Főoldal > SZÉPSÉG > Ezeket edd, hogy szép legyél

Ezeket edd, hogy szép legyél

egészségételekszép arcszép bőr
0

Írta:

Kedvenc krémed használata mellett étkezéssel is sokat tehetsz bőröd szépségéért – ehhez az alábbi tápanyagokra van mindenképp szükséged.

Mandi Nyambi amerikai szépségszakértő új, Fresh Face című könyvében felsorolja a gyönyörű bőrhöz nélkülözhetetlen tápanyagokat. Ő 11-et említ – mi ebben a cikkünkben ezek közül az első hatról ejtünk szót bővebben.

1. A-vitamin

Az A-vitaminról sokan tudjuk, hogy látásunk és immunrendszerünk szempontjából is nagyon fontos a pótlása, de az talán kicsit kevésbé köztudott, mennyire lényeges szerepe van például bőrünk önjavító mechanizmusainak stimulálásában is.

Milyen ételekkel pótolhatod? Halakkal, tojással, marhahússal, tejtermékekkel, spenóttal, édesburgonyával és persze a már jól ismert répával.

2. B12-vitamin

A sejtek anyagcsere-folyamataiban résztvevő B12-vitamin segíti többek közt a bőr rugalmasságának megőrzését is.

Milyen ételekkel pótolhatod? Húsok, szárnyasok, tojás, tejtermékek, kagylók és rákfélék fogyasztásával.

3. C-vitamin

Igazi szupervitamin, mindannyian jól ismerjük, így különösebben már nem is kell bemutatnunk. Egész testünkre nézve számos pozitív hatást fejt ki, és ezek közül jó néhányat szó szerint a saját bőrünkön is érezhetünk. A C-vitamin egyik áldásos tulajdonsága ugyanis, hogy segíti a szervezetben a kollagén termelődését, ami késleltetheti a ráncok, szarkalábak megjelenését.

Milyen ételekkel pótolhatod? Gyümölcsökkel – különösen narancs, eper, áfonya fogyasztásával -, valamint spenóttal, paradicsommal, kaliforniai paprikával és kelbimbóval.

4. D-vitamin

A D-vitamin többek közt a gyulladások elleni harcban is segít. Hiányában izom- és csontfájdalom léphet fel, valamint pattanások, aknék alakulhatnak ki.

Milyen ételekkel pótolhatod? Hogy elkerüld a bőrhibákat, fogyassz gabonaféléket, narancslét, tejtermékeket, illetve ne feledd, hogy a napfény is jót tesz a bőrödnek – persze mértékkel.

5. E-vitamin

Szemünk és bőrünk egyik fő egészségvédője, tuti antioxidáns, és segíthet megelőzni a hegképződést is. Nem hiába tartalmaz annyi kence E-vitamint.

Milyen ételekkel pótolhatod? Szerepeljen a bevásárlólistádon mandula, napraforgómag, növényi olajok, avokádó, lazac vagy pisztráng, ha magas E-vitamin tartalmú ételeket szeretnél beszerezni.

6. K-vitamin

A K-vitamin szerepe kevésbé ismert a szépségápolásban, holott nagyon fontos szerepet játszik például a sebgyógyulási folyamatokban. Emiatt segíthet csökkenteni a hegesedést, és nem mellesleg a sötét karikák, na meg a vékony vénák is jóval kisebb esztétikai problémát okozhatnak ennek a vitaminnak köszönhetően.

Milyen ételekkel pótolhatod? Kelkáposztával, májjal, tejtermékekkel, gyümölcsökkel (az áfonya például jó választás).

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X