Főoldal > SZÉPSÉG > Leggyakoribb tévhitek a pattanásokról

Leggyakoribb tévhitek a pattanásokról

aknebőrpattanásszépségápolás
0

Írta:

Az vagy, amit megeszel.

A táplálkozás lényegében a bőr zsírosodására lehet hatással, ami pedig közvetve szerepet játszhat a pattanások megjelenésében is. A zsíros bőrt a fokozott faggyútermelődés okozza, ennek következtében fénylő, tapintása olajos, síkos. Pattanás, vagy más néven akné akkor keletkezik, ha a faggyúmirigy kivezető nyílása elzáródik, benne a baktérium felszaporodik és elindul a gyulladásos folyamat – magyarázza Peterman Krisztina szépség-terapeuta, kozmetikus. Az elzáródás elsődleges oka a fokozott faggyútermelés, a szarusejtek nem optimális leválása, a nem megfelelő bőrápolás és kozmetikum használata, de a mozgáshiány és hormonzavar is szerepet játszhat.

A zsíros bőr örökletes tulajdonság is lehet, de megelőzésében és kezelésében valóban érdemes bizonyos táplálkozási tanácsokat is követnünk. A túlfűszerezett, sós és zsíros ételek fokozhatják a faggyútermelést, épp úgy, mint az olajos magvak, a csokoládé és a kakaó fogyasztása. A tavaszi időszakban elterjedt méregtelenítés és egyéb diéták következményeként is több pattanás jelentkezhet, mivel a tisztulási folyamat nyomai a bőrön is meglátszanak. Érdemes ezért a kettőt összekötni, a böjtkúrák mellett a tavaszi arctisztítást is elvégeztetni.

Nyugalom, és a pattanás elkerül?

A stressz valóban hatással van az immun- és a hormonrendszer működésére is, ilyen módon pedig – közvetve szerepet játszhat a bőr állapotának megváltozásában. Stresszes időszakban a szokásink is eltérőek lehetnek. Valaki a haját, körmét, arcát babrálja idegességében. Mivel a használati tárgyaink soha nem lehetnek sterilek, így a telefon és billentyűzet után az arcon cirkáló koszos kéz érintése nyomot hagy a bőrön. Kozmetikai kezelések alkalmával jól látható, azt is meg lehet mondani a bőr állapotából, hogy jobb, vagy balkezes-e az illető – számol be tapasztalatairól Peterman Krisztina.

Ezen kívül van, aki nassolással gyűri le a feszültséget, a bőr zsírosodását fokozó csokoládé pedig klasszikus „boldogság-forrás” az ilyen helyzetekben. Stresszes időszakban nem fordítunk kellő figyelmet az esti arcápolásra, a napközben hordott smink és egyéb szennyeződések maradványai pedig eltömítik a pórusokat, ami pattanások kialakulásához vezethet. Kevesebbet, rosszabbul is alszunk, ami szintén nyomot hagy az arcunkon.

Problémás bőrre nem kell smink

A szép bőr sokak vágya, melynek elérésében valóban nagy segítséget nyújthatnak a megfelelő kozmetikumok. A készítmények helytelen használata azonban csak további problémákhoz – eltömődött pórusok, pattanások megjelenése vezethet. Mind a bőrápolás, mind a sminktermékek terén hatalmas a választék napjainkban, ami egy felől jó, másrészt jelentősen megnehezíti a választást. Az elterjedt termékek mellett léteznek kevésbé ismert, gyógyszertárakból beszerezhető, hatékony készítmények is. A szakember biztos, hogy minden esetben a bőrtípusunknak és problémánknak megfelelő készítményt fogja javasolni és tanácsokat ad használatukkal kapcsolatban is, így a problémás bőrűeknek sem kell lemondaniuk a smink használatáról.

A nap szárít, a naptej pattanást okoz

Sokan napoznak naptej nélkül nyáron azért, hogy így bőrük szebb legyen. A napfény szárító, antibakteriális hatása jól ismert, rövidtávon, a felületi pattanások esetében valóban élvezhetjük is áldásos hatását. Hosszú távon azonban így nemcsak a bőr korai öregedésével, de a bőrrák kockázatával is számolnunk kell. A naptejek köztött is létezik az arcbőr védelmére kifejlesztett változat, azon belül is találunk problémás bőrre való terméket, amit bátran alkalmazhatunk strandolás során, így a pattanások megjelenésétől sem kell tartanunk. Egyéb, szabadban töltött idő alatt, például egy városi séta során egy könnyű, UV-szűrővel ellátott, bőrtípusunknak megfelelő nappali krémmel biztosíthatjuk leginkább a bőr védelmét.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X