Főoldal > SZÉPSÉG > A stressztől tényleg meg lehet őszülni?

A stressztől tényleg meg lehet őszülni?

ősz hajőszülésstressz
0

Írta:

A legújabb, a Nature folyóiratban publikált kutatás szerint a stressz bizony kulcsszerepet játszhat abban, hogy a hajad színe milyen gyorsan hajlik szürkébe, majd fehérbe.

Milyen biológiai folyamat lehet az oka?

A kutatók már régebben is sejtették, hogy lehet kapcsolat a két dolog között, de a Harvard Egyetem most egy mélyebb vizsgálatot is végzett a témában. A kortizol stresszhormon hatásmechanizmusát kutatták, mely az „üss vagy fuss” reakcióért is felelős stresszes helyzetben. A kortizol nagyon fontos hormon, de hosszú távú jelenléte a szervezetben negatív következményekkel járhat.

A szimpatikus idegrendszer a felelős azért, hogy a szervezet ezt a választ kiváltsa – ennek idegsejtjei testszerte jelen vannak, minden egyes szőrtüszőnél is. A stressz hatására felszabaduló vegyi anyagok, különösen a norepinefrin, a pigmenteket – a haj és a szőr színét adó festékanyag – előállító őssejtek idő előtti aktiválódását idézik elő, így a haj színtartalma hamarabb kimerülhet, és ősszé válhat.

Ya-Chieh Hsu professzor, a kutatás vezetője szerint minden képzeletüket felülmúlta,  hogy a stressz hatására az egyes pigmentet előállító őssejtek akár néhány nap alatt elvesztek, így ezek nem tudtak már pigmentet termelni.

A stressz nem az egyetlen ok

Az őszülésért azonban nem csak a stressz felelős, az öregedéssel ugyanis eleve veszteséget szenvednek a pigmentsejtek, amit nem lehet helyre állítani. Nagyrészt a genetikai tényezők határozzák meg, kinél mikor indul el az őszülés folyamata, de ez nem jelenti azt, hogy a környezeti tényezők, mint a stressz, ne játszanának ebben szerepet.

A stressz mellett a korai őszüléssel összefüggésbe hozható a dohányzás, a B12-vitamin hiánya, a réz- és a vashiány, illetve az oxidatív stressz is, melyet a szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlyának hiánya okoz.

A korai őszülés ellen érdemes omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani, mint a dió vagy a zsíros halak, kerülni az UV-fénynek való kitettséget, és pótolni a B6- és B12-vitaminokat.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az új vizsgálat egyelőre csak egerekkel végzett tanulmány, és még szükség van emberri vizsgálatokra is.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X