Főoldal > SZÉPSÉG > Szépülj kajszibarackkal!

Szépülj kajszibarackkal!

bőrápolásgyümölcsszépségszépségápolás
0

Írta:

Az őszibarackhoz képest talán nem annyira népszerű hazánkban ez a napérlelte felén pirosba hajló, narancssárga héjú, selymes pelyhektől bársonyos tapintású, finom aromájú gyümölcs. Pedig, aki a hosszú életre vágyik, annak nem hiányozhat konyhájából ez a finomság, mely jótékony élettani hatásai mellett nem véletlenül vált a szépségipar egyik kedvelt alapanyagává.

 

Az élet elixírje

Él egy kis népcsoport India és Kína között a Himalája hegyeiben, akiknek tagjai arról híresek, hogy szép kort élnek meg mindenféle orvosi ellátás nélkül, jó egészségben. A hunzákat elkerülik az olyan civilizációs ártalmak, mint a szívbetegségek, a vérnyomás problémák vagy a daganatos megbetegedések. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak pedig még 90 éves korukban is nemzőképesek. Ráadásul a hunza nők bőre feltűnően sima és fiatalos marad idősebb korukban is!

Ez persze felkeltette a kutatók kíváncsiságát is, akik úgy tűnik, rájöttek a népcsoport titkára, mely nem más, mint a sárgabarack fogyasztása. A hunzák ugyanis gyakorlatilag barackon élnek: eszik frissen, szárítva, fogyasztják magját és az abból készített olajat is változatos módon használják fel.  

Épp ezért kitűnő hír, hogy nem kell ahhoz elzarándokolnod a Himalájába, hogy részesedj a sárgabarack csodájában! Hazánkban is több helyen fellelhető ez a sötét narancssárga, rostos húsú, zamatos termés, igaz, hogy csak nyáron, de akkor több fajtájából, a Korai pirostól a Ceglédi bíbor és piroskáig, a Gönci magyaron át a Pannóniáig válogathatsz kedvedre.

Mivel pedig nem csak frissen isteni, hanem aszalva, lekvár, befőtt, ivólé, nektár vagy épp pálinka formájában is, így csak be kell spájzolnod, hogy egész évben élvezhesd csodás ízét. S mivel minden része hasznosítható, a magját se dobd ki: szárítsd meg, majd daráld le a mag belét, szárított pora ugyanis univerzális gyógyszernek számít.

Miért jó?

A sárgabarack gyümölcsének legnagyobb része víz, mintegy 85%, szénhidráttartalma 8,5 % körüli, kevés 1%-nyi fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal. Ugyanakkor igen magas az A- és C-vitamin-tartalma (10 mg), mely segít késleltetni az időskori látásromlást, erős rákellenes hatású és kedvezően hat a zsíranyagcserére, de védi az ereket, és még a máj méregtelenítő hatását is fokozza. Ha egy nap például megeszel két-három szem sárgabarackot, azzal fedezed a napi A-vitamin igényed. Ezen felül kiváló niacin- és folsav-forrás, valamint értékes sok sárga béta-karotinja miatt is. (Ugyanannyi aszalt sárgabarack arányaiban több kalóriát és ásványi anyagot tartalmaz, fogyasztása enyhén hashajtóhatású!) A niacin tartalma az idegeknek tesz jót, míg a pantoténsav tartalma a zsírok lebontását segíti elő. A sárgabarackban lévő anyagok védik sejtjeinket a szabad gyökök támadásától, erősítik a nyálkahártyát, és serkentik az új sejtek képződését. Azért is tartják valódi öregedésgátló csodaszernek, mert nem csak belsőleg, de külsőleg alkalmazva is kifejti jótékony hatását.

sargabarack2.jpg ()

Bőrápolás természetes módon

Vétek lenne kihasználatlanul hagyni bőr-, haj- és körömápoló tulajdonságait! Magjának zsírsavakban gazdag olaja természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket, kéntartalma pedig simává és fiatalossá teszi a bőrt. Ha héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrödre kened, segíted annak regenerációját.

Víz- és zsírhiányos bőrre való pakolás – sárgabarackból
Hámozz meg 2 db érett sárgabarackot. (Ha fél percre forró vízbe dobod, a héj könnyedén lehúzható.) Törd össze villával és tégy hozzá egy evőkanál joghurtot, tejfölt vagy tejszínt. (Fontos a jó minőség.) Ha túl lágyra sikerült a pakolás, tegyél bele egy kiskanál búzakorpát, de csak annyit, hogy kenhető legyen. Majd kend fel a letisztított arcodra, nyakadra, dekoltázsodra és egy kicsit masszírozd be. Feküdj így 15 percig, hagyd, hogy a bőröd regenerálódjon. Végül langyos vízzel mosd le a pakolást, és ha szükséges, simítsd át a bőröd egy kis hidratáló krémmel. Hetente 1-2x érdemes ismételni.

Sárgabarackrém
Mivel kiváló ránctalanító hatású, így gátolja a bőröregedését. Ha nagyon száraz a bőröd, készítsd rá sárgabarackkrémet: hidratálja, táplálja és feszesebbé teszi a bőröd. (Éjszakai krémként is használható.)
Hozzávalók:
– 2 nagyon érett sárgabarack
– 6 evőkanál édes mandulaolaj
– 50 g lanolin (tisztított gyapjúviasz, bioboltokban vagy az interneten kapható)
– 10 g tejpor
– ½ liter rózsavíz (bioboltokban kapható)
Elkészítése: Olvaszd meg a mandulaolajat és a lanolint meleg vízfürdőben, majd keverd össze a külön felmelegített rózsavízzel és a tejporral. A sárgabarackból távolítsd el a magot, pucold le a héját és nyomd össze, majd keverd hozzá a krémhez.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X