Főoldal > SZÉPSÉG > Porexia – hiszti vagy igazi probléma?

Porexia – hiszti vagy igazi probléma?

arcápolásbőrbőrápoláspórusszépség
0

Írta: and

Valamit valamiért A L’Oréal Paris nemrégiben végzett kutatásából egyértelműen kider&uuml

Valamit valamiért

A L’Oréal Paris nemrégiben végzett kutatásából egyértelműen kiderül, hogy ez az elsőre talán triviálisnak ható téma sokkal több nőt foglalkoztat, mint gondolnánk. A Harris Poll elemzésében, amelyet számos amerikai egyesült államokbeli hölgy véleménye alapján készítettek, elképesztő adatokra bukkanhatunk: a résztvevők csaknem fele úgy érzi, hogy a pórusai túl nagyok, és képesek lennének számukra meglehetősen fontos dolgokat is feláldozni azért, hogy ezen változtassanak, példának okáért a közösségi médiát, az alkoholt vagy a lábuk borotválását. Sőt, ami még különösebb: 28 százalékukat jobban aggasztotta a pórusaik mérete, mint a ráncaik.

Csak senki meg ne lássa

porexia2.jpg ()A meglepő adatok tükrében a szakértők megalkották a „porexia” kifejezést, ami azon fiatal és idősebb nők állapotát jellemzi, akik megszállottan foglalkoznak a verejtékmirigyeik méretével. A megkérdezettek általában kimondottan fiatalon, 15 és 20 éves koruk között szembesültek először a problémával. 10 százalékuk olyan mániákusan foglalkozik vele, hogy évek óta elkerüli a selfie-k készítését, amiken számára aránytalanul nagynak tűnnek a pórusai, 19 százalékuk pedig rendszeresen utólag megszerkeszti a fotóit, hogy a bosszantó kis bőrhibákat eltüntesse. A kutatásban résztvevőknek hetente legalább hét alkalommal jut eszébe a problémája.

Van-e segítség?

Kívülállóként talán felesleges felhajtásnak tűnhet a kérdés, de azok számára, akik együtt élnek vele, egyenértékű lehet a feltűnő helyen lévő, nagy anyajegyekkel vagy az eltüntethetetlen, mély karikákkal a szemek alatt. Ráadásul a pórusok méretét sajnos nagy mértékben meghatározza a genetika, bár az is igaz, hogy a nem megfelelő arctisztítás is nagyban hozzájárul a kitágulásukhoz: a faggyú, a piszok és az elhalt hámsejtek felhalmozódása a pórusok eltömődését eredményezheti.

A napfénnyel is jobb, ha vigyázunk, mert a napsugarak roncsoló hatása is közrejátszhat a dologban, de az sem segít, ha lépten-nyomon pattanásokat és mitesszereket nyomkodunk (ha tehetjük, bízzuk az ilyesmit inkább szakemberre). Egy átlagos felnőttnek nagyjából ötmillió pórus van a testén, ebből pedig 20.000 az arcán található, így a dologra valóban érdemes odafigyelni, még akkor is, ha nem jutunk el a porexia fázisáig.

És hogy mi lehet az ellenszer? Dr. Debra Jeliman, a fent említett kísérlet vezetője szerint csupán tüneti kezelés létezik: az A-vitamin és retinoltartalmú készítmények optikailag csökkenthetik a pórusok méretét, fizikailag azonban nem. Vényköteles gyógyszerekkel az utóbbi is lehetséges, de csupán időlegesen, ezért azt javasolják az érintetteknek, maradjanak a természetes gyógymódoknál.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X