Főoldal > SZÉPSÉG > 4 ok, amiért korán őszülhet a hajad

4 ok, amiért korán őszülhet a hajad

hajhajhagymaősz hajőszüléspigmentszépség
0

Írta:

Korán őszül a hajad? Sajnos van pár olyan tényező, amelyek elősegítik a hajszálak elöregedését – ezek ellen pedig nem tehetsz semmit.

Az ősz hajszálak a hajpigmentek elöregedése miatt jönnek létre: az idő múlásával egyre kevesebb színezősejt termelődik a fejbőrben, a haj pedig önmagától megfakul – ezt pedig a genetika csak még jobban befolyásolja.

A kutatások szerint az emberek 50%-a megőszül 50 éves korára, azonban vannak olyanok is, akik már a húszas és harmincas éveikben megtapasztalják a korai őszülést. Íme, néhány ok, amiért a kelleténél hamarabb megőszülhetsz!

Genetika

Anyukád vagy apukád is fiatalon őszült meg? Sajnos nagy rá az esély, hogy neked is hamarabb lesznek ősz hajszálaid, mint a nagy átlagnak! Ahhoz, hogy ezt elkerüld, ajánlott hajerősítő szépségvitaminokat szedned, valamit érdemes korán elkezdened a hajfestést is: mire teljesen megőszülne a hajad, már teljesen megszokod az új, természetesnek tűnő hajszínedet!

B-vitamin hiány

Száraz a bőröd, töredeznek a körmeid és a hajad fénye sem a régi már? Érdemes elkezdened rendszeresen szedni a B12– és a B6-vitaminokat tartalmazó tablettacsomagokat, amelyek még idejében megerősíthetik a hajhagymáidat!

61032300 - beautiful young fashion woman with long blonde hair and black furry design jacket. studio photography. gray backround.

Dohányzás

Kutatások sokasága bizonyította már be, hogy a láncdohányosok hamarabb megöregszenek, mint azok, akik nem cigarettáznak – ez pedig a külsejükön is meglátszik. A cigarettafüst közvetlenül rászáll a fejbőrre, hajhagymák és a hajpigmentek pedig nem tudnak elegendő oxigénhez jutni, ami a korai elöregedéshez és őszüléshez vezethet.

Stressz

Állandóan idegeskedsz? Igaz a mondás, hogy a stresszbe bele lehet őszülni! Mivel a stressz megemeli a kortizol hormon szintjét, kevesebb oxigén jut be a bőr alá, ami megnehezíti a hajhagymák celláinak működését és a haj önálló pigmentálódását.

Sajnos az őszhajszálakat már nem tudod az eredeti színükre visszavarázsolni, de hála a modern szépségtudománynak, már olyan hajszínező termékek is léteznek, amelyek teljesen természetes látványt nyújtanak.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X