Főoldal > szex > 9 dolog, ami megbénítja a férfiak spermáit

9 dolog, ami megbénítja a férfiak spermáit

férfifogamzásmegtermékenyítéspárkapcsolatspermaszerelemszex
0

Írta:

Ha már régóta próbálkoztok, de még mindig nem sikerült teherbe esned, nem jelenti automatikusan azt, hogy a hiba a te készülékedben van. Bár a nők hajlamosak magukat okolni a termékenységi problémák kapcsán, az esetek egyharmadában a férfiakkal van a gond, a másik harmadban a nőkkel, a fennmaradó részben pedig mindkét fél vagy ismeretlen probléma okozza a zűrt.

A férfiak termékenységi problémája a spermák minőségében keresendő. Íme 12 tényező, ami negatívan befolyásolja a kis úszók képességeit.

1. Túlsúly

Bizony, a súlytöbblet is hatással van a spermiumok számára, mozgékonyságára, a méretükre és az alakjukra. Ennek oka, hogy a felesleges zsír ösztrogénné alakítja a tesztoszteront, a túlzott női hormon pedig káros az örökítőanyag növekedésére és jólétére. Tehát a férfiak számára is nagyon fontos az egészséges testsúly megtartása.

2. A herék túlmelegedése

Nem véletlenül lógnak a herék a férfiak testén kívül, mert a megfelelő működésükhöz az kell, hogy kicsit hűvösebbek legyenek, mint a testhőmérséklet. Ha gyereket szeretnétek vállalni, akkor a pasidnak egy ideig érdemes felhagynia a szaunával, a pezsgő- és gőzfürdővel, de az ülésfűtésről is jó lenne lemondani a kocsiban. A laptopot se tartsa inkább az ölében, biztos ami biztos.

3. Láz

Egyes betegségek is okozhatnak átmeneti spermaszám csökkenést. Ha egy férfi lázzal járó betegséggel küzd, néhány hónapon át lehetnek termékenységi problémái. Már egy csupán 2 napig tartó lázas állapot után kb. 72 napra van szükség, hogy az eredeti spermaszámok visszaálljanak.

4. Dohányzás

Számos tanulmány kimutatta, hogy a cigarettázás csökkenti a spermiumok számát, kórosan mozdulatlanná válnak tőle és az alakjuk is abnormális lesz. A marihuána és más tiltott kábítószer használata is egyértelműen hasonló hatással bír.

5. Alkohol

Ha a srác minden nap legurít egy-két italt munka után, ne lepődj meg, ha nem jön össze a baba. Egy tanulmány szerint azok a férfiak, akik 5 vagy több alkoholos italt isznak meg egy átlagos héten, alacsonyabb spermaszámmal és kevesebb normális alakú spermával rendelkeztek, mint azok a férfiak, akik csak egyet ittak egy héten.

45345342 - medically accurate illustration of human sperms

6. Koffein

Nem, nem kell mondani a napindító kávéról, de meg kell állni 1-2 adag koffeintartalmú italnál. Ebbe beletartozik a tea, a kóla és az energiaitalok is. Egy dán tanulmány szerint ugyanis túlzott koffeinfogyasztás esetén kissé csökken a spermiumok koncentrációja és a számuk is.

7. Stressz

Az örök mumus, a stressz is csökkenti a spermiumok koncentrációját és növeli az abnormális spermák számát. Ez nem csak a mentális stressznek köszönhető. Elég egy felkészülés a maratonra, amely szélsőségeket követel a testtől, máris megemelkedik a stressz szint. Bár fontos a rendszeres testmozgás, de lényeges az is, hogy jusson idő pihenésre és alvásra is.

8. Vegetálás

Ha a párod naphosszat bámulja a tévét, nagy bajba kerülhettek. Egy tanulmány szerint azoknak a férfiaknak, akik több mint heti 20 órát tévéztek, 44%-kal alacsonyabb volt a spermaszámuk azon társaiknál, akik szinte nem is néztek tévét. De valójában nem is a tévé a lényeg ebben a történetben, hanem az inaktivitás. Ideje felkelni a kanapéról és mozogni!

9. Mobil a zsebben

Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a mobiltelefon sugárzása csökkenti a spermiumok számát, módosítja az alakjukat és DNS-károsodást okoznak. Ezért nagyon fontos lenne, hogy a férfiak folyamatosan tartsák olyan távol a heréjüktől a telefont, amennyire csak lehet. A nadrágzseb helyett jól jöhet egy táska, de otthon vagy a munkahelyen érdemes kitenni az asztalra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X