Főoldal > SZÉPSÉG > A világ kihívást jelent bőrünk számára!

A világ kihívást jelent bőrünk számára!

bőrbőrápolásegészségérzékenységkörnyezetszépség
0

Írta:

Ennek okai egyelőre még tisztázatlanok, de a fokozódó környezeti stresszhatások biztosan szerepet já

Ennek okai egyelőre még tisztázatlanok, de a fokozódó környezeti stresszhatások biztosan szerepet játszanak benne. Ugyanakkor az érzékeny bőrű emberek néhány egyszerű lépéssel kivédhetik ezeket a hatásokat. Dr. Susan Taylor, a Society Hill Bőrgyógyászat Klinikai Vizsgálatok részlegének igazgatója, valamint a New York-i Szent Lukács Kórház Bőrszín Központjának alapító igazgatója magyarázza el, melyek ezek a lépések, és további értékes háttérinformációval is szolgál.

A szélsőséges környezeti viszonyok – köztük a fagyos hideg és az intenzív ultraibolya sugárzás – már régóta bőrreakciókat váltanak ki a lakosság nagy részénél. Manapság egyre többen panaszkodnak a bőr kipirosodására, viszketésre és égő érzésre – ezek a jellegzetes tünetei az érzékeny és túlérzékeny bőrnek. A felmérések során a nők többsége állította, hogy érzékeny a bőrük és az érzékeny bőrű férfiak száma is egyre nő.* Úgy tűnik, három tényező váltja ki ezeket a reakciókat: környezeti, érzelmi (stressz) tényezők és vegyszerek. „A túlérzékeny bőrt úgy jellemezhetnénk, mint amelyik túlzott reakciót ad a normál bőr által elviselt, különböző intenzitású behatásokra” – mondja Dr. Susan Taylor. 

Az idegek túlzott reakciója és alacsony érzékenységi küszöbszint

erzekenybor2.jpg ()„A bőr érzékenységét a bőr meggyengült védőfunkciója, a stresszhatásokra adott reakciók és a hiperreaktív idegek okozzák” – magyarázza Dr. Taylor. A védőréteg hibái miatt a bőr sokkal jobban ki van téve az irritációnak. Ugyanakkor a nagyon érzékeny bőrt behálózó idegek sokkal gyorsabb és erőteljesebb reakciót adnak a stressztényezőkre, mint más, normál típusú bőr. „Az idegek ilyen fokú hiperreaktivitása kellemetlen érzést vált ki a bőrben” – teszi hozzá Dr. Susan Taylor. „Továbbá a bőr meggyengült védőfunkciója miatt a külső stresszhatások könnyebben áthatolhatnak a védőrétegen, ami pedig irritált és kipirosodott bőrt eredményezhet.”

Környezeti stressz: ózon, UV sugárzás, szálló por

A bőrt érő stresszhatások vizsgálata a környezeti körülményekre összpontosít, köztük a napsugárzásra, a szélre, a hidegre, a melegre és az ózonhoz, valamint a szálló porhoz hasonló anyagokra. Most már tudjuk, hogy ezek a stressztényezők gyulladást indíthatnak el a bőrben, ami valószínűsíthetően fokozza a bőrsejtek öregedését. Emellett a levegőben lévő, a gépjárművek által kibocsátott szennyezőanyagok is hatással vannak a pollenekre. A forgalmas utak mellett lévő nyírfákról származó pollenek háromszor annyi allergén anyagot tartalmaznak, mint a vidéki nyírfákról származó pollenek – ez egy újabb stressztényező a sérült védőrétegű bőr számára. Az ózonréteg állapota is hatással van a bőrre: minél vékonyabb a földnek ez a védőrétege, annál intenzívebb a minket érő UV sugárzás. Továbbá saját viselkedésünkkel is hozzájárulunk a bőrünket érő stresszhez: például, ha hosszabb ideig tartózkodunk légkondicionált szobában, amely általában túl száraz a bőr számára, vagy ha olyan helyre utazunk, ahol magas a bőr immunrendszerére ható UV sugárzás szintje, illetve ha cigarettafüsttel kerülünk kapcsolatba.

A bőr és bizonyos vegyszerek kapcsolata

Elkerülhetetlen a vegyszerekkel való mindennapos érintkezés, ami egy újabb fontos stressztényező a bőr számára. „A személyes higiéniás termékek összetevőit – például az alkoholt, az illatanyagokat és a parabénekhez hasonló adalékanyagokat – a normál bőr jól viseli a szokásos használat közben. Ugyanakkor ezek az összetevők olyan reakciókat válthatnak ki az érzékeny bőrből, mint például a viszketés, a kipirosodás és a feszülés” – magyarázza Dr. Susan Taylor. Továbbá az öregedésgátló összetevők, mint például az A-vitamin, a kívánt hatásuk mellett felelősek lehetnek az irritáció formájában megjelenő nem kívánatos mellékhatásokért is, ha károsodott bőrön alkalmazzuk. A vegyszerek hatása a bőrön a reggeli tusolás után sem szűnik meg: gyakran alulértékeljük a ruházatnak a bőrre kifejtett hatását. Különösen a bőrön irritációt okozó, a ruhaanyagba impregnált festékanyagok és vegyszerek, valamint a szintetikus és a vasalást nem igénylő ruhaanyagok tartalmaznak egy sor olyan vegyi anyagot – így például formaldehidet –, amelyek bőrirritációt és allergiát válthatnak ki. Általában az egészséges bőrre is hatással vannak ezek az anyagok, de a sérült vagy károsodott bőr nem képes ezeket elviselni, és különféle módon reagál rájuk. 

