Bár tél van, igényelnénk mi továbbra is a nap sugarait, akár csak a D-vitaminért, akár a mára már odalett jó színünkért. Ám a barnaságot kedvelők mostanság csak a szolárium erejében bíznak. Pedig van arra jóval egészségesebb és pénztárcakímélőbb módszer is, hogy megőrizzük, sőt akár télen szerezzük meg vágyott, gyönyörű, bronzos arcszínünket. Ehhez nem is kell mást tennünk, mint sárgarépát és paradicsomot fogyasztanunk, de minél nagyobb mennyiségben! Irány tehát a piac, a tudósok szerint ugyanis, aki hónapokon át naponta fogyasztja ezeket az egyébként is igen egészséges zöldségeket, az olyan színt érhet el, mintha kifeküdne a napra.  

Karoteonid: a szép szín felelőse

Erre az igazságra a Nottinghami Egyetem munkatársai azt követően jutottak, hogy kísérletük során mintegy 40 önként jelentkező fiatalnak mutattak színes fényképeket olyan személyekről, akiket osztályozniuk kellett a vizsgálatban részt vevőknek az alapján, hogy szerintük mennyire szépek, mennyire vonzó a bőrük színe, illetve, hogy mennyire látszanak egészségesnek. Természetesen az önkénteseknek fogalmuk sem volt arról, hogy a fotókon látható emberek közül egy csoport már legalább két hónapja fogyasztott bőséges mennyiségben sárgarépát, paradicsomot, barackot, mangót, vagy sárgadinnyét és szilvát, azaz karotenoidban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket.

A vizsgálat során kiderült, hogy az arcképeken látható személyek közül a kísérletben részt vevők szebbnek és egészségesebbnek ítélték meg a sok karotenoidot fogyasztókat. Aki tehát sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, annak bőrszíne aranylóan barnássá válik.

paradicsom2.jpg ()A titok az egészséges színt adó karotenoidokban rejlik, melyeket igen erős antioxidánsként tartanak számon. Márpedig ezeknek a szabad gyökök legyőzésére, semlegesítésére alkalmas anyagoknak köszönhetően tudjuk megállítani azokat a ránk nézve igen káros szöveti oxidációkat, melyeknek a minket érő, állandó stresszhelyzetek miatt nap mint nap ki vagyunk téve. Emellett a karoteinoidok azok, amelyek a zöldségek és gyümölcsök színét is biztosítják, és az emberi szervezet egészséges működéséhez is elengedhetetlenek.

Jelentősége

A felfedezés egyik legnagyobb jelentősége éppen az, hogy ezek után a fiatalokban még inkább lehet tudatosítani azt, hogy az így, természetes úton, egyszerűen megszerezhető egészséges bőrszín sokkal vonzóbb, mint a napozással, vagy épp szoláriumozással megszerezhető bronzos szín. Márpedig ez a káros sugárzások hatására később kialakuló megbetegedések megelőzésében alapvető fontosságú – állítják a szakemberek. Az angol kutatók leírása szerint egyébként a bőrszín ilyen jellegű változását Afrika területéről származókon is megfigyelték, bár a bőr felszínének ilyen sárgás-aranyló átalakulását nem könnyű elképzelni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X