Főoldal > SZÉPSÉG > A legjobb szépségmegőrzési praktikák Kínától Indiáig

A legjobb szépségmegőrzési praktikák Kínától Indiáig

0

Írta:

Melyek azok a növényekben található anyagok, amelyek természetes módon őrzik meg a szépségünket? Melyek azok az ételek, amelyek leginkább oldják stresszt, és biztosítják a egészségünket? És melyek a szépségipar legújabb tudományos fejlesztései?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a „Rachel Hunter szépségtúrája” műsor a Fine Living tévécsatornán.

Rachel, a 45 éves szupermodell, aki szinte az összes élvonalbeli magazin címlapján szerepelt már, ezúttal kilépett a kifutók világából és egy sajátos – és őszintén szólva irigylendő – útra vállalkozott: 12 országot látogat végig, hogy felfedje a szépség, a fiatalság és az egészség megőrzésének titkát.

A szépségmegőrzés természetes módjai

A műsorvezető Franciaországban egy „szőlőkúrán” vesz részt: szőlőfürdő, szőlőmag-olaj masszás, de ami a legfontosabb: felfedezi a rezveratrolt. Ez többek közt a vörös borban is megtalálható – nem csoda, hogy a franciák előszeretettel fogyasztják. A rezveratrol egy öregedésgátló, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő molekula: ahogy bőr megőrzi általa éveken keresztül a tartósságát, úgy idézi elől az nálunk is a sejtek regenerálódását.

Az argánolaj legtöbbünk számára nem ismeretlen, de Rachel első kézből szerzi be: ellátogat egy marokkói argánfa-ligetbe, ahol épp kecskék eszik az argándiót. Kiderül, abból a dióból készített olaj a legjobb, ami egyszer már „átment” kecskén. A modell ellátogat a helyi „gyárba”, ahol több tucat nő kézzel töri a diót: egy ember 12 órás munkája 1 liter argánolajat eredményez. De ha kész van, csodákra képes: szépíti a bőrt, a hajat – nem csak pakolásként, hanem akkor is, ha például salátákhoz öntetként fogyasztjuk. Hasonló a helyzet a rózsaolajjal: fantasztikus bőrápoló hatása van, de 4000 kiló rózsasziromból lesz csak legalább 1 liter olaj.

Indiában a meditáció és a jóga az élet elengedhetetlen része – ugyanúgy mint a kurkuma is. A műsorvezető egy kis faluban kurkumából és csicseriborsólisztből készült arcpakolást kap, amitől bőre rendkívül selymes és rugalmas lesz (és kis időre elégé sárga is).

Az egészség megőrzése

Dél- Koreában a legtöbben a plasztikai műtét választják, hogy megszépüljenek – de az egészségük megőrzéshez ennél sokkal természetesebb módokkal élnek. Szinte minden piacon található szárított varangy vagy százlábú, amelyet vagy megőrölnek és porként fogyasztják, vagy teaformájában megisszák. Az ízük rémes (nyugati ember számára), de kiváló stresszoldó és fájdalomcsillapító hatásuk van.

Dubaiban nincs sok választék, amit a hétköznapi ember ehet-ihat, de kiderül: a tevetej – amely semmilyen allergiát nem okoz, laktózérzékenyek is ihatják –, a tevehús és a datolya tulajdonképpen biztosít mindent, ami szükséges az egészséges élethez.

Ikariára, egy kis görög szigetre Rachel azért utazik, hogy megtudja, mi a titka annak, hogy itt az emberek 30 %-a simán és egészségesen éri meg a 90 évet. A 103 éves Gregori szerint ez részben annak köszönhető, hogy szinte csak maguk termelte termékeket fogyasztanak, kevés húst esznek, olívaolajat használnak, és rengeteg energiát merítenek a családdal, barátokkal töltött időből.

A legújabb tudományos fejlesztések

Ausztráliában járva egy vadonatúj eljárást ismer meg a műsorvezető: egy speciális DNS-tesztet, ami megmutatja, hogy a kor előrehaladtával bőrünk mely kockázatoknak van leginkább kitéve. A százalékokban megadott eredményekből kiderül, hogy mekkora az esélyünk, hogy melanoma vagy bőrhiba alakuljon ki nálunk. Illetve hogy ha az átlagnál lassabban bontja a szervezetünk a cukrot, akkor hajlamosabbak vagyunk a korai ráncosodásra.

Az USA-ban Rachel egy nemrég kifejlesztette fogyókúrás módszert próbál ki. A lényege, hogy egyél, amit akarsz, de háromhavonta tarts egy különleges diétát: egy cég a kutatás alapján előállított egy öt napos csomagot. Levesek, energiaszeletek, kekszek, teák, de csupa hasznos összetevőből: kevés kalória, de tápláló, ugyanakkor – és ebben áll a hosszútávú hatása – olyan anyagokat visz a szervezetbe, amelyek megakadályozza a későbbi zsírlerakódást, kiegyensúlyozzák a vérnyomás, és serkentik az agyat. Rachel öt nap alatt közel négy kilót fogyott, és bár az elős két napban fejfájás és szédülés gyötörte, azt állítja, megérte.

Mire a modell mind a 12 országot végiglátogatja, rájön, hogy számos dolgot át kell értékelni az életében. A műsor nekünk is segíthet abban, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat a szépségünk és egészségünk megőrzéséhez, hogy új tippeket kapjunk – miközben fantasztikus tájakat, szokásokat, embereket ismerhetünk meg.

„Rachel Hunter szépségtúrája” vasárnaponként 21:00-kor a Fine Living tévécsatornán látható.

 

Egy tipp Rachel Huntertől a dél-amerikai utazásán tapasztaltakból:

VÖRÖS SZŐLŐ

Ha egy átmulatott éjszaka vagy egy hosszú hét után a bőrünket fakónak és élettelennek érezzük, ezzel nyomban felfrissíthetjük.

Egy maroknyi vörös szőlőt nyomkodjunk össze, és keverjünk hozzá pár evőkanál fehér lisztet! Vigyük fel az arcunkra, 10-15 percig hagyjuk rajta, majd langyos vízzel mossuk le!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X