Főoldal > SZÉPSÉG > Mit tehetünk a felnőttkori pattanások ellen?

Mit tehetünk a felnőttkori pattanások ellen?

arcfelnőttkori pattanásokhormonokkezeléskozmetikumokpattanásszépségtippek
0

Írta:

A pattanások nem kímélik a tinédzsereket, de sokan felnőttként sem szabadulnak meg tőlük. Ma már számos pattanástalanító készítmény, kozmetikai kezelés áll rendelkezdésre, és egyre többen keresik fel ezzel a problémával a kozmetikusokat, bőrgyógyászokat. Mayer Petra, a Budai New Beauty Orvos-esztétikai Központ kozmetikusa otthonosan mozog a témában, segítségül saját tapasztalatait és szakmai tudását összegzi.

Mi a pattanás, és a mi a faggyúmirigy?

A pattanás valójában a szőrtüszők és a faggyúmirigyek gyulladásos betegsége. A faggyúmirigyek az irhában elhelyezkedő zsírtermelő mirigyek, kivezető csövük a szőrtüszőkbe torkollik. A faggyútermelés a mirigysejtek teljes feloldódásával, egy nagy zsírcseppé alakulásával zajlik. A faggyú hosszú szénláncú szabad zsírsavakból, és ezeket tartalmazó zsírokból, viaszokból áll. Fontos szerepet játszik a bőr és a szőr zsírköpenyének kialakításában.

A faggyúmirigyek a tenyér és a talp kivételével az egész testen előfordulnak, legsűrűbben az arcon, valamit a mellkas és a hát felső részén (ún. szeborreás területek). A faggyú termelődését fokozzák az androgén hormonok (pubertás), a fűszeres, nehéz ételek, állati fehérjék, a zsíros ételek (csokoládé), a környezetszennyezés, valamit a lelkiállapot (stressz). A fokozott faggyútermelés hajlamosít a pattanások (akné) kialakulására.

„Körülbelül a nemi érésem idején, 13 évesen kezdődtek a bőrömön az aknés elváltozások. Azokban az időkben más választás nem is volt, bőrgyógyász vagy nőgyógyász és fogamzásgátlás, és persze a kozmetikusok kínzó nyomkodásai. A magyarázat annyi volt, hogy öröklött és, hogy ez most normális. Elárulom, hogy mi segített valójában bőven a 30 éves korom felé haladva. A legfontosabb a tudományos magyarázatok mellett: önmagam megfigyelése – ok és okozat keresése” – mondja a szakember.

Mitől is vannak ezek a pattanások az arcon?

Az első helyen mindenképpen a hormonok működése áll a háttérben, a másodikon pedig a helytelen kozmetikumok használata.

HORMONOK

Ami a menstruáció alatt történik

Alapvetően a felnőttkori pattanások kialakulásának hátterében a hormonok állnak. Nőknél ismerős, amikor a menstruáció előtt előjön egy – két pattanás, majd ezt követően ezek szépen elmúlnak. Ennek oka, a menstruációs ciklus elején termelődő ösztrogén, második felében termelődő progeszteron hormon drasztikus csökkenése a menstruáció előtt – melynek következtében a szervezet állandó tesztoszteron szintje így magasabb értéket ad. A progeszteron hormonnak így is faggyútermelődést serkentő hatása van. Azt gondolom így a nők nagy része már értheti, miért nem számíthatnak alapvetően mindig kiegyensúlyozott bőrre, a ciklusuk alatt.

Stressz-hatás

A mai felgyorsult világban mindig ezt halljuk, ne stresszelj! Számos kimutatás létezik arra, hogy miért káros az emberi szervezetre a túlzott aggodalom. A stressz fokozza a kortizol és androgén hormonok termelődését – mely hatással van a faggyúmirigy működésére.

Táplálkozás

A táplálkozás által kiváltott kellemetlenségek nagyon egyéniek. Sokak bírják a tejtermékeket, mások kipattognak tőle, valójában arról van szó, hogy minden étel nagy mennyiségű fogyasztása okozhat problémát. Visszatérve a tejre: a benne lévő inzulinszerű növekedési faktor fokozhatja a faggyútermelést. A másik tényező a magas glikémiás indexű élelmiszerek (cukor, fehér kenyér, fehér rizs) amely a vérben emelkedett inzulin szintet okoznak. Ez pedig növeli a szervezetben előbb említett növekedési faktort valamint az androgén szintjét.

Amikor valóban hormonális rendellenesség van a háttérben és orvosi kivizsgálás szükséges: rendszertelen vagy teljesen kimaradó menstruáció, fokozott szőrösödés (bajusz, has stb. – férfiakra jellemző helyeken) esetén.

TIPPEK:

  • csökkentsd a stresszt – kiváló technikák léteznek erre!
  • finomított ételek helyet minőségi tápanyagok bevitelére törekedj!
  • pihenj – az alvás ideje alatt regenerálódik a szervezet, így a bőr is!

60242633 - woman's health. closeup portrait of beautiful smiling woman with fresh face, soft skin having fun lying on white bed. healthy happy girl with natural makeup relaxing indoors. beauty, skin care concept

KOZMETIKUMOK

A kozmetika piacán számos termék áll rendelkezésre a bőrápolást illetően, mégis nagyon kevés a hatékony kozmetikum. Mit értünk hatékony bőrápoláson? Amikor az arcápolási termék a bőr elhalt hámrétege alá is be tud hatolni és ott fejteni ki a hatását ahol eredményt is lehet elérni.

Vannak fekete mumusok, olyan hatóanyagok – amik a gyulladásra pattanásra hajlamos bőr állapotát fokozzák! Pl.: Parrafinum liquidum. Ha példuál kőpúdert használsz ezzel az összetevővel, az gyulladásra hajlamos bőröd biztosan teljesen begyullad! Ezért az alapozók használatánál fontos, hogy ez az összetevő ne legyen benne!

TIPPEK:

Az otthoni ápolás 80%-ban meghatározza bőröd állapotát, ezért fontos, hogy olyan szakemberhez fordulj, aki bőrápolás területén sok tapasztalattal rendelkezik és tud neked segíteni személyre szabott krémek kiválasztásában.

Külsőleg, valóban hatásos megoldások, a pattanások súlyosságának mértékében az alábbi módszerek bizonyultak a legjobbnak: Gyulladásokra jó megoldás a fény, azaz jól beválhat a LED-maszkos kezelés. A gyulladások kezelése, faggyúmirigy szabályozása, tág pórusok kezelése, felszíni bőrkép megújítása elérhető savas hámlasztással. A pattanások miatti hegek pedig szépen eltűntethetők frakcionált lézerrel.

A szakemberi szerint a pattanásos bőrnél a legfontosabb, főleg, ha gyulladásban van, hogy minél hamarabb elkezdjük a gyulladásokat csökkenteni. Ezek nem kell, hogy fájdalommal járjanak, csupán a megfelelő hatóanyagú terméket kell használni az otthoni arcápolásban. Amint ez megtörténik, lehet dolgozni a bőrrel tovább. Minden ember egyedi arcú és egyedi története van, ezért mindig a személyre szabott megoldások a legjobb.

Forrás: New Beauty, purecom


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X