Főoldal > SZÉPSÉG > Zsíros bőr? Így ápold nyáron!

Zsíros bőr? Így ápold nyáron!

bőrápoláskozmetikuszsíros bőr
0

Írta:

A zsíros bőr gyakran együtt jár tágabb pórusokkal is, ugyanakkor talán kevésbé ráncosodik. Peterman Krisztinának, a Dermatica kozmetikus mesterének, gyógykozmetikusának tanácsait követve pedig a zsíros bőr nyáron is jól karbantartható, a problémái kezelhetők.

A lényeg az egyensúly

     A zsíros bőr ápolásának kulcsa, hogy megtaláljuk az egyensúlyt: nem szabad, hogy túl zsíros legyen, ugyanakkor a megfelelő természetes bőrbarriert, lipidköpenyt is fenn kell tartani. Természetesen érdemes azt is kideríteni, miért vált zsírossá, olajossá a felület, esetleg genetikailag ilyen, a hormonváltozások eredményezték ezt a hatást, esetleg a stressz vagy helytelen étrend áll a háttérben. Ha – akár góckutatás segítségével – megvan a forrás, ami nem minden esetben könnyen beazonosítható, annak kezelésével is foglalkozni kell a probléma megoldásához. Mindesetre a páciensek maguk is sokat tehetnek a zsíros bőr ápolásáért, bizonyos esetekben pedig szükséges szakember bevonása is – hangsúlyozza a kozmetikus.

A kozmetikus legjobb tanácsai

1.     Minden reggel, este és mozgás után is mossunk arcot! A mosás viszont ne jelentsen dörzsölést, különösen ne túl gyakori radírozást, ami irritálhatja a bőrt és ront a megjelenésén.

2.      Válasszunk „oil-free” vagy „noncomedogenic” megjelölésű bőrápoló és sminktermékeket! Ezek a készítmények nem fogják eltömíteni a pórusokat és kisebb eséllyel okoznak aknét. Keressük a vizes bázisú készítményeket.

3.     Használjunk gyengéd, finom arclemosót! Sok zsíros bőrű ember azt hiszi, minél erősebb, durvább arclemosót használ, annál jobban ki tudja szárítani a bőrét. Ezzel szemben az erősebb termékek irritálják a bőrt és fokozott faggyútermelésre késztetik. Ugyanez igaz az olajos és alkoholos bázisú tisztítószerekre is.

4.     Hidratáljunk minden nap! Gyakori félreértés, hogy a zsíros bőr nem igényel hidratálást, holott ez nem igaz. A vízhiányosság ugyanis nem egy bőrtípus, hanem a bőr állapota, amely minden bőrtípusnál (zsíros, száraz, normál) előfordulhat.

5.     Fontos a napvédő termékek használata, de ahhoz, hogy megelőzhető legyen a pattanások kialakulása, érdemes elkerülni az illatosított készítményeket és cink-oxid vagy titanium dioxid tartalmú terméket választani.

6.     Soha feküdjünk le anélkül, hogy lemosnánk a sminket.

7.     Próbáljuk ki a mattító (blotting) papírt! Ezeket a papírocskákat gyengéden az arc zsíros területeire kell nyomni, így néhány másodperc alatt felszívja a felesleges zsírréteget. Fontos, hogy ne dörzsölgessük végig az arcot, mert így csak szétkenjük a felszívott olajos filmréteget.

8.     Ne nyúlkáljunk az arcunkhoz! A babrálással csak még több piszkot, faggyút, baktériumot juttatunk a kezünkről az arcunkra. Ha lemosásról, ápolásról van szó, mindenképpen mossunk kezet előtte.

Professzionálisan is lehet segíteni

– A napfény jót tehet a zsíros bőrnek, de sokszor ennél komolyabb segítségre van szükség. Kitágult pórusokaknés hegek, fokozott faggyútermelés esetében a speciális kozmetikai kezelések hozhatnak jó eredményt. Ilyenkor természetesen nem egy kezeléstől kell „csodát várni”, érdemes kúrában gondolkozni az eredményekhez – ismerteti Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa. – Első lépés a már kialakult gyulladások, pattanások kezeléséhez a bőr tisztítása, a mitesszerek eltávolítása. Ha ez megtörtént, választhatunk az egyes célzott kezelések közül. Nagyon jól beválhat az ózonkezelés, amely baktériumölő és mély fertőtlenítő hatása miatt kiválóan alkalmas a pattanásos bőr, tág pórusú arcbőr, seborrhoeás bőr kezelésére.

Az aknelámpa is hasznos lehet, hiszen ennek kék és piros színű fénysugarai az UV-fény tartományán kívül esnek, így bőrkárosodás veszélye nélkül, biztonsággal alkalmazhatóak. Az aknelámpának is több változata létezik; vizsgálatok alapján a legjobb hatás eléréséhez fontos, hogy a lámpa működése közben mindkét fénytípus érje az arcot, vagy a kezelni kívánt testrészt. A hatás ugyanis csak így lehet teljes: a piros a gyulladást csökkenti, az új sejtek növekedését serkenti, a kék pedig a baktériumok elpusztításáért felel.

A fényhiányosabb hónapokban pedig a zsíros bőrön is segíthet a mélyhámlasztás, amely természetes úton avatkozik be a bőr és a kötőszövet struktúrájába. Az intenzíven bemasszírozott hatóanyagok hatására az anyagcsere-, és regeneráló folyamatok felgyorsulnak, aktivizálódnak. A vérkeringés javul, és ezáltal az oxigén-, valamint tápanyag ellátás is megsokszorozódik. A 28 napos természetes bőrmegújulási ciklus így sokkal hamarabb, mindössze 3-5 nap alatt megy végbe.

Forrás: Dermatica


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X