Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő tények az alkoholról

Megdöbbentő tények az alkoholról

alkoholcukoregészségitalszesz
0

Írta:

Tudod, mit tesz veled az alkohol?

Az alkohol a legnépszerűbb legális kábítószer

Egy nemrégiben végzett uniós felmérés alapján 55 millió felnőtt van a világon, aki súlyos alkoholfüggő, fiatal nőknél a halálozások 10 százalékáért a szeszes ital felelős, a járulékos betegségekről, az öngyilkosságról nem is beszélve.

Hazánkban a felnőtt lakosság 20 százaléka nagyfogyasztó, a férfiak több mint kétharmada, a nők 28 százaléka fogyaszt rendszeresen szeszes italt, és közülük minden 6. férfi és 40. nő alkoholistává válik. Magyarországon évente körülbelül 30 ezer ember veszíti el az életét alkoholmérgezés, túlzott alkoholfogyasztás, illetve alkoholos befolyásoltságból eredő baleset miatt. Az alkoholfogyasztás leggyakoribb áldozatai a fiatalabbak, italozási szokásaik pedig szoros összefüggésben állnak a családi környezettel.

Az alkoholizmus örökölhető

Több kutatás bizonyítja, hogy az alkoholizmus kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, az alkoholisták gyerekeinél a kialakulás kockázata ötször nagyobb, mint a „normális” családokban.

Bizonyos embereknél a hagyományos és természetes örömforrások már nem okoznak kielégülést, ezért náluk nagyobb a valószínűsége a szenvedélybetegség kialakulásának. A jutalomhiányos szindróma betegei sokkal könnyebben nyúlnak a szeszhez, hiszen társadalmilag elfogadottabb serkentő eszköz, mint például a drogok.

alkohol2.jpg ()

Sajátos az élettani görbéje

Az alkohol cukortartalmú növényi, állati nedvek élesztőgombák által kiváltott erjedésekor keletkezik. Hatását először az agyra fejti ki, kezdeti szakaszára boldogságérzet, jókedv, felpörgetett kedélyállapot jellemző, melyhez fokozatosan járul hozzá a reflex- és mozgáskoordinációs romlás. Az ingadozó hangulatot bizonyos véralkoholszint felett felváltja a depresszió, a figyelem gyengülése, majd tudatzavar, kóma, légzési nehézségek, romló hőszabályozás lép fel, és bekövetkezik az alkoholmérgezés, mely akár halálos is lehet!

Az alkoholfüggőség pszichés és fizikai eredetű lehet: előbbinél a jó közérzet fenntartásához szükséges és a vágyakozás határozza meg a mindennapokat, emiatt az egyén mozgástere beszűkül. Testi függőségnél megjelennek az elvonási tünetek: kézremegés, verítékezés, szájszárazság.

Rákot okozhat

Az alkohol májgyilkos szer, melynek májzsugor az eredménye. Az emésztőrendszert is roncsolja, valamint hasnyálmirigy-gyulladást, gyomorhurutot és fekélyt okozhat. A szesz károsítja a szívet, az ereket, túlzott mértékű fogyasztásával csökken a szexuális motiváltság, hosszú távon pedig daganatos betegségekhez vezethet, de növelheti más betegségek, fertőzések kialakulásának kockázatát is.

A WHO ajánlása szerint az elfogadható alkoholmennyiség felső határa maximum 40 gramm tiszta szesz naponta. A statisztikák szerint ennek a volumennek rendszeres napi fogyasztása 25 év múlva sem okoz májkárosodást.

Pozitív hatása: életet ad

A bor mérsékelt fogyasztása pozitívan hat a szívre, tágítja az érfalakat, és hozzájárul a szívinfarktus megelőzéséhez. Optimális mennyiségben csökkenti az agyi érelmeszesedés kockázatát, a fehérbor pedig növeli az étvágyat, serkenti a gyomorsav-elválasztást, és lassítja a csontritkulást.

A felelős alkoholfogyasztás az egészséges élet, a társas érintkezések része, és ha betartod a szabályokat, nem ártasz se magadnak, se másoknak!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X