A bőr az egészség tükre

Az érzékeny bőrt érő harmadik fontos hatás a saját énképünkkel kapcsolatos. Egyrészt nagy jelentőséget tulajdonítunk megjelenésünknek és testápolók, krémek, valamint sminkszerek használatával, illetve a bőr napi többszöri tisztításával próbálunk meg javítani rajta. Ezek a hatások túlterhelik a bőr természetes védőrétegét. Különösen a bőrradírok és az alkoholtartalmú arctonikok gyakori használatát emelik ki a bőrgyógyászok, mint a bőrre káros szokásokat. Másrészt, akkor is gyakran tekintjük „túlérzékenynek” a bőrünket – amelyet sűrűn nevezünk a lélek tükrének is –, amikor normálisan és elvárt módon reagál bizonyos helyzetekben, például ég egy hideg téli séta után. Ugyanakkor ismert tény, hogy az érzelmi stressz közvetlen hatást fejt ki a bőrre: az adrenalinhoz hasonló stresszhormonok gyulladásos folyamatokat indítanak el a bőrben. Az is közismert, hogy az érzelmi stressz károsítja a bőrsejtek genetikai anyagát, és ezzel felgyorsítja az öregedési folyamatot. 

erzekenybor3.jpg ()

Amire az érzékeny bőrnek szüksége van

A bőr érzékenységét okozó három fő tényező – a környezetszennyező anyagok, a vegyszerek és az érzelmi hatások – általában szoros kapcsolatban van mindennapjainkkal. Az érzékeny és túlérzékeny bőr megfelelő ápolása többféle megközelítést kíván meg egyszerre, mivel az egyes megoldások külön-külön nem hatásosak. Először is, fel kell ismerni és el kell kerülni a stresszreakciókat kiváltó legfőbb hatásokat: szél, napsugárzás, szélsőséges hideg és meleg. Másodszor, aktív összetevőket tartalmazó, megfelelő bőrápoló termékeket kell használni: az Eucerin® az UltraSensitive termékeket ajánlja a túlérzékeny bőrre, amely a hiperreaktivitást a probléma forrásánál szünteti meg, s ezzel megnyugtatja a túlzott reakciót adó idegeket, valamint azonnal és tartósan enyhíti a túlérzékenység miatt megjelenő tüneteket. A rosacea-ra és couperosa-ra hajlamos bőr esetén az Eucerin® Anti-Redness Bőrpír elleni termékek még tovább csökkentik az irritációt – a zöld pigmenteket tartalmazó Anti-Redness Bőrpír elleni színezett nappali arcápoló FF25 termék pedig észrevehetetlenné teszi a kipirosodást. Továbbá ezek a termékek optimális ápolást biztosítanak és nem tartalmaznak a bőr számára stressztényezőként ható összetevőket, például illatanyagokat, tartósítószert, paraffinokat és alkoholt.
A megfelelő tisztító kozmetikumok kiválasztása legalább olyan fontos, mint a megfelelő bőrápoló termékeké: az Eucerin® UltraSensitive arctisztító tej az arcbőr kiszárítása és irritálása nélkül távolítja el a sminket és a környezetben megtalálható olyan anyagokat, mint a szálló por.

Mindennapos védelem

Egy dolgot mindenképpen ki kell hangsúlyozni a túlérzékeny bőrrel kapcsolatosan: a „hiperszenzitivitás” nem egy megváltoztathatatlan bőrtípus, hanem sokkal inkább a bőrnek egy olyan állapota, amit befolyásolhatunk. Még a legegészségesebb bőr is szenved a hidegtől, a szélsőséges kiszáradástól és az UV sugárzástól. „A túlérzékeny bőrnek nem kell tehernek lennie. Csak speciális, a problémát megelőző bőrápolásra van szüksége” – magyarázza Dr. Susan Taylor. Az a lényeg, hogy hozzuk ismét egyensúlyba az érzékeny bőrt amilyen gyorsan és gyengéden csak lehet. Az új Eucerin® bőrápoló termékek SymSitive-et tartalmaznak, egy olyan aktív összetevőt, amely hatékonyan szabályozza az érzékenység kialakulását közvetlenül a hiperreaktivitás forrásánál, és ezáltal azonnal enyhíti a feszülő és viszkető érzést. Ráadásul a hiperérzékeny bőrre ajánlott Eucerin® termékek rendszeres használata ellenállóbbá teszi a bőrt a külső és belső stresszhatásokkal szemben. Ezzel az aktív ápolással, és az olyan fontos szabályok betartásával, mint a szélsőséges szél, meleg, hideg és napsugárzás elkerülésével, az érzékeny bőr visszatér természetes egyensúlyi állapotába, és a bőr természetes védelmi funkciója megerősödik. Ennek révén jobban meg tud majd küzdeni a bőrünket érő megpróbáltatásokkal, amelyek modern életünk következményei.

Forrás: Eucerin


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